in , , ,

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα “Αθώα” Συμπτώματα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση (MS) είναι μία αυτοάνοσης αιτιολογίας πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο που εξελίσσεται σταδιακά, ενώ με τις σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές και τη φυσικοθεραπεία η εξέλιξη αυτή μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια.Η νόσος επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Προκαλεί….
προβλήματα στην όραση, στην ισορροπία, στον έλεγχο των μυών αλλά και σε άλλες βασικές κινητικές λειτουργίες.
Συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Κάποιοι ασθενείς έχουν πιο ήπια συμπτώματα και δε χρειάζεται να πάρουν αγωγή αρχικώς. Άλλοι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται με τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν και κάποιο στήριγμα βάδισης.
Τα πρώιμα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι:
Θολή όραση
Δυσκολία στη βάδιση
Κόπωση και εξάντληση
Σπασμοί και αδυναμία μυών
Σεξουαλικές διαταραχές
Πόνος
Μουδιάσματα
Μυρμήγκιασμα
Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης
Κατάθλιψη
Αδύναμη μνήμη
Η νόσος τείνει να εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 20 έως 40 ετών, ενώ συχνά παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.
Παράγοντες κινδύνου και αίτια σκλήρυνσης κατά πλάκας
Τα αίτια που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου δεν είναι τόσο σαφή. Πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και κληρονομικών παραγόντων. Εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον της μυελίνης, που περιβάλλει τα νεύρα για να τα προστατεύσει. Χωρίς αυτό το περίβλημα τα νεύρα καταστρέφονται, οδηγώντας σε μια σειρά από συμπτώματα.
Μπορεί τα αίτια να μην είναι γνωστά, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της. Τα γονίδια, το κάπνισμα και η λοίμωξη από ορισμένους ιούς όπως ο Epstein-Barr φαίνεται ότι ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικώς κάτι τέτοιο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η βιταμίνη D στην πρόληψη και στην προστασία από τη νόσο.
Διάγνωση και επιλογή θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο νευρολόγος. Καλό θα είναι πριν την εξέταση να έχεις καταγράψει τα συμπτώματα που νιώθεις, τη βαρύτητα και τη συχνότητά τους. Σε συνδυασμό με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχο ισορροπίας, μαγνητική τομογραφία και έλεγχο του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, θα καταλήξει στη διάγνωση, αφού πρώτα αποκλειστούν άλλες ασθένειες με ανάλογα συμπτώματα.
Η θεραπεία δεν εστιάζει στην πλήρη ίαση, καθώς δεν είναι εφικτή, ωστόσο πλέον με τις σύγχρονες μεθόδους μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια η εξέλιξη της νόσου αλλά και να περιοριστούν τα συμπτώματα. Ο γιατρός συνταγογραφεί μυοχαλαρωτικά, ηρεμιστικά ή άλλες ουσίες για να περιορίσει τους σπασμούς και άλλα συμπτώματα.
Επιπλέον, μπορείς να απευθυνθείς σε φυσικοθεραπευτή για να σου δείξει ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη δύναμη και την ισορροπία σου. Με αυτό τον τρόπο θα παρατηρήσεις άμεσα διαφορά στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητά σου.
Παράλληλα με τη θεραπεία, καλό είναι να γυμνάζεσαι και να αποφεύγεις τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείς να απευθυνθείς και σε ψυχολόγο για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος ή την κατάθλιψη.
ΠΗΓΗ

Διαφήμιση
Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση
ζακυνθος νεκρος τουριστας

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Πέθανε ΑΓΓΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ απο ΜΠΟΥΚΕΤΑ – Το VIDEO του Τρόμου

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μην αγνοείτε τα πιο Απίθανα Συμπτώματα