in

Τιμές Ρεύματος: Ξαφνική κατάρρευση των τιμών του ρεύματος: Στα 117 ευρώ/MWh η Ελλάδα

Πλήρης αλλαγή σκηνικού στην αγορά χονδρικής του ρεύματος, καθώς υδροηλεκτρικά και αιολικά “πήραν το πάνω χέρι” πανευρωπαικά από πλευράς παραγωγής, αποσυνδέοντας πρόσκαιρα από τις μειούμενες, αλλά σταθερά σε υψηλά επίπεδα τιμές του φυσικού αερίου.

Για την τελευταία μέρα του έτους οι τιμές πολλές χώρες καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση, ενώ σε κάποιες όπως στο Βέλγιο, έχουν πέσει κάτω από τα 10 ευρώ/KWh ενώ πριν από λίγες μέρες ξεπερνούσαν τα 245 ευρώ.

Διαφήμιση

Εντυπωσιακή αν και μικρότερη ποσοστιαία είναι η αποκλιμάκωση των τιμών και στην Ελλάδα, όπου η τιμή για τις 31 Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει στα 117 ευρώ/KWh από 235 ευρώ που ήταν την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στο σύστημα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταικά) συμμετείχαν με 39%. Τα υδροηλεκτρικά με 25%, περιορίζοντας την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 31% και του λιγνίτη στο 5%.
Στην Ευρώπη

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη, κοιτώντας τις βασικές αγορές, οφείλεται στην μεγάλη παραγωγή των αιολικών στη Γερμανία και τις γύρω χώρες και στο αντίστοιχα πολύ μεγάλο μερίδιο των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα σε χώρες όπως η Γαλλία. Το Βέλγιο όπου καταγράφτηκε η χαμηλότερη τιμή, ευνοήθηκε τόσο από τα πυρηνικά της εργοστάσια όσο και την παραγωγή των αιολικών της πάρκων.

Στις Βαλκανικές χώρες έντονη ήταν η συμβολή που είχαν τα υδροηλεκτρικά, καθώς και η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εορταστικής περιόδου, όντας μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά.

Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις τιμές χονδρικής, είναι μια εξόχως θετική είδηση κυρίως για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), που έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τους τελευταίους μήνες, την άμεση συνάντηση και επιρροή που έχουν οι εν λόγω τιμές, στην τελική διαμόρφωση των λογαριασμών ρεύματος.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση

Χαλκίδα: ΚΟΛΑΣΗ από την όμικρον. Κόλλησαν κορονοιό όλοι όσοι πήγαν σε δύο συγκεκριμένα καταστήματα. Όλη η Εύβοια στα κόκκινα

Το κορίτσι με τις καμπύλες – Η Χριστίνα Κανελοπούλου είναι ένα μοντέλο που πρέπει να γνωρίζεις. Φωτογραφία και Instagram