koolnews logo
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Παρασκευή, Μάι 29, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με τη στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή;
news

Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με τη στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή;

Στεφανία Καρρά
Last updated: 1 Μαρτίου, 2021 6:45 πμ
Στεφανία Καρρά
Published: 1 Μαρτίου, 2021
Share
SHARE

Ο Μάρτης πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.


Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων….

Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά….

Σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά».

Η χρήση του… 

Το βραχιολάκι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, το φοράνε κυρίως τα παιδιά για να μην «καούν» και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μέχρι και πρόσφατα, πριν κάποιες δεκαετίες οι όμορφες γυναίκες ήταν αυτές που δεν μαύριζαν από τον ήλιο (μαύριζαν αυτές που έκαναν δουλειά έξω, οι αγρότισσες που ήταν πιο φτωχές). Έτσι ο ήλιος του Μαρτίου ήταν «ύπουλος» και ο μάρτης ήταν η υπενθύμιση! Το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές (Rosa) όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους….

Το έθιμο εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει και στην Αλβανία (ονομάζεται Βερόρε), στα Σκόπια (ονομάζεται Μαρτίνκα). 

Σε αυτές τις χώρες πολλές φορές δένουν το Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Στη Βουλγαρία την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Παρόμοιες κλωστές (άσπρο και κόκκινο) χρησιμοποιούνται και τα Χριστούγεννα για να στολίσουν κλαδιά με διάφορους καρπούς για να είναι εύφορη η επόμενη χρονιά.


Στη Ρουμανία υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε το δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το Μάρτη (Μαρτισόρ στα Ρουμάνικα), με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

Επιμέλεια – Κείμενο MSc Χρήστος Χαλβατζής από γφ βοτανική.
mixanitouxronou.gr

feedproxy.google.com

Author

Στεφανία Καρρά

Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο stefania@koolnews.gr

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΣτεφανία Καρρά
Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο stefania@koolnews.gr
Weather
26°C
Athens
broken clouds
27° _ 25°
40%
5 km/h
Πα
26 °C
Σα
26 °C
Κυ
27 °C
Δε
28 °C
Τρ
28 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Βαρύ πένθος στην Πελοπόννησο: Έχασε τη ζωή του σε ανατροπή ο 37χρονος διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φενεού

Kool Team
3 Min Read

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Γιάννης Παπαμιχαήλ: Το ξαφνικό επεισόδιο στο σπίτι και οι εξετάσεις που σήμαναν συναγερμό στους γιατρούς

Αρετή Λαούρτη
4 Min Read

Η τρελή πρόταση των 18 εκατομμυρίων στον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και το «αμερικανικό όνειρο» της 10ετούς σύνταξης που μπλοκάρει τη μεταγραφή

Kool Team
4 Min Read

Κατερίνα Λιόλιου – Χάρης Παπατζανής: Το παρασκήνιο μιας σχέσης 9 ετών, η «τρομακτική» παραξενιά στο σπίτι και οι αυτόματοι μεντεσέδες

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αναδεικνύει τα καλλίγραμμα πόδια της με την πιο stylish mini φούστα

2 Min Read
Showbiz

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου με μικpoσκοπικό μαγιό. Για μπάνιο με σουπερ τοσoδoύλι poζ μπικίνι

1 Min Read
Showbiz

GNTM: Αυτό είναι το κόκκινο φόρεμα που όλοι μιλάνε! Δείτε την Όλγα Ντάλλα να το φοράει με στυλ!

1 Min Read
Showbiz

Ρίτα Όρα: Όλα κόκκινα, μέχρι και το στpιvκάκι της. Μοίρασε υπογλώσσια και στον κακό το λύκο

1 Min Read
Showbiz

Ποια Σάρον Στόουν; Η Heidi Klum σταυρώνει πόδια και διαλύει το Instagram. Φωτογραφία Κρύος Ιδρώτας

1 Min Read
newsΥγεία

Υγεία: Γιατί το άγχος κάνει τους ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά. Τι λένε οι ψυχολόγοι

7 Min Read
koolgirls

Ματιές στο παρελθόν: Γωγώ Μαστροκώστα ΟΛΑ ΕΞΩ κ από πίσω. Viral ρετρο φωτογραφία

2 Min Read
lifeShowbiz

Κατερίνα Καραβάτου: Είναι Έγκυος ή Όχι;

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?