in ,

Για 7η συνεχόμενη χρονιά, οι φοιτητές σε ρόλο βουλευτών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Z’ Σύνοδος του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, ένα πρόγραμμα του Afixis. Από τις 15-18 Μαρτίου 2019, στο χώρο της Παλαιάς Βουλής και το ξενοδοχείο Royal Olympic, 350 φοιτητές και φοιτήτριες από κάθε σχολή της χώρας έλαβαν τις θέσεις τους στα βουλευτικά έδρανα ως Βουλευτές, Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Πρόεδροι, Υπουργοί αλλά και ως Δημοσιογράφοι ή Νομικοί Σύμβουλοι.
Κατά τη διάρκεια της πρωτότυπης αυτής προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες – ανά επιτροπή και προερχόμενοι από τέσσερις ισάριθμες Κοινοβουλευτικές Ομάδες από όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής – είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πολιτική, να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και να συνδιαμορφώσουν δικά τους νομοσχέδια, τα οποία και ψηφίστηκαν ως σύνολο στην Ολομέλεια της Βουλής, την τελευταία ημέρα. Η φετινή διάταξη θεμάτων αφορούσε:
Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Τη διατήρηση και την ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών της Πολιτείας με τους Έλληνες της Ομογένειας, και την επίλυση των ζητημάτων αυτών,
Τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επενδυτικού πλαισίου με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στις ξένες άμεσες επενδύσεις, και
Την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και της λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης.
Σημειώνεται πως φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποτελέσουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο ειδικό αυτό όργανο, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού της προσομοίωσης, συζητήθηκαν θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά και οι στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της χώρας για το 2020-2030. Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν ιδιαίτερα οι στόχοι της ελληνικής Κυβέρνησης, η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και οι διεθνείς συνεργασίες.
Την προσομοίωση στήριξαν με την παρουσία τους τόσο στην Τελετή Έναρξης όσο και στην Τελετή Λήξης, πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τις συμβουλές τους με τους νεαρούς συμμετέχοντες τονίζοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Συγκεκριμένα, στην Τελετή Έναρξης παραβρέθηκαν οι: κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (πρώην Υπουργός Εξωτερικών, νυν Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας), κύριος Κωστής Χατζηδάκης (πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, νυν Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών), κύριος Θεόδωρος Φορτσάκης (Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ), κυρία Νίκη Κεραμέως (Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας), κύριος Παύλος Γερουλάνος (πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων) και κύριος Γιάννης Μανιάτης (πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, νυν Βουλευτής Αργολίδος της Δημοκρατικής Αριστεράς).
Στην Τελετή Λήξης, προκειμένου να απευθύνουν τον δικό τους χαιρετισμό ανέβηκαν στο βήμα οι κύριος Γεώργιος Καμίνης (Δήμαρχος Αθηνών), κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών), κύριος Παύλος Χρηστίδης (εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής) και κύριος Σάμι Γαράιμπε (Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος – Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα).
Τέλος, υπογραμμίζεται πως η Ζ’ Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αθηναίων, ενώ τέλεσε υπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
To Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτελεί μία από τις δραστηριότητες του Afixis, του εκπαιδευτικού οργανισμού που στοχεύει στο να αναδιαμορφώσει την εκπαίδευση σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οργανισμός αναπτύσσει τη δράση του στην Ελλάδα, έχοντας συνεισφέρει στην ενίσχυση περισσότερων από 3.000 μαθητών και φοιτητών μέχρι σήμερα.
Μπορείτε να γνωρίσετε περισσότερα για την προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων στον ιστότοπο www.mve.gr.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Η νηστεία στην εγκυμοσύνη και όταν η μητέρα θηλάζει το μωρό

Τα Χριστούγεννα όσοι «έφυγαν» σου λείπουν πιο πολύ