Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τρίτη, Μαρ 17, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Σαντορίνη: Ετοιμάζουν λιμάνι διαφυγής. Τα μέτρα πρόληψης και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
news

Σαντορίνη: Ετοιμάζουν λιμάνι διαφυγής. Τα μέτρα πρόληψης και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

Kool Team
Last updated: 17 Φεβρουαρίου, 2025 6:01 μμ
Kool Team
Published: 17 Φεβρουαρίου, 2025
Share
SHARE

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία των πολιτών.

Ενότητες
  • Σεισμοί: Πιθανότητα μεγαλύτερου γεγονότος και μέτρα πρόληψης
  • Δημιουργία νέου λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη
  • Υποδομές Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρησιακή Ετοιμότητα
  • Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη
  • Ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση
  • Συμπέρασμα

Σεισμοί: Πιθανότητα μεγαλύτερου γεγονότος και μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τους σεισμούς, αλλά μπορούν να κάνουν επιστημονικές εκτιμήσεις. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διαρκή επαγρύπνηση και την έγκαιρη προετοιμασία. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, συστήνεται στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλιακές και χαμηλές περιοχές και να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα σημεία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος από τυχόν τσουνάμι.

Δημιουργία νέου λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι, εκτός από το νέο λιμάνι που προγραμματίζεται για τη Σαντορίνη, αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λιμανιού διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία.

Το έργο αυτό θα επιτρέψει στα επιβατηγά πλοία να δένουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης, εξασφαλίζοντας γρήγορη εκκένωση του νησιού αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η κατασκευή του λιμανιού θα γίνει άμεσα, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και του αναδόχου του έργου.

Υποδομές Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρησιακή Ετοιμότητα

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αργό ρυθμό υλοποίησης κρίσιμων έργων στη χώρα, αναφέροντας ότι οι υποδομές Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ενισχυθούν άμεσα.

Έχει αναπτυχθεί πλήρης επιχειρησιακή δύναμη στην περιοχή, που περιλαμβάνει:

  • Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις με πλοία σε ετοιμότητα.
  • ΕΚΑΒ και νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παροχή βοήθειας.
  • ΔΕΔΔΗΕ με εφεδρικά υλικά για αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
  • Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με ειδικά οχήματα επικοινωνίας 4×4, ώστε να εξασφαλίζεται η αποστολή μηνυμάτων 112 ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης, το οποίο παρουσιάζει μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο έχει εμφανίσει μόνιμη ενεργοποίηση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που παρακολουθείται από επιστήμονες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Το ρήγμα από τη Σαντορίνη προς την Αμοργό προκαλεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς υπάρχει μάγμα σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

Έχει παρατηρηθεί παραμόρφωση του εδάφους και μετακίνηση του νησιού, όπως είχε συμβεί και το 2011-2012. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τα φαινόμενα, καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι αργές ή επιταχυνόμενες.

Ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση

Ο Υπουργός έκλεισε τη συνέντευξή του τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για κινδυνολογία, ούτε για εφησυχασμό.

Οι επιστημονικές επιτροπές αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα. Τα σχολεία στα νησιά της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι, αλλά και ψύχραιμοι, ώστε να διαχειριστούν οποιοδήποτε ενδεχόμενο με σωστό τρόπο.

«Στόχος μας είναι η ασφάλεια όλων και όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με γνώμονα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Συμπέρασμα

Η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη αποτελεί ένα φαινόμενο που παρακολουθείται στενά, ενώ η Πολιτεία έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για την προστασία των κατοίκων. Η έγκαιρη ενημέρωση, η ετοιμότητα των αρχών και η ψυχραιμία του κόσμου αποτελούν τα κλειδιά για την αποτελεσματική διαχείριση μιας ενδεχόμενης κρίσης.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Σαντορίνη
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
12°C
Athens
few clouds
13° _ 11°
60%
8 km/h
Τρ
12 °C
Τε
14 °C
Πε
12 °C
Πα
12 °C
Σα
12 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Από τη χλιδή στην αγωνία: Γνωστή Χαλκιδαία «παγιδευμένη» στο Ντουμπάι λόγω των πολεμικών συρράξεων

Kool Team
3 Min Read

Πόλεμος μετά θάνατον: Η αδελφή του Μπάμπη Λαζαρίδη «σπάει» τη σιωπή της και απειλεί με μηνύσεις την Αγγελική Ηλιάδη

Kool Team
4 Min Read

Τραγωδία στο Ναύπλιο: Ποιος ήταν ο 46χρονος ορειβάτης που «έσβησε» από τσίμπημα μέλισσας στην Καραθώνα

Kool Team
3 Min Read

Survivor Spoiler 17/3: Η «ανδρική» μονομαχία που αλλάζει τα πάντα – Ποιος παίκτης κάνει την ανατροπή και γλιτώνει τον τάκο;

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

news

ΤΟΥΜΠΑΝΟ – Στόρμι Ντάνιελς: Αυτή είναι η πορνοστάρ που… “έμπαινε” ο Ντόναλντ Τραμπ και τώρα θα τον συλλάβουν

1 Min Read
LifestyleΓυναίκα

Instagram: 5 κουρέματα των influencers που θα σας κάνουν να αλλάξετε τα μαλλιά σας.

2 Min Read
koolgirls

Ζενεβιέβ Μόρτον: Ποζάρει με μαγιό και είναι ο ορισμός του fatality weapon

1 Min Read
Δωροθεα μερκουρη
koolgirlsnewsviral

Δωροθέα Μερκούρη: Θα με έκανε παγκόσμια σταρ του σινεμα αν του έκανα ένα…

4 Min Read
koolgirls

Ντανιέλα Τσάβες: Το ολόσωμο μαγιό της είχε μία ιδιαιτερότητα. ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΕΞΩ. Η φωτογραφία που σμπαράλιασε τα social media

1 Min Read
κομπρα δαγνωσε 25χρονο
news

ΣΟΚ: Χαροπαλευει 25χρονος απο δάγκωμα κόμπρας. Ειχε το φίδι σπίτι του

1 Min Read
news

Σοκ στον Ορχομενό: 16χρονη κατήγγειλε βιασμό από δύο ανήλικους – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

2 Min Read
Τζουλια Αλεξανδράτου με μένιο φουρθιώτη
news

Τζούλια Αλεξανδράτου: Πώς πάνε τελικά οι δουλειές;

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?