in

Guardian: Αχρησιμοποίητα 4 στα 5 εμβόλια που έχουν δοθεί στην Ε.Ε.

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τα εμβόλια που έχει πάρει η Ε.Ε. 

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε ο Guardian, σύμφωνα με τα οποία, τέσσερα σε πέντε εμβόλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που παραδόθηκαν στις χώρες της Ε.Ε., ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Διαφήμιση

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, παραδέχθηκε πως υπάρχει «πρόβλημα αποδοχής» μεταξύ των Ευρωπαίων, στους οποίους προσφέρθηκε το εμβόλιο.

Μετά από εξέταση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλων επίσημων πηγών, εκτιμάται πως, 4.849.752 από τις 6.134.707 δόσεις που κατανέμονται μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί.

Η απόφαση των υγειονομικών αρχών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας, να συστήσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών, είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αργή χορήγησή του, με τις αρχές να μην ανακατευθύνουν τις δόσεις σε νεότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε πως το εμβόλιο απορρίφθηκε και από άτομα που ανησυχούσαν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, μετά από την αρνητική δημοσιότητα.

«Υπάρχει, επί του παρόντος, πρόβλημα αποδοχής με το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Το AstraZeneca είναι ένα αξιόπιστο εμβόλιο, αποτελεσματικό και ασφαλές, εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και συνιστάται στη Γερμανία έως την ηλικία των 65 ετών. Όλες οι αρχές μας λένε πως το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να είναι αξιόπιστο. Εφόσον τα εμβόλια είναι τόσο σπάνια όσο είναι τώρα, δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει με τι εμβολιάζεται», προσέθεσε. 

Ερωτηθείσα εάν θα προσφερόταν εθελοντικά να της χορηγηθεί το εμβόλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε το εξής: «Είμαι 66 ετών και δεν ανήκω στη συνιστώμενη, για το AstraZeneca, ομάδα».

Χθες (25/2), ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως ευχαρίστως θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, όταν έρθει η σειρά του για εμβολιασμό.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν. «Η σειρά μου θα έρθει, αλλά έχω χρόνο. Εάν αυτό είναι το εμβόλιο που μου προσφέρεται, θα το κάνω, φυσικά», συμπλήρωσε. 

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Μακρόν προκάλεσε ανησυχία, όταν υποστήριξε πως το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν «σχεδόν αναποτελεσματικό» στα άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία που αναλύει ο Guardian δεικνύουν ορισμένες εντυπωσιακές αποκλίσεις μεταξύ της ποσότητας του εμβολίου της AstraZeneca που διατίθεται στα κράτη-μέλη και της χορήγησής τους στον πληθυσμό.

Το Βέλγιο έλαβε 201.600 δόσεις και χορήγησε μόνον 9.832 (4%), σύμφωνα με το ECDC. Η Βουλγαρία έλαβε 117.600 δόσεις και χορήγησε μόλις 2.035 (1,73%), η Γερμανία έλαβε 1.452.000 δόσεις και χορήγησε 189.206 (13%), ενώ η Ιταλία έλαβε 499.200 δόσεις και χορήγησε 96.621 τρυπήματα (19%).

Στον αντίποδα, έχουν χορηγηθεί τέσσερις στις πέντε δόσεις εμβολίου της Pfizer στο Βέλγιο (81%), στην Ιταλία (80%) και στη Γερμανία (82%), σύμφωνα με στοιχεία του ECDC.

Η Γαλλία δεν έχει υποβάλει στοιχεία στο ECDC σχετικά με τον αριθμό των 1.137.600 δόσεων Οξφόρδης/AstraZeneca που έχει χορηγήσει, αλλά τα στοιχεία που παρέχονται από τον ιστότοπο παρακολούθησης εμβολίων Covidtracker.fr εκτιμούν το ποσοστό σε μόλις 125.859 (11%).

Ο καθηγητής Αλέν Φίσερ, που αποκαλείται «Monsieur Vaccin» (ελληνιστί «Κύριος Εμβόλιο») και επιβλέπει το πρόγραμμα εμβολιασμού της Γαλλίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, την οποίαν παραχώρησε στο Παρίσι, πως το εμβόλιο AstraZeneca είχε λάβει «αδικαιολόγητα κακή δημοσιότητα».

Τα τελευταία στοιχεία φανέρωσαν πως ήταν «τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό» με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna και εντελώς ασφαλές, επεσήμανε και προσέθεσε πως «αυτό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους όσοι τους προσφέρεται, χωρίς δισταγμό».

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Κούγιας κατά πάντων με εντολή Λιγνάδη! Θα σύρει στα δικαστήρια από την ανακρίτρια μέχρι τον Σεργουλόπουλο και τον Ζούλια!

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Αταλάντη: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Τους καταπλάκωσε τρακτέρ