Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην παραλία Μπόντι του Σίδνεϊ αφήνει πίσω της μια πληγή που δύσκολα θα κλείσει. Ανάμεσα στους 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη μαζική ένοπλη επίθεση, το όνομα της 10χρονης Ματίλντα Πολταβτσένκο συγκλονίζει όσο κανένα άλλο. Ένα παιδί που βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή, και έγινε το μικρότερο θύμα ενός αιματοκυλίσματος που έχει παγώσει ολόκληρη την Αυστραλία.
Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εβραϊκής εκδήλωσης για τη Χανουκά, όταν πατέρας και γιος άνοιξαν πυρ εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, σκορπίζοντας τον πανικό και τον θάνατο. Άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν, οικογένειες διαλύθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα και η παραλία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
«Ένα παιδί που έφερνε φως»
Η οικογένεια της Ματίλντα αδυνατεί να αποδεχτεί την απώλεια. Συγγενείς και φίλοι μιλούν για ένα χαμογελαστό, ζωντανό κορίτσι, γεμάτο ενέργεια και καλοσύνη. Η θεία της, σε μια σπαρακτική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, έγραψε:«Χθες χάσαμε τη Ματίλντα μας σε μια τρομοκρατική επίθεση. Δεν ξέρω πώς ξεπερνιέται μια τέτοια θλίψη».
Συγκλονιστικά είναι και τα λόγια της καθηγήτριάς της στις ξένες γλώσσες, η οποία συμμετέχει στη δημιουργία διαδικτυακού εράνου για τη στήριξη της μητέρας της:«Ήταν ένα παιδί που έφερνε φως σε όλους. Η ζωή της χάθηκε την ώρα που γιορτάζαμε τη Χανουκά. Η μνήμη της θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας».
Οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν για τους άλλους
Καθώς οι Αρχές προχωρούν στη σταδιακή ταυτοποίηση των θυμάτων, έρχονται στο φως ιστορίες απίστευτης αυτοθυσίας. Ο Τίμπορ Βάιτσεν σκοτώθηκε την ώρα που κάλυπτε τη σύζυγό του με το σώμα του, σώζοντάς της τη ζωή. Ο ραβίνος Έλι Σλάνγκερ, πατέρας πέντε παιδιών και επί χρόνια πνευματικός ηγέτης της κοινότητας στο Μπόντι, έπεσε νεκρός ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Ανάμεσα στα θύματα και ο ραβίνος Γιάκοφ Λεβιτάν, γνωστός για τη δράση του στο Κέντρο BINA, καθώς και ο Άλεξ Κλάιτμαν, επιζών του Ολοκαυτώματος, που σκοτώθηκε προστατεύοντας τη σύζυγό του με την οποία ήταν μαζί σχεδόν έξι δεκαετίες. «Σηκώθηκε για να με σώσει και τον πυροβόλησαν», δήλωσε συντετριμμένη η σύζυγός του.
Ιδιαίτερα δραματική είναι και η μαρτυρία φίλου του Ρούβεν Μόρισον, ο οποίος περιέγραψε πώς ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να απομακρύνει τον κόσμο και να αντιμετωπίσει τον δράστη, πριν δεχτεί τα μοιραία πυρά.
Διεθνείς διαστάσεις και μάχη για τη ζωή
Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο 27χρονος Γαλλοεβραίος μηχανικός Νταν Ελκαγιάμ, με τη γαλλική κυβέρνηση να εκφράζει επίσημα τη θλίψη της. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός Ισραηλινού πολίτη, δίνοντας διεθνή διάσταση στο δράμα.
Την ίδια ώρα, δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας δεχτεί πυρά την ώρα που προσπαθούσαν να σταματήσουν τους δράστες. Ο ένας φέρει τραύματα στον ώμο και την κοιλιά, ενώ ο δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και κινδυνεύει να χάσει το μάτι του.
Στο νοσοκομείο παραμένει και ο 43χρονος Άχμεντ αλ Άχμεντ, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος χαρακτηρίζεται ήρωας, καθώς πάλεψε με έναν από τους ενόπλους για να τον ακινητοποιήσει. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για τραύματα από σφαίρες στα άκρα.
Ένα σοκ που δεν ξεπερνιέται εύκολα
Η αυστραλιανή κοινωνία προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, όμως η απώλεια της μικρής Ματίλντα και των υπόλοιπων θυμάτων βαραίνει σαν σκιά. Πέρα από τις έρευνες και τις ευθύνες, το ερώτημα που πλανάται είναι πώς μια γιορτή μετατράπηκε σε εφιάλτη – και πώς μπορεί μια κοινωνία να επουλώσει τέτοιες πληγές.
Για την οικογένεια της 10χρονης, όμως, ο χρόνος έχει παγώσει. Και η απάντηση στο «πώς συνεχίζουμε» μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ.