Ένα νέο «καμπανάκι» για την ασφάλεια των τροφίμων
Λίγες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις για τα αυγά με τις «αιώνιες χημικές ουσίες», οι έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έφεραν στο φως κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: σε φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είτε είναι απαγορευμένα είτε ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.
Οι έλεγχοι έγιναν τον Ιούλιο σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, μανάβικα και χονδρικές, αλλά και σε εισαγόμενα προϊόντα σε συνοριακούς σταθμούς. Το αποτέλεσμα; Από τα 271 δείγματα που αναλύθηκαν, ένα σημαντικό ποσοστό εμφάνισε ουσίες που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν επικίνδυνες για το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
Τι βρέθηκε στα ελληνικά προϊόντα
Η λίστα των ευρημάτων είναι σοκαριστική: σε κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μαρούλι, πιπεριές και πατάτες εντοπίστηκαν ουσίες όπως το spirotetramat και το phosmet, που έχουν συσχετιστεί με νευροτοξικότητα και ορμονικές διαταραχές. Το πιο ανησυχητικό ήταν η παρουσία omethoate σε κεράσια ελληνικής προέλευσης – μια ουσία για την οποία δεν υπάρχουν καθορισμένα όρια ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι το τρόφιμο θεωρείται αυτόματα «δυνητικά επικίνδυνο».
Σοβαρές υπερβάσεις και στα εισαγόμενα
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στα εισαγόμενα. Σταφύλια από Αλβανία βρέθηκαν με δύο διαφορετικά φυτοφάρμακα, πιπεριές από Κίνα περιείχαν την απαγορευμένη ουσία chlorpyrifos, ενώ φασόλια από το Μπενίν εμφάνισαν… κοκτέιλ πέντε χημικών. Στα σύνορα εντοπίστηκαν ακόμη προβληματικά δείγματα σε ρύζι, αμπελόφυλλα και ξηρούς καρπούς.
Γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία
Οι ουσίες αυτές δεν προκαλούν πάντα άμεσα συμπτώματα, αλλά η μακροχρόνια κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων μπορεί να έχει σωρευτικές συνέπειες: βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα και πιθανές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η «χρόνια έκθεση», δηλαδή η συνεχής κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων σε βάθος χρόνου.
Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής
Οι αρχές πραγματοποιούν ελέγχους και κοινοποιούν τα ευρήματα στο ευρωπαϊκό σύστημα iRASFF, όμως η πρώτη γραμμή άμυνας παραμένει ο ίδιος ο καταναλωτής. Οι ειδικοί συστήνουν:
- καλό πλύσιμο με άφθονο νερό και ξύδι ή ειδικά διαλύματα,
- ξεφλούδισμα όπου είναι δυνατόν,
- προτίμηση σε εποχιακά και βιολογικά προϊόντα,
- αγορά από αξιόπιστες πηγές με ιχνηλασιμότητα,
- ποικιλία στη διατροφή ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης στην ίδια ουσία.
Το μεγάλο ερώτημα
Γιατί όμως βλέπουμε ακόμη απαγορευμένα φυτοφάρμακα να φτάνουν στο πιάτο μας; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η αγορά είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθεί στο σύνολό της. Παράλληλα, η πίεση των παραγωγών για υψηλές αποδόσεις οδηγεί συχνά στη χρήση σκευασμάτων που δεν επιτρέπονται, με την ελπίδα ότι δεν θα εντοπιστούν στους ελέγχους.
Η νέα λίστα-σοκ δείχνει ότι το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα δεν αφορά μόνο τα εισαγόμενα, αλλά και την ελληνική παραγωγή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενισχυθούν, όμως μέχρι τότε η προστασία ξεκινά από τις δικές μας επιλογές. Καθαρίζοντας σωστά τα προϊόντα, επιλέγοντας εποχιακά και ενημερώνοντας τον εαυτό μας για τα αποτελέσματα των ελέγχων, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και να προστατεύσουμε την υγεία μας και των παιδιών μας.