in

Τέσσερις τρόποι για να ακονίσετε την μνήμη σας και να μην ξεχάσετε ποτέ ξανά

Πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με την μνήμη τους και δεν θυμούνται όλα όσα θα ήθελαν. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία και δεν θυμάστε καινούριες πληροφορίες ή δεν μπορείτε να αποστηθίσετε εύκολα, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε να μην σας διαφύγει τίποτα, ποτέ ξανά.

Oι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Χέντρι Ροντρίγκεζ και Μαρκ Μακ Ντάνιελ παρουσίασαν το βιβλίο «Make It Stick: The Science Of Successful Learning» στο οποίο μιλάνε για τις τεχνικές μνήμης και εκμάθησης νέων πραγμάτων λέγοντας πως η μελέτη είναι σε μεγάλο βαθμό «ένα μείγμα θεωρία, γνώσης και διαίσθησης».

Οι στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη μνήμη

Διαφήμιση

Σύνδεση των νέων γνώσεων με τις παλιές: Οι συγγραφείς και ψυχολόγοι εξηγούν: «η ισχυρότερη κατανόηση της νέας μάθησης θα είναι και οι περισσότερες συνδέσεις που δημιουργείτε και θα σας βοηθήσουν να τα θυμάστε αργότερα.» Μία χρήσιμη λύση είναι να εφαρμόζετε στην πράξη τις θεωρίες που μαθαίνετε όπως για παράδειγμα: εάν έχετε μάθει την κλίση σε έμμετρο λόφο μπορείτε να διαβάζετε ποιήματα που έχουν έμμετρη κλίση. Επίσης εάν μόλις έχετε καταλάβει την μεταφορά της θερμότητας, μπορείτε να σκεφτείτε τον τρόπο που ένα φλιτζάνι ζεσταίνει τα χέρια σας τον χειμώνα.

Αναγκάστε τον εαυτό σας να ανακαλέσει: Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως όταν κάποιος μαθαίνει κάτι που είναι δύσκολο, κάνει την καλύτερη εκμάθηση, με τον ίδιο τρόπο που σηκώνει ένα βάρος στο όριο των δυνατοτήτων του και τον κάνει δυνατότερο. Είναι απλό, αν και δεν είναι εύκολο, να επωφεληθείτε από αυτό: αναγκάσει τον εαυτό σας να ανακαλέσει ένα γεγονός.

Προβληματιστείτε: Οι άνθρωποι που προβληματίζονται και σκέφτονται βιώνουν μία ώθηση στην αυτό-αποτελεσματικότητα και αισθάνονται πιο σίγουροι ότι μπορούν να κάνουν πράγματα. Έτσι, βάζουν περισσότερη προσπάθεια σε ότι κάνουν και μαθαίνουν.

Μην πέσετε στην παγίδα της ευχέρειας: Όταν διαβάζετε κάτι εύκολο αυτό που βιώνεται είναι μια ευχέρεια αλλά αυτή η άνεση μόνο κακό σας κάνει. Για παράδειγμα: είστε στο αεροδρόμιο και προσπαθείτε να θυμηθείτε σε ποια πύλη είναι η πτήση σας. Βλέπετε στον πίνακα ότι είναι η Β44 και λέτε ότι είναι εύκολο να το θυμηθείτε. Στη συνέχεια θα κάνετε κάτι άλλο και θα ξεχάσετε τον αριθμό αμέσως. Η εναλλακτική λύση: Διαβάσετε τον αριθμό της πύλης. Στη συνέχεια κοιτάξτε μακριά από την οθόνη και ρωτήστε τον εαυτό σας, «ποια είναι η πύλη;» Εάν μπορείτε να θυμηθείτε τον αριθμό της σημαίνει ότι την αποστηθίσατε.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Στεφανία Καρρά

Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

ΣΤΗΘΟΣ: Αυτος είναι ο παγκόσμιος χάρτης προσόντων που οι γυναίκες κερδίζουν με διαφορά

GNTM Ηρακλής Τσουζίνοβ: Τι κάνει σήμερα ο μεγάλος νικητής; Γιατί unfollow στη Βίκυ Καγιά