Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Πέμπτη, Ιούν 19, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Ελλάδα > Οι Καρυάτιδες θα μας δείξουν την ηλικία του τάφου της Αμφίπολης
Ελλάδα

Οι Καρυάτιδες θα μας δείξουν την ηλικία του τάφου της Αμφίπολης

Αντώνης-Σωτήρης Στάμος
Last updated: 4 Δεκεμβρίου, 2015 9:25 μμ
Αντώνης-Σωτήρης Στάμος
Published 4 Δεκεμβρίου, 2015
Share
SHARE

Ενώ όχι μόνο ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης, αλλά και ολόκληρος ο τύμβος Καστά καλύπτεται από μυστήριο, στο προσκήνιο έρχεται η κόντρα των αρχαιολόγων για την χρονολογία ανέγερσής του.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη, τα στοιχεία που τον τοποθετούν στο τέλος του 4ου π.Χ αιώνα και άρα τον καθιστούν μακεδονικό είναι αδιάσειστα. Ωστόσο πολλοί είναι οι συνάδελφοί της που επισημαίνουν πως ο τάφος εμφανίζει ρωμαϊκά στοιχεία. Τώρα, η κόντρα αυτή εστιάζεται στις Καρυάτιδες η εμφάνιση των οποίων θα αποτελέσει την μεγαλύτερη απόδειξη για την πραγματική χρονολογία του τάφου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως η χρονολογία του μνημείου οι ανασκαφείς στον τάφο, ασχολούνται πλην της μέριμνας για στατικότητα του μνημείου και με την χρονολόγηση των Καρυάτιδων. Μπορεί η στατικότητα να κινδυνεύει όσο ο καιρός επιδεινώνεται [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], ωστόσο από την στιγμή που δεν έχουν βρεθεί, τουλάχιστον απ’όσο έχει γίνει γνωστό, κάποιο νόμισμα, ή κάποια επιγραφή, η χρονολόγηση του τάφου δεν είναι ακόμα ακριβής.

Η ανασκαφική ομάδα συνέχισε τις αποχωματώσεις μπροστά και πίσω από τις δύο Καρυάτιδες και το ίδιο αναμένεται να γίνει σήμερα, έως ότου αποκαλυφθούν τα δάπεδα των δύο θαλάμων. Και αυτά είναι δυνατόν να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες για την εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκαν. Η ενδελεχής έρευνα των δαπέδων θα συνεχιστεί σε όλους τους θαλάμους. Οι αρχαιολόγοι προκειμένου να χρονολογήσουν ξεκινούν από τις στρωματογραφικές αποτυπώσεις περνούν στο ίδιο το μνημείο, στα υλικά και στον τρόπο κατασκευής του και συνεχίζουν με τα δάπεδα, τη γραπτή ή γλυπτή διακόσμηση και τα κινητά ευρήματα.

Αυτά που μπορεί να φανούν χρήσιμα, εάν βρεθούν θα ήταν ίσως κάποια αγγεία προσφορών ή κάτι άλλο που πιθανώς έπεσε από τους εργάτες που δούλευαν εκεί κατά την αρχαιότητα. Στην περίπτωση του τάφου της Αμφίπολης είναι πιθανό οι Καρυάτιδες να έχουν κατασκευαστεί από Αθηναίο Καλλιτέχνη. Ίσως όμως προέρχονται και από εργαστήριο της περιοχής. Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να υπάρχει επιγραφή με το όνομα του καλλιτέχνη. Απόψεις ωστόσο τις τοποθετούν μέχρι και στα ρωμαϊκά χρόνια.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν στους ίδιους άξονες, της αποχρωμάτωσης και της υποστήλωσης. Οι ανασκαφείς έχουν εντολές από τη γενική γραμματεία να λάβουν εξαντλητικά μέτρα προστασίας του μνημείου και των εργαζομένων σε αυτό. Το γεγονός ότι το μνημείο είναι μοναδικό, όπως και η φύση των εδαφών πάνω από τον τύμβο μπορεί να συντελέσει σε υποχωρήσεις χωμάτων ή του θόλου, κάτι που σε καμία περίπτωση οι αρχαιολόγοι δεν θέλουν να επιτρέψουν να συμβεί. Παρόλα αυτά κίνδυνοι υπάρχουν. Όπως αναφέρει ο γεωφυσικός Λάζαρος Πολυμενάκος που έχει κάνει σεισμική τομογραφία στον λόφο Καστά το 1997-98 επί εφορείας Χάιδως Κουκούλη-Χρυσανθάκη, επισημαίνει κάποιους από αυτούς. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

«Το τεχνητό επίχωμα που περιβάλλει τη σήραγγα έχει μειωμένη ικανότητα αυτουποστήριξης σε σχέση με αντίστοιχο υλικό που θα είχε αποτεθεί με φυσικές διεργασίες», αναφέρει και προτείνει ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι διαστάσεις του επιχώματος αλλά και η πολυπλοκότητα των εδαφικών συνθηκών στο εσωτερικό του λόφου είναι πρωτόγνωρες για τα ανασκαφικά δεδομένα.

Follow Koolnews.gr στο Google News

TAGGED:Αμφιπολη
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΑντώνης-Σωτήρης Στάμος
Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα; Τρέξιμο και γράψιμο. Email επικοινωνία στο sotiris@koolnews.gr instagram facebook
Weather
26°C
Athens
clear sky
27° _ 25°
43%
2 km/h
Πε
33 °C
Πα
33 °C
Σα
30 °C
Κυ
27 °C
Δε
24 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Πρώτα καύσωνας, μετά καταιγίδες και ψυχρή λίμνη: Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Παρασκευή

Kool Team
2 Min Read

“Pucci pink for summer”: η Alessandra Ambrosio ανεβάζει τη θερμοκρασία με το πιο εντυπωσιακό μπικίνι

Kool Team
2 Min Read

Αυτούς τους μισθούς δίνουν οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων στο προσωπικό τους για σεζόν

Kool Team
3 Min Read

Γιατί Ισραήλ και Τουρκία έχουν αντιπαλότητα

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδα

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου Γόννων

3 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδα

Αποκριάτικο διαδικτυακό πρόγραμμα

2 Min Read
newsΕλλάδα

Γυναικολόγος στην Ρόδο: Νέες μηνύσεις σε γυναίκες που τον καταμήνυσαν

6 Min Read
Ελλάδα

Η βροχή τρομάζει τους αρχαιολόγους στον τάφο της Αμφίπολης

5 Min Read
newsΕλλάδα

Καλοκαιρινή απόδραση: 5 νησιά που πρέπει να επισκεφθείτε πριν γίνουν ακριβά

2 Min Read
newsTravelΕλλάδα

Εύβοια Παραλία Βύθουρη: Το ναυάγιο της Εύβοιας και το μοναδικό φαινόμενο της παραλίας που τρομάζει

4 Min Read
MedianewsΕλλάδα

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΗΔΕΙΑ: Πού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία από 15/16 /17/02

13 Min Read
MedianewsUncategorizedΕλλάδα

Έκτακτο – Νέα επιδείνωση του καιρού το βράδυ στην Αττική: Έντονες χιονοπτώσεις θα σαρώσουν και πάλι το μεγαλύτερο τμήμα της

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?