in

Τι κάνεις αν χαθεί ο σκύλος ή η γάτα σου. ΟΧΙ πανικός

Αν για κάποιο λόγο χαθεί ο σκύλος ή η γάτα μας, κάνουμε τα παρακάτω:

1️⃣ Ενημερώνουμε αμέσως ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΦΙΛΟΥΣ που μπορούν να μας βοηθήσουν να τον βρούμε και κάνουμε, μόνοι ή μαζί τους, όλα τα παρακάτω:

2️⃣ Ενημερώνουμε τον/την ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ μας ότι χάθηκε ο σκύλος μας. Αν έχει τσιπ, του/της ζητάμε να ξαναελέγξει άμεσα ότι ο αριθμός του τσιπ είναι στο σύστημα με τα σωστά στοιχεία μας! Ο αριθμός του τσιπ βρίσκεται στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του σκύλου ή της γάτας μας

3️⃣ Φτιάχνουμε δημόσια ΑΝΑΡΤΗΣΗ στο προφίλ μας, ή σε προφίλ δικού μας ανθρώπου που θα παρακολουθεί συνεχώς τα σχόλια. Την κοινοποιούμε σε μεγάλες φιλοζωικές σελίδες
Δείτε λεπτομέρειες για το τι βάζουμε στην ανάρτηση για το χαμένο ζώο μας, στο τέλος αυτού του κειμένου

4️⃣ Ενημερώνουμε τις ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ της περιοχής μας

5️⃣ Μπαίνουμε σε ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ που γνωρίζει ο σκύλος και αρχίζουμε να ψάχνουμε με χαμηλή ταχύτητα, φωνάζοντας το όνομα του.
Ξεκινάμε από τον δρόμο που χάθηκε και απομακρυνόμαστε σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερη ακτίνα. Ένας αστείρωτος αρσενικός σκύλος μπορεί να μυρίσει θηλυκό σε οίστρο σε απόσταση 5 χλμ και το σίγουρο είναι ότι θα πάει να την βρει!

Περνάμε δύο και τρεις φορές από κάθε δρόμο διότι μπορεί ο σκύλος μας να είναι κρυμμένος ή τραυματισμένος και μέχρι να βγει, εμείς να έχουμε προχωρήσει. Το κάνουμε αυτό πολλές φορές, κάθε μέρα, μέχρι να βρεθεί ο σκύλος μας.

Οι γάτες συνήθως δεν απομακρύνονται πολύ. Βγάζουμε την λεκάνη με την άμμο της έξω, κονσέρβες με έντονη μυρωδιά και ψάχνουμε με τα πόδια παντού στους γύρω δρόμους

6️⃣ Φτιάχνουμε ΑΦΙΣΕΣ με μία μεγάλη καλή έγχρωμη φωτογραφία, από αυτές που βάλαμε στην ανάρτηση μας. Τις κολλάμε σε pet shops, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, σχολεία, κολώνες κτλ. Τις δίνουμε σε κτηνίατρους, σε γείτονες, παντού.

Έχουν βρεθεί πολλά σκυλιά και γάτες από τις αφίσες, δεν έχουν όλοι λογαριασμό στο Facebook

7️⃣ Δηλώνουμε στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ότι χάσαμε τον σκύλο μας και δίνουμε και εκεί αφίσα. Αν είμαστε στα όρια του Δήμου, δίνουμε και στα γειτονικά αστυνομικά τμήματα αφίσες

8️⃣ Ενημερώνουμε τον ΔΗΜΟ μας και τους γειτονικούς Δήμους μήπως τον έχουν περισυλλέξει

9️⃣ Συνεχίζουμε να ΨΑΧΝΟΥΜΕ μέχρι να βρούμε τον σκύλο μας, όσες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες χρειαστεί. Έχουν βρεθεί σκυλιά και γάτες μετά από πάρα πολύ καιρό οπότε δεν σταματάμε τις προσπάθειες μας!


ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ;

Α. Τον δρόμο, την περιοχή και τον νομό που χάθηκε ο σκύλος, καθώς και το όνομα του σκύλου
πχ. «ΧΑΘΗΚΕ η Πίγκα από την οδό Μιμόζας στην Εκάλη, Αττική, κοντά στο παλιό ΑΤ»

Β. Μία ή δύο φωτογραφίες που να φαίνεται καλά ο σκύλος. Αν έχει βούλες, ραβδώσεις κτλ βάζουμε και φωτογραφία που να φαίνονται και αυτά. Κάνουμε crop τις φωτογραφίες αν χρειαστεί, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας να καταλαμβάνει ο σκύλος μας και όχι το τοπίο.
Αν δεν έχουμε εκείνη την στιγμή φωτογραφία, κάνουμε περιγραφή μέχρι να βρούμε και να προσθέσουμε φωτογραφία στην ανάρτηση μας, πχ
«είναι θηλυκός ημίαιμος σκύλος και μοιάζει λίγο με beagle. Έχει μαύρη ράχη με δύο μεγάλες άσπρες βούλες, καφέ κεφάλι και λευκή κοιλιά. Είναι μεσαίου μεγέθους, περίπου 18 κιλά. »

Γ. Γράφουμε την ηλικία και αν έχει κάποια ιδιαιτερότητα πχ
«Είναι 8 ετών και κουτσαίνει στο μπροστινό αριστερό πόδι»

Δ. Κάνουμε περιγραφή του τι φορούσε πχ
«Φορούσε ξεθωριασμένο κόκκινο περιλαίμιο, χωρίς κονκάρδα»

Ε. Γράφουμε αν έχει τσιπ ή όχι

Ζ. Γράφουμε τι να κάνουν αν εντοπίσουν τον σκύλο μας. πχ
«Είναι φοβική, μην προσπαθήσετε να την πιάσετε. Πάρτε μας τηλέφωνο, θα έρθουμε αμέσως!»

Η. Βάζουμε κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας που κάποιος πάντα θα σηκώνει, ώστε να μπορούν άμεσα να μας βρουν, για να τρέξουμε στο σημείο που θα μας πουν ότι είδαν τον σκύλο ή την γάτα μας

Θ. Κοινοποιούμε την ανάρτηση μας σε πολλές φιλοζωικές σελίδες καθημερινά, καθώς και σε τοπικές ομάδες, μέχρι να βρούμε το ζώο μας.
Κάνουμε το ζώο μας ΔΙΑΣΗΜΟ, ώστε να μην σκεφτεί κάποιος που το βρήκε να το κρατήσει, ή να το πουλήσει κτλ… Διότι δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά…

Ι. Όταν βρούμε τον σκύλο ή την γάτα μας, γράφουμε πάνω πάνω στο κείμενο και όχι μόνο στα σχόλια, «ΒΡΕΘΗΚΕ» για να μην κοινοποιούν άλλο την ανάρτηση μας.

ΔΕΝ διαγράφουμε την ανάρτηση μας όταν βρούμε το ζώο μας, γιατί πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε την κοινοποίησαν, παρακολούθησαν τις φιλοζωικές αναρτήσεις μήπως κάποιος το βρήκε και ίσως έψαξαν να βρουν το ζώο μας στον δρόμο. Τους αξίζει να μάθουν τι απέγινε!

Κ. Τέλος, όταν βρούμε τον σκύλο ή την γάτα μας, βγάζουμε τις αφίσες από τις κολώνες και από όπου αλλού τις έχουμε κολλήσει!

Βεβαιωθείτε ΤΩΡΑ ότι ο σκύλος σας φορά γερό περιλαίμιο με κονκάρδα με το τηλέφωνο σας και ότι έχει τσιπ καταχωρισμένο στο σύστημα!

Written by Αθανασία Τσέλλου

Η Αθανασία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Την άφησε στα 18 για σπουδές αλλά κάθε καλοκαίρι θα τη βρεις στο νησί. Έχει σπουδές σε marketing και αγαπά τη φωτογραφία.
Email επικοινωνία στο [email protected]