Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Σάββατο, Ιούλ 19, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > news > Media > Πρόστιμο: 25 ευρώ πρόστιμο σε όποιον ΚΑΠΝΙΖΕΙ στις παραλίες!Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία
Medianews

Πρόστιμο: 25 ευρώ πρόστιμο σε όποιον ΚΑΠΝΙΖΕΙ στις παραλίες!Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 4 Ιουλίου, 2019 3:03 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published 4 Ιουλίου, 2019
Share
x-default
SHARE

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια είναι ήδη διαδεδομένη. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία απαγορεύουν πλέον το κάπνισμα και σε δημοφιλείς παραλίες. Τα πρόστιμα ξεκινούν μάλιστα από 25 ευρώ.Για κάποιους ένα τσιγάρο στην παραλία με θέα τη θάλασσα είναι η απόλυτη απόλαυση. Για κάποιους όμως τα αποτσίγαρα στην άμμο είναι σκέτος εφιάλτης.Στην Ισπανία τελευταία κάνουν την εμφάνισή οι «playas sin humo», δηλαδή παραλίες χωρίς καπνιστές. Ολοένα περισσότερες παραθαλάσσιες ισπανικές πόλεις αρχίζουν να επιβάλουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε ολόκληρες παραλίες ή σε τμήματά τους…..
Μια τέτοια περίπτωση είναι το διάσημο τουριστικό θέρετρο Λορέτ ντε Μαρ στην Καταλονία. Εκεί οι αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλη την παραλία Sa Boadella καθώς επίσης και σε τμήματα άλλων τεσσάρων πλαζ.
Όπως δήλωσε σε ισπανικά μέσα ο Ζορντί Ορομπίτ από το δημοτικό συμβούλιο της Λορέτ ντε Μαρ κάθε λουόμενος έχει το δικαίωμα να μπορεί να απλώνει την πετσέτα του οπουδήποτε στην πλαζ χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει πάνω σε γόπες.
Μάλιστα οι σχετικές προειδοποιητικές επιγραφές είναι γραμμένες σε περισσότερες γλώσσες, ώστε οι λουόμενοι να ενημερώνονται αμέσως για τους νέους κανόνες. Παρά τα παράπονα που εξέφρασαν παραθεριστές, ο ισπανός δημοτικός σύμβουλος της τουριστικής πόλης που φιλοξενεί κάθε χρόνο 1,3 εκατομ. τουρίστες, ελπίζει το μέτρο να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ισπανικές πόλεις.
Ήδη από το 2012 και η περιοχή της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία είχε εφαρμόσει με επιτυχία αντίστοιχο μέτρο. Σήμερα σε 79 παραλίες της Γαλικίας απαγορεύεται το κάπνισμα, κρατώντας έτσι τα σκήπρα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico.
Δεύτερη έρχεται η Καταλονία με 12 πλαζ μη καπνιστών, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται στην Μούρθια, την Ίμπιζα και τις Κανάριες Νήσους.
Η Μαγιόρκα από την άλλη δεν απαγορεύει το κάπνισμα σε καμιά από τις παραλίες της, ενώ η πιο πρόσφατη περίπτωση απαγόρευσης του καπνίσματος σε πλαζ ήταν η Ανδαλουσία. Εκεί φέτος το καλοκαίρι δημιουργήθηκε μια ζώνη 500 μέτρων για μη καπνιστές.
Τι συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία
Στη Νίκαια, που βρίσκεται στην τουριστική Γαλλική Ριβιέρα, πριν από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε μια πλαζ για λουόμενους που δεν καπνίζουν. Στο μεταξύ σε πολλά άλλα τμήματα του παραλιακού μετώπου της Κυανής Ακτής το κάπνισμα είναι ανεπιθύμητο. Και στις Κάννες έχουν δημιουργηθεί δύο αντίστοιχες πλαζ. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης, επιβάλλονται και πρόστιμα ύψους 38 ευρώ στους παραβάτες. Από την άλλη πλευρά το γαλλικό θέρετρο Καπ Φερέ στις ακτές του Ατλαντικού κάνει μια δοκιμή.
Σε μια πλαζ τοποθέτησε την εξής πινακίδα «Παραλία χωρίς κάπνισμα», χωρίς ωστόσο να το απαγορεύει, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Εναπόκειται έτσι ακόμη στη διακριτική ευχέρεια των λουόμενων, αν θα καπνίσουν ή όχι στην παραλία. Το ζητούμενο όμως στη περίπτωση του Καπ Φερέ είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επίσης παραλίες μη καπνιστών από τη Λιγουρία στη βόρεια Ιταλία μέχρι την Καλαβρία στη Σικελία.
Στην Μπιμπίονε στις ακτές της Αδριατικής από το 2014 ξεκίνησε το πρώτο πρότζεκτ παραλίας μη καπνιστών, το οποίο μάλιστα ονομάστηκε «Respira a Mare» (Αναπνέοντας στη θάλασσα).
Σύμφωνα με έναν τοπικό κανονισμό στην παραλία της Μπιμπιόνε απαγορεύεται το κάπνισμα μεταξύ της θάλασσας και της πρώτης σειράς με ξαπλώστρες. Ωστόσο κάτω από τις ομπρέλες το κάπνισμα ακόμη επιτρέπεται. Μέχρι στιγμής πάντως το ιδιότυπο αυτό μέτρο τηρείται, ενώ ούτε οι λουόμενοι παραπονιούνται.
Τα δε πρόστιμα για τους απείθαρχους λουόμενους που εξακολουθούν να καπνίζουν στην απαγορευμένη ζώνη ξεκινούν από τα 25 ευρώ.
Πηγή: DW

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:ΘάλασσαΜΠΑΝΙΟπλαζτσιγάρο
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
27°C
Athens
clear sky
28° _ 25°
69%
2 km/h
Σα
33 °C
Κυ
36 °C
Δε
37 °C
Τρ
38 °C
Τε
35 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Συναγερμός στην Πατησίων: Στις φλόγες το διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Άλλη Δεσποινα Βανδή: Κάρφωσε την Αθηνά Οικονομάκου η Σταματίνα Τσιμτσιλή. Τυχερή που μόλις χώρισε…

2 Min Read
news

Καιρός: Έρχεται ΣΠΑΝΙΟΣ καύσωνας ακόμα και για την Ελλάδα. Στους 45 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία

1 Min Read
hotLifestyleΓυναίκα

Salma Hayek: Γιατί ζηλεύουμε την ηθοποιό αυτόν τον χειμώνα. Φωτιά οι φωτογραφίες με μαγιό

3 Min Read
Showbiz

Βίκυ Καγιά: Ζητιάνα ή κλασάτη; Η selfie φωτογραφία στον καθρέφτη που προκάλεσε θύελλα.

1 Min Read
koolgirls

Άλικα Σμιτ: Η αδυναμία των Ολυμπιακών αγώνων δε χρειάζεται μετάλλιο – Απλά να βλέπεις φωτογραφίες της

2 Min Read
Showbiz

Αθηνά Οικονομάκου: Πώς νομίζεις μάζεψε 1εκ followers στο Instagram. Φωτογραφία ντοκουμέντο από Μύκονο

1 Min Read
news

Σοκαριστικές αποκαλύψεις από το «Φως στο Τούνελ» για το θάνατο πέντε βρεφών – Ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλίες γιατρών

3 Min Read
newsΕλλάδα

Συναγερμός για ύποπτο δέμα στο υπουργείο Υγείας

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?