Σε καταδικαστική απόφαση κατέληξε σήμερα (21 Ιουλίου 2025) το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κρίνοντας ενόχους και τους 13 κατηγορούμενους για την υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περιοχή της Φθιώτιδας. Πρόκειται για υπόθεση απάτης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με εμπλεκόμενους αγρότες και πρώην συνδικαλιστικά στελέχη συνεταιρισμών.
Ποινές με αναστολή για όλους – Τι προβλέπει η απόφαση
Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους για πλημμεληματικές πράξεις απάτης και χρήσης πλαστών εγγράφων. Οι επιβληθείσες ποινές κυμαίνονται από 6 έως 40 μήνες φυλάκιση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα ισχύ, γεγονός που σημαίνει πως κανείς από τους καταδικασθέντες δεν θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή. Σε τέσσερις εξ αυτών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Εμπλοκή του πρώην προέδρου συνεταιρισμού – Τι υποστήριξε
Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ο οποίος κατηγορείται για τη νομιμοποίηση βοσκοτόπων μέσω παραπλανητικών δηλώσεων. Στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ο συνεταιρισμός έχει ιστορικά δικαιώματα νομής από το 1935, επικαλούμενος αποφάσεις που -κατά τον ίδιο- επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα των επιδοτήσεων.
440.000 ευρώ σε παράνομα οφέλη – Η δομή της απάτης
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομα ποσά που αγγίζουν συνολικά τις 440.000 ευρώ. Οι ατομικές επιδοτήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 13.000 και 91.000 ευρώ, με βασικό επιχείρημα την «καλή γεωργική κατάσταση» των βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πραγματικής αγροτικής ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν βάσει εγκυκλίου, που -όπως υποστηρίζουν- δεν απαιτούσε την κατοχή ζώων ή παραγωγική δραστηριότητα, αρκεί να διατηρείται ο βοσκότοπος σε καλή κατάσταση.
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και νέες πτυχές
Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση των πρακτικών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για ψευδείς καταθέσεις, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε πράξεις απάτης. Αυτό ανοίγει το ενδεχόμενο νέων ποινικών διώξεων, όχι μόνο για κατηγορούμενους αλλά και για μάρτυρες της δίκης.
Η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για διαφάνεια στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων, την αυστηροποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση της λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν τον αγροτικό τομέα.