in , ,

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΑ ΓΑΤΑΚΙΑ

Η άνοιξη είναι μία εποχή που πολλά γατάκια θα γεννηθούν και είναι πιθανόν πολλοί από μας να βρούμε πεταμένα γατάκια σε κάδους απορριμμάτων, σε κούτες κλπ. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση.Τα νεογέννητα γατάκια είναι ανήμπορα, δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν, να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους, να φάνε μόνα τους κλπ. Ζυγίζουν λίγα γραμμάρια και χωράνε….
στην παλάμη του χεριού μας. Εξαρτώνται απόλυτα από τη μητέρα τους και πολλές φορές αποκλειστικά από εμάς.
Κατά προσέγγιση μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία τους ως εξής: Εάν εξακολουθούν να έχουν τον ομφάλιο λώρο, είναι μεταξύ 1 και 4 ημερών. Αν τα μάτια τους είναι ακόμα κλειστά,είναι μεταξύ 1 και 10 ημερών. Μετά την 10η μέρα τα μάτια τους θα πρέπει να είναι ανοικτά. Αν ανοίξετε το στόμα τους και δείτε μικρά δοντάκια, είναι περίπου 2 εβδομάδων. Εάν προσπαθούν να σταθούν όρθια, ενδεχομένως είναι 2 έως 3 εβδομάδων. Στην ηλικία των 4 εβδομάδων περίπου, μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν και αρχίζουν να παίζουν.
Χρησιμοποιούμε ένα κουτί, ή καλάθι και τo τοποθετούμε σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού μας. Στρώνουμε μαλακές κουβερτούλες πριν τοποθετήσουμε τα γατάκια μέσα και τις αλλάζουμε ή πλένουμε σχεδόν καθημερινά. Όταν πλένουμε τις κουβερτούλες βεβαιωνόμαστε ότι είναι πλήρως στεγνές πριν τις επανατοποθετήσουμε στα γατάκια. Επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο χωρίς το γάλα της μητέρας τους που τους προσφέρει τα ουσιώδη αντισώματα, θα πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας και να διατηρούμε το χώρο τους όσο το δυνατόν καθαρότερο.
Επειδή τα πολύ μικρά γατάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, είναι πολύ σημαντικό τους κρύους μήνες του χρόνου να τα έχουμε σε ζεστό χώρο.
Μία καλή λύση είναι μία λάμπα θερμότητας, αλλά όχι πάρα πολύ κοντά στα μωρά! Βεβαιωθείτε ότι η μία πλευρά είναι σε πιο δροσερό σημείο ώστε να μπορούν να ξεφύγουν από τη ζέστη, σε περίπτωση που χρειαστεί. Εναλλακτικά μία θερμοφόρα κάτω από τα σκεπάσματά τους είναι μία καλή λύση και θα μπορέσει να τα κρατήσει ζεστά για αρκετή ώρα.
Στα νεογέννητα γατάκια δεν δίνουμε ποτέ γάλα αγελάδας. Υπάρχουν ειδικά γάλατα σε σκόνη (σε πολλά συμπεριλαμβάνεται και το μπιμπερό) που διατίθενται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.
Το γάλα το δίνουμε σε θερμοκρασία σώματος, ποτέ κρύο. Όταν πλέον έχουμε ετοιμάσει το γάλα και θέλουμε να ταΐσουμε το γατάκι, ΔΕΝ το τοποθετούμε ποτέ ανάσκελα. Πάντα όταν ταΐζουμε, έχουμε το γατάκι στα 4 ποδαράκια του και ανασηκώνοντας το κεφάλι του, ανοίγουμε το στόμα του και του δίνουμε τη θηλή από το μπιμπερό για να αρχίσει να τρώει.
Σε ηλικία από 0 έως 1 εβδομάδας θα πρέπει να ταΐζουμε κάθε 2 ώρες και κάθε 3 ώρες από 1 έως 3 εβδομάδων. Από την 3η εβδομάδα τα γατάκια πίνουν πολύ περισσότερο σε κάθε γεύμα, άρα μειώνουμε σταδιακά και την συχνότητα των γευμάτων. Μετά την 4η εβδομάδα 4 μπουκάλια την ημέρα είναι αρκετά. Από τη στιγμή που θα μπορούν να τρέφονται και μόνα τους, έχουμε πάντα διαθέσιμο φαγητό και νερό.
Όταν παρακάμπτουμε γεύματα ή ταΐζουμε υπερβολικά μπορεί να προκαλέσουμε διάρροια, η οποία οδηγεί σε αφυδάτωση και φυσικά είναι μοιραία για τα γατάκια. Σε περίπτωση έντονης διάρροιας συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, αν το γατάκι απορρίψει τη φιάλη ή φυσαλίδες γάλακτος βγουν από τη μύτη του, θα πρέπει να σταματήσουμε τη σίτιση. Επίσης ένα γατάκι που είναι παγωμένο, δεν θα πρέπει να ταϊστεί άμεσα γιατί το στομάχι του και το έντερό του δεν μπορούν να αφομοιώσουν την τροφή. Θα πρέπει πρώτα να επαναφέρουμε τη θερμοκρασία του και μετά να το ταΐσουμε.
Αν τα γατάκια λερωθούν μεταξύ των γευμάτων, φροντίζουμε να τα καθαρίσουμε απαλά με ένα ζεστό, υγρό σφουγγαράκι και στη συνέχεια τα στεγνώνουμε.
Ζυγίζουμε τα νεογέννητα καθημερινά και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε αν αναπτύσσονται σωστά.
Ένα νεογέννητο γατάκι δεν μπορεί να ουρήσει ή να αφοδεύσει μόνο του και γι αυτό απαιτείται η τόνωση της ουροδόχου κύστης και των εντέρων, μετά από κάθε τάισμα, όπως θα έκανε και η μητέρα του.
Τονώνοντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων του ζώου, τρίβοντας απαλά με ένα χαρτομάντιλο, πετσέτα ή βαμβάκι, το γατάκι θα μπορέσει να ουρήσει μετά από κάθε γεύμα και να αφοδεύσει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Δώστε προσοχή στο χρώμα των των ούρων και των κοπράνων, καθώς αυτά μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της υγείας του ζώου. Κάθε παράξενο χρώμα στα ούρα ή τα κόπρανα για περισσότερο από μια ημέρα, είναι αιτία ανησυχίας και το γατάκι θα πρέπει να το δει κτηνίατρος το συντομότερο δυνατόν.
Αξίζει τον κόπο να κάνουμε προσπάθεια να σώσουμε μια ψυχούλα ανήμπορη και που χωρίς τη μαμά του, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Να είστε σίγουροι ότι με επιμονή, υπευθυνότητα και φυσικά αγάπη, μπορείτε να τα καταφέρετε.!! Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.!!
Επιμέλεια: Ήρα Κυριαζοπούλου

Διαφήμιση
Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Σουηδία: Κάνουν τόσο καλή ανακύκλωση που τους τελείωσαν τα σκουπίδια και κάνουν εισαγωγές

Μια κάμερα πέφτει στην ατμόσφαιρα της γης. Τα πλάνα που τράβηξε, κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα.