in

Viral: Αυτές τις ΑΤΑΚΕΣ λένε – Δημοσιογραφικά κλισέ που βλέπουμε σε τίτλους και ξερνάμε

Close-up Of A Young Woman Showing Stop Sign While Vomiting In Toilet Bowl

Όταν στέκεσαι κάθε μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή και ανεβάζεις 15-20 ειδήσεις την ημέρα, έρχεται κάποια στιγμή που το μυαλό στερεύει. Από ένα σημείο και μετά οι ειδήσεις είναι τόσο ίδιες μεταξύ τους που όσο ευφάνταστο μυαλό και να έχεις θα αναγκαστείς να καταφύγεις στο manual. Να παίξεις by the book που λένε. Μόνο που αυτή η δεξαμενή τίτλων που υπάρχει στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας είναι η πλέον ιλαρή.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί που εξαντλούν όλες τις πιθανότητες και εν τέλει καταλήγουν στις πολύ κλισέ εκφράσεις. Είναι κι αυτοί που ξεπατικώνουν σε κάθε μα κάθε κείμενο τους ίδιους και τους ίδιους τίτλους και – μαντέψτε – είναι αυτοί που παίρνουν τα περισσότερα κλικ. Οι παρακάτω τίτλοι-εκφράσεις είναι από αυτές που τις έχουμε βάλει κι εμείς, αλλά την στιγμή που τις βάζαμε ξερνούσαμε με τον εαυτό μας, ενώ όταν τις βλέπουμε αλλού απλά γελάμε.

Του νεκρού αδερφού

Διαφήμιση

Δύσκολες ώρες για τον τάδε : Είναι η ατάκα από το πάνω ράφι που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις θανάτου, τραυματισμών, εισαγωγής σε νοσοκομείο ή χωρισμού. Βέβαια κάποιοι το κάνουν τόσο μηχανικά που θα δεις αυτόν τον τίτλο στην είδηση για το θάνατο της μητέρας της Μαίρης Χρονοπούλου που είναι 107 χρονών (!) κι ενώ η Μαίρη Χρονοπούλου ζει μια δύσκολη ζωή εδώ και πόσα χρόνια.

Η διακοπτόμενη μητέρα

Εμείς ξέραμε ότι όταν κάνεις ένα παιδί δεν παύεις να είσαι γονιός. Τώρα πως μας έχει κάτσει εμάς στις ιστοσελίδες και γράφουμε για διάσημους που έκαναν δεύτερο παιδί τίτλους όπως «Ξανά μανούλα η τάδε» ή «Έγιναν και πάλι γονείς οι τάδε» λες και πήραν ένα break από το πρώτο παιδί, δεν το γνωρίζω.

Αυτοί που εκπλήσσονται πολύ εύκολα

Προφανώς υπάρχουν πολλοί ενθουσιώδεις τύποι στις ιστοσελίδες και πολλές drama queens σαν τον Κάμερον Τάκερ από το Modern Family, οπότε οι λέξεις ΣΟΚ, Απίστευτο, Εκπληκτικό, Τρομερό και όλα τα συναφή τους είναι πολύ εύκολα. Μη μου πείτε ότι δεν είναι απίστευτο που η Ντορέττα Παπαδημητρίου πηγαίνει τα παιδιά της σχολείο; Εγώ έχω μείνει ενεός.

Τα μέντιουμ που σας ενημερώνουν ότι θα πάθετε εγκεφαλικό/καρδιακό

Υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν άνθρωπο από το να του λες ότι θα πάθει εγκεφαλικό ή ότι η υγεία του δεν θα κρατήσει για πολύ. Να δώσω ένα ελαφρυντικό σε όσους επιστρατεύουν τέτοια έκφραση γιατί προφανώς δεν υπάρχουν πολλά λόγια να γράφεις όταν η Κιμ για παράδειγμα έχει βγάλει το απαυτό της στο Instagram.

Παρεμφερείς εκφράσεις: Πήρε φωτιά το διαδίκτυο, Μας κλείνει το στόμα, Τα χάνουμε

(Είμαι σίγουρος ότι με τέτοιους τίτλους θα νομίζετε ότι αυνανιζόμαστε ομαδικώς στα γραφεία με το που δούμε μια σέξι φωτογράφιση)

Οι εμπόλεμες περιπτώσεις και τα φυσικά φαινόμενα

Μισό. Μη μιλάτε. Το ακούσατε; Μια είδηση μόλις έσκασε σαν βόμβα. Μη μου πείτε ότι δεν κουφαθήκατε. Συνήθως αυτές οι ειδήσεις βόμβες δεν έχουν καθόλου κρότο και είναι τζούφιες. κι ακολουθούνται παραδοσιακά από σεισμούς. Σεισμός: Η Δούκισσα Νομικού έφτυσε το κουκούτσι από το καρπούζι.

Οι λογοτεχνικές παρομοιώσεις

Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε τρομερό λέγειν και μια λογοτεχνική ευφράδεια που είναι δύσκολο να την καταπνίξουμε. Αν για παράδειγμα έχει 35 βαθμούς κελσίου δεν γίνεται να μην πούμε Καμίνι η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη φαντάζομαι θα λένε Μπουτάρι η συμπρωτεύουσα!

Οι υπέρμετρες αντιδράσεις της ντόπιας σόουμπιζ

Ξεσπά ο ένας, ξεσπαθώνει ο άλλος, συγκλονίζει ο δείνα. Γενικά ζούμε κοσμογονικά κάθε μέρα στην τόσο ενδιαφέρουσα ελληνική σόουμπιζ που ο καθείς έχει αφορμές για να βγει από τα ρούχα του. Ένα δημώδες με κεράσια και καλάθι το γνωρίζετε φαντάζομαι…

Η πιο όμορφη από ποτέ

Πάντα αναρωτιόμουν πώς διάολο γίνεται κάποιος να ξέρει πότε είναι το πικ της ομορφιάς μιας γυναίκας αν δεν την βλέπει κάθε μέρα…;

Το ερωτόμετρο

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες συντακτών που στο βιογραφικό τους έχουν και ένα extra skill. Ξέρουν να διαβάζουν το μέγεθος του έρωτα. Ξέρουν για παράδειγμα ότι η Δούκισσα είναι πιο ερωτευμένη από ποτέ σήμερα επειδή αγκαλιάζει τον φίλο της. Αν βέβαια μεθαύριο τον κρατάει χέρι χέρι θα είναι πάλι πιο ερωτευμένη από ποτέ. Μπορεί αυτός για τον οποίο μιλούν να μην το έχει πει καν στο έτερον ήμισυ, αλλά εκείνοι το ξέρουν, δεν τους ξεγελάς. Μπορούν να σου πουν ότι η Ελένη Φουρέιρα είναι τρελά ερωτευμένη. Δεν έχουν μιλήσει μαζί της. Απλώς είναι οι μόνες διαβαθμίσεις που γνωρίζουν. Μετά από δύο μέρες σχέση ξέρω γω είσαι τρελά ερωτευμένος και στο εξάμηνο πάνω πας για γάμο.

Η παρθενογένεση της διαδικτυακής δημοσιογραφίας

101 στις 100 φορές όταν βλέπετε τη λέξη Αποκλειστικό στον τίτλο είναι από αυτούς που έχουν πάρει από αλλού το θέμα. Για τις σόουμπιζ ιστοσελίδες μιλάμε. Γενικά η λέξη Αποκλειστικό σε αυτή την δουλειά ακούγεται τόσο φαιδρή.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα. Η διαδικτυακή δημοσιογραφία είναι εμβριθής στη μαλακία!

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Στεφανία Καρρά

Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Τατουάζ: Quote tattoos – Η μόδα που ξαναέγινε… μόδα

«Περίμενα να με πάρει τηλέφωνο αλλά δεν πήρε ποτέ»: Ξέσπασε σε λυγμούς ο πατέρας για τον 23χρονο αγνοούμενο γιο του