in

ΣΟΚ στην Ουκρανία: Ανατίναξαν το φράγμα που τροφοδοτεί με νερό το Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Εκρήξεις σε Πελώριο Υδροηλεκτρικό Φράγμα της Σοβιετικής Εποχής: Καταστροφή και Αλληλοκατηγορίες στη Χερσόνα της Ουκρανίας

Ένα πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα που είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, βρισκόμενο στην περιοχή της Χερσόνας (νότια Ουκρανία), που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «ανατινάχθηκε» σήμερα. Η εκρηκτική καταστροφή προκάλεσε τη διαρροή τεράστιων ποσοτήτων νερού, ενώ οι εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή αυτής της υποδομής κρίσιμης σημασίας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –που προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν– φαίνεται να εικονίζουν ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον ποταμό Δνείπερο. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος, ενώ άνθρωποι που περνούσαν από το σημείο φαίνονται σοκαρισμένοι.

Διαφήμιση

Το περιστατικό αυτό αναμένεται να οξύνει τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, ενώ οι προκλήσεις που θα δημιουργήσει αυτή η καταστροφή στην προμήθεια νερού και στην παραγωγή ενέργειας της περιοχής είναι αδιάσειστες.

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του..

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Kool Team

Διαφήμιση

Η Ολγα Νταλλα από το GNTM κατακτά τη Μύκονο: Ομορφιά και εντυπωσιακές φωτογραφίες με μαγιό και τις φίλες από τις διακοπές

Ζέτα Μακρυπούλια: Sky express ρε φίλε που ζητούσε εγγυήσεις ότι ο καρκίνος της γάτας δεν είναι μεταδοτικός- Το Twitter γύρισε