Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Παρασκευή, Δεκ 5, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Σάλος στις ΗΠΑ: Πώς ο σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ αποκάλυψε κατά λάθος απόρρητα σχέδια σε δημοσιογράφο
news

Σάλος στις ΗΠΑ: Πώς ο σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ αποκάλυψε κατά λάθος απόρρητα σχέδια σε δημοσιογράφο

Kool Team
Last updated: 25 Μαρτίου, 2025 11:27 πμ
Kool Team
Published: 25 Μαρτίου, 2025
Share
SHARE

Τεράστιο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έβαλαν κατά λάθος δημοσιογράφο σε απόρρητη ομαδική συνομιλία για τον βομβαρδισμό των Χούθι στην Υεμένη, στις 15 Μαρτίου 2025.

Ενότητες
  • Αντιδράσεις και κατηγορίες για «εγκληματική αμέλεια»
  • Αντεπίθεση Χέγκσεθ κατά του δημοσιογράφου
  • Η πρώτη αντίδραση Τραμπ
  • Πρωτοφανής αμέλεια με βαριές συνέπειες

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, έλαβε στις 11 Μαρτίου αίτημα σύνδεσης μέσω της εφαρμογής Signal από έναν χρήστη που εμφανιζόταν ως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Γουόλς. Ο δημοσιογράφος αποδέχθηκε την πρόσκληση, νομίζοντας αρχικά ότι ίσως πρόκειται για κάποιον που υποδύεται τον αξιωματούχο ή για πιθανή προσπάθεια εξαπάτησης.

Ωστόσο, στις 13 Μαρτίου, ο Γκόλντμπεργκ βρέθηκε χωρίς να το γνωρίζει σε ομαδική συνομιλία με τίτλο «Houthi PC small group», στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και άλλοι.

Η συνομιλία είχε ως σκοπό το συντονισμό της κυβέρνησης για την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Επί τρεις ημέρες, οι αξιωματούχοι αντάλλασσαν απόψεις, πληροφορίες, και ενδεχομένως απόρρητα στοιχεία για το χτύπημα που τελικά έγινε στις 15 Μαρτίου. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας δεν πρόσεξε τον «εισβολέα» στη συνομιλία, ενώ και μετά την αποχώρησή του, κανένας δεν αντέδρασε.

Αντιδράσεις και κατηγορίες για «εγκληματική αμέλεια»

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Από το βήμα της Γερουσίας, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, έκανε λόγο για «μία από τις πιο εντυπωσιακές παραβιάσεις στρατιωτικών πληροφοριών εδώ και πολλά χρόνια», ζητώντας πλήρη διερεύνηση.

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι «κάθε κυβερνητικός αξιωματούχος σε αυτή την αλυσίδα έχει πλέον διαπράξει έγκλημα, ακόμα κι αν έγινε κατά λάθος». Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις των γερουσιαστών Μαρκ Γουόρνερ και Τζακ Ριντ, που χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «σοβαρή παραβίαση εθνικής ασφάλειας».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε επίσημα τη διαρροή, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση «άνευ προηγουμένου γκάφα». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μπράιαν Χιουζ, δήλωσε ότι η αλυσίδα μηνυμάτων φαίνεται να είναι αυθεντική και πως ήδη διενεργείται έρευνα για να αποκαλυφθεί πώς έγινε το σφάλμα.

Αντεπίθεση Χέγκσεθ κατά του δημοσιογράφου

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, επιμένοντας ότι «κανείς δεν έστελνε μηνύματα για σχέδια πολέμου». Μάλιστα, επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανειλικρινή και αναξιόπιστο», υποστηρίζοντας ότι εμπορεύεται ψευδείς ειδήσεις. Παράλληλα, όμως, ο Χέγκσεθ δεν διέψευσε την ύπαρξη της συνομιλίας.

Από την άλλη, ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια, Ρο Χανα, τόνισε πως το περιστατικό κάνει την Αμερική να δείχνει «αδύναμη» απέναντι στους αντιπάλους της και ζήτησε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε άγνοια και επιτέθηκε στο περιοδικό The Atlantic, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Δεν είμαι μεγάλος φαν του The Atlantic. Για μένα είναι ένα περιοδικό που καταρρέει». Ωστόσο, δεν αρνήθηκε το περιστατικό, προσθέτοντας μόνο πως η επίθεση στην Υεμένη ήταν «πολύ αποτελεσματική».

Πρωτοφανής αμέλεια με βαριές συνέπειες

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει να διερευνάται από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και αποτελεί, όπως τονίζουν αναλυτές, μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις ασφαλείας στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Η χρήση ιδιωτικών εφαρμογών για τον συντονισμό απόρρητων στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς τίθεται πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας.

Το ερώτημα που μένει είναι πώς βρέθηκε ένας δημοσιογράφος ανάμεσα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και, κυρίως, τι ακριβώς μοιράστηκαν μαζί του πριν γίνει αντιληπτό το τεράστιο λάθος.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς ήδη συζητείται ακόμη και η πιθανότητα ποινικών ευθυνών για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
14°C
Athens
drizzle
15° _ 13°
86%
4 km/h
Πα
14 °C
Σα
16 °C
Κυ
16 °C
Δε
15 °C
Τρ
14 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Τραγωδία σε γυμναστήριο: Η μπάρα έπεσε στο στήθος του και τον σκότωσε – Πέθανε ο 55χρονος Ρόναλντ Μοντενέγκρο στη Βραζιλία

Kool Team
2 Min Read

Το Plan B της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν τα Χριστούγεννα – «Κλειδί» τα 1,2 δισ. ευρώ και το αγροτικό ρεύμα

Kool Team
3 Min Read

Εβελίνα Σκίτσκο: «Είχα καρκίνο του παχέος εντέρου σε 2ο στάδιο – Το σώμα μου φώναζε, αλλά εγώ αγνοούσα τα σημάδια»

Kool Team
3 Min Read

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη – Συντετριμμένη η μητέρα του, στεφάνι από τον πρωθυπουργό

Kool Team
2 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Pamela Anderson: Ξεφεύγει από το makeup-free για το Met Gala!

1 Min Read
news

Επιδότηση Ηλεκτρικών συσκευών. ΈΤΣΙ θα πάρεις 50% επιδότηση για ψυγείο, air condition κ καταψύκτη

3 Min Read
koolgirlsLifestylenewsΓυναίκα

Κατερίνα Καινούργιου, Φαίη Σκορδά και Σόφη Πασχάλη: Το μπλε είναι το χρώμα της ημέρας

1 Min Read
Media

Ελένη Μενεγάκη: Η βασίλισσα κάνει ίδια τηλεθέαση με την Queen Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

1 Min Read
ζετα μακρυπουλια viral video
Medianews

Ζέτα Μακρυπούλια: Το Τατουάζ του έγινε Viral Βίντεο στο Ρουκ Ζουκ

1 Min Read
video

Μαρία Ζούκα feat. NIVO: Η ανατρεπτική τους συνεργασία με τίτλο Μοίρα

1 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων 28 Φεβρουαρίου (φωτο)

1 Min Read

Big Brother: Βίντεο Η Σοφία Δανέζη την πέφτει στον 22χρονο και τρωει…χυλόπιτα…ΟΜΩΣ εχει και τον ΔΙΔΥΜΟ που ΕΜΠΑΙΝΕ ΑΝΕΤΑ

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?