in , ,

Πασχαλινές συνταγές: Γαρδούμπες

Υλικά
Τα πνευμόνια από δυο συκωταριές αρνίσιες
1 κιλό έντερα
1 κιλό γλυκάδια
7 ματσάκια σκορδάκια φρέσκα (όταν δεν βρίσκουμε βάζουμε κρεμμυδάκια φρέσκα )
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
*Προαιρετικά:150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας,Αλάτι
Εκτέλεση….
Με τη βοήθεια ενός στύλου, γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά.. Φουσκώνουμε τα πνευμόνια να γίνουν σαν μπαλόνια και μετά με ένα ψαλίδι τα κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα στο μέγεθος του δίκτη μας κολλημένο με το μεσαίο και τα πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε σ΄ένα τρυπητό τα έντερα να στραγγίξουν καλά όπως και τα κομμάτια από τα πνευμόνια. Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο. Μετά περνώντας στο χέρι μας ένα κομμάτι από το πνευμόνι και βάζοντας διπλά του λίγο από τα γλυκάδια τα τυλίγουμε με λίγο έντερο και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το μίγμα από τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια.
Αφού πλέξουμε όλες τις γαρδούμπες και τις βάλουμε στο ταψί τις σκεπάζουμε με το χυμό της τομάτας. Ρίχνουμε το λάδι και τα ψήνουμε περίπου για δυο ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να τρώγονται σκορδάκια. Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίσουν να βράζουν σπρώχνουμε με για ξύλινη κουτάλα τις γαρδούμπες μέσα στα χορταρικά, εάν όταν έχουν μείνει με το λάδι τα χορταρικά θέλουν κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό όταν σωθεί ξαναδοκιμάζουμε τα χορταρικά έως ότου βράσουν καλά και μείνούν με το λάδι.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Πάσχα 2020: Παραδοσιακή Μαγειρίτσα

Σπιτική Μερέντα