in

Ρομποτική χειρουργική: Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και στην αποφυγή της ''Παρά Φύση Έδρας''

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα, και στις γυναίκες μετά του μαστού. Τα τελευταία χρόνια πλήττει άτομα κάτω των 40 ετών. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή του, είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η πολυποδίαση μας ενημερώνει ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς, M.D. Ph.D. F.A.C.S., Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική, Διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι :
Αναιμία- Άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα
Βλεννοαιματηρές κενώσεις – Απόφραξη
Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – Τεινεσμός – Αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως, ανάλογα με το σημείο του εντέρου που εμφανίζεται ο όγκος.
Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση), με αξονική τομογραφία (CT), με μαγνητική τομογραφία (MRI) και η εξέλιξη στις απεικονιστικές τεχνικές είναι η Virtual Colonoscopy όπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου.
Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου.
Όταν τώρα ο όγκος είναι πολύ χαμηλά στο ορθό, προς τον πρωκτό, σε μεγάλο βαθμό είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε εκτομή του εντέρου μαζί με τον πρωκτό και την δημιουργία μόνιμης κολοστομίας την λεγόμενη “παρά φύση έδρας” .
Η εξέλιξη όμως της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα δίνει την δυνατότητα στην χειρουργική του παχέος εντέρου να επέμβει με τον ελάχιστα δυνατό τρόπο (minimal invasive surgery). Έτσι έχουμε τη ρομποτική κολεκτομή όπου στην χειρουργική του παχέος εντέρου τα πλεονεκτήματα υπερέχουν κατά πολύ, έναντι της ανοικτής χειρουργικής, για τον ασθενή.
Όσο αφορά την κολοστομία -«παρά φύση έδρα», που περιθωριοποιεί πολλούς ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται για καρκίνο του ορθού, την ρομποτική χειρουργική έρχεται να βοηθήσει η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας με δυο νέες τεχνικές!
Η TA.M.I.S (Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική) και η TaTME, (Τransanal Total Mesorectal Excision), αποτελούν τα νέα όπλα στην φαρέτρα των χειρουργών για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου.
Με την TA.M.I.S. αφαιρούνται μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία, κακοήθη νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο (Τ1Ν0Μ0) όπως και καρκίνος του πρωκτού σε αρχικά στάδια, που πλήττει πλέον και άτομα κάτω των 40 ετών.
«Η TA.M.I.S προσφέρει για τους ασθενείς πολλά πλεονεκτήματα έναντι του ανοικτού χειρουργείου, αλλά και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας», αναφέρει ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς, Διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Η νέα χειρουργική τεχνική γίνεται διαμέσου του πρωκτού χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα. Με την χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων αφαιρείται ο όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του ανοίγματος.
Η TA.M.I.S. χρησιμοποιείται κυρίως για :
Μεγάλους πολύποδες ορθού με δυσπλασία
Καρκίνο ορθού σταδίου Τ1Ν0Μ0 με καλή ή μέτρια διαφοροποίηση
Όγκους μεγέθους μέχρι 4εκ και μικρότερους του 40% της περιμέτρου, χωρίς υποψία λεμφαδένων από την μαγνητική
Απόσταση όγκου >4εκ και <20εκ από το δακτύλιο Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 24-48ωρες και ο ασθενής εξέρχεται με απλές οδηγίες, αποφεύγοντας μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες. Σύμφωνα με τους χειρουργούς, η TA.M.I.S μαζί με την διασφιγκτηριακή εκτομή του ορθού (TaTME) αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία στον καρκίνο του ορθού χωρίς μόνιμη παρά φύση έδρα (κολοστομία). Η Ta-TME (Transanal Total Mesorectal Excision) αποτελεί την εξέλιξη στην χειρουργική του καρκίνου του ορθού, με τα πιο σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται με διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού πολύ κοντά στον πρωκτό. Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων δια μέσου του πρωκτού και ταυτόχρονη ρομποτική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για τη δημιουργία αναστόμωσης. Με την τεχνική αυτή αφαιρούνται λεμφαδένες και όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον δακτύλιο αποφεύγοντας την κολοστομία (παρά φύση έδρα). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των σταδίων συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και τα ποσοστά θεραπείας είναι εφάμιλλα της κλασικής χειρουργικής. «Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές "ανοιχτές" επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες», εξηγεί ο Δρ Θωμάς και προσθέτει: «Η ρομποτική κολεκτομή, η TAMIS και η TaTME επιτρέπουν στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε "ανοιχτή" επέμβαση- και το πιο σημαντικό, χωρίς «παρά φύση έδρα».

Follow Koolnews.gr στο Google News

Διαφήμιση
Αναβάθμισε την startup σου μέσω του Innovate Greece

Εγκαινίαση νέου κύκλου συνεργασιών με start-up επιχειρήσεις

Παχύ έντερο

Παχύ έντερο: Πού οφείλεται η αυξημένη ποσότητα βλέννας;