in ,

Γη: Γιατί η γη η σελήνη και όλοι οι πλανήτες είναι σφαιρικοί;

Η πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη επικράτησε για αρκετές χιλιάδες χρόνια, μέχρι που ο Πυθαγόρας μίλησε πρώτος για τη σφαιρικότητά της. Γιατί όμως η Γη αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν το σχήμα σφαίρας;
Σύμφωνα με την εξήγηση της επιστήμης, ο λόγος που είναι σφαιρικοί είναι ο…
συνδυασμός μάζας-βαρύτητας και συκεκριμένα η άσκηση βαρυτικής έλξης προς το εσωτερικό τους κέντρο που έχει ως αποτέλεσμα όλα τα σημεία της επιφάνειας να έλκονται προς τα μέσα με την ίδια δύναμη.

Το ίδιο όμως δε συμβαίνει και με τους αστεροειδείς οι οποίοι έχουν συνήθως ακανόνιστο σχήμα εξαιτίας της μικρής τους μάζας. Με πιο απλά λόγια, οι αστεροειδείς δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να δημιουργήσουν αρκετή βαρύτητα (συγκριτικά με τις εσωτερικές δυνάμεις που συγκρατούν την ύλη) και να συμπιεστούν στο σχήμα σφαίρας. Το σχήμα των κομητών πάλι είναι πιο κοντά στη σφαίρα μιας και χρειάζεται πολύ λιγότερη δύναμη για να αλλάξει το σχήμα του πάγου από αυτό του βράχου.

Διαφήμιση

Τέλος, η περιστροφή των πλανητών μπορεί να τους προσδώσει ένα λίγο πεπλατυμένο σχήμα στους πόλους και διαστολή στον Ισημερινό εξαιτίας της φυγόκεντρου δυνάμεως.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση
αερπλανο viral Βιντεο

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ: Το Video με τους 41 νεκρούς στη ΜΟΣΧΑ κατα την προσγέιωση ΑΝΘΡΩΠΟΙ τρεχουν να σωθουν

Viral Φωτογραφία: Τι σημαίνει το «S» που ζωγράφιζαν οι μαθητές σε βιβλία και τετράδια