Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η EBU στον θεσμό της Eurovision, επιχειρώντας να αφήσει πίσω της τις εντάσεις και τα παρατράγουδα της περσινής διοργάνωσης στο Μάλμε. Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν απλώς κάποιες λεπτομέρειες, αλλά μεταμορφώνουν ριζικά τη φιλοσοφία του διαγωνισμού, με βασική προτεραιότητα την αποφυγή πολιτικών διχασμών και την προστασία των συμμετεχόντων.
Τέλος οι συνεντεύξεις τύπου μετά τα live shows
Η πιο ηχηρή αλλαγή αφορά την κατάργηση των συνεντεύξεων Τύπου μετά τους ημιτελικούς και τον τελικό, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού. Η απόφαση αυτή έρχεται ως άμεση απάντηση στο χάος που προκλήθηκε στη συνέντευξη τύπου μετά τον Β’ Ημιτελικό του 2024, όταν:
- η τραγουδίστρια από το Ισραήλ δέχτηκε αμφιλεγόμενη ερώτηση δημοσιογράφου,
- η Μαρίνα Σάττι αντέδρασε με το χαρακτηριστικό χασμουρητό που έκανε τον γύρο του διαδικτύου,
- ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Joost Klein, είχε επίσης ψυχρά αντανακλαστικά.
Οι διοργανωτές θέλουν να αποφύγουν τέτοιες στιγμές έντασης που, όπως αποδείχτηκε, έχουν τη δύναμη να επισκιάσουν ολόκληρο το διαγωνιστικό κομμάτι.
Περιορισμοί στους καλλιτέχνες – ελευθερία για το κοινό
Ένας από τους πιο συζητήσιμους νέους κανονισμούς αφορά τις σημαίες:
- Το κοινό μπορεί να φέρει οποιαδήποτε σημαία επιθυμεί: από τη σημαία της Παλαιστίνης και τις σημειοφόρες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέχρι και αυτές χωρών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
- Οι καλλιτέχνες, όμως, θα εμφανίζονται αποκλειστικά με τη σημαία της χώρας που εκπροσωπούν.
Η απόφαση αυτή προκύπτει μετά από περιστατικά έντονης πολιτικοποίησης στην περσινή Eurovision. Στόχος της EBU είναι να μην μετατραπεί ο διαγωνισμός σε μέσο έκφρασης εθνικών ή ιδεολογικών μηνυμάτων από πλευράς καλλιτεχνών, αφήνοντας τη «σκηνή» της διαμαρτυρίας στο κοινό και διατηρώντας τον μουσικό χαρακτήρα του θεσμού.
Νέα μέτρα για τις εμφανίσεις και την προσβασιμότητα των media
Εκτός από τις σημαίες, θεσπίζονται νέοι περιορισμοί για:
- τις δηλώσεις των καλλιτεχνών προς τα media,
- την προσβασιμότητα δημοσιογράφων σε αυτούς, προκειμένου να ελέγχεται καλύτερα η ροή των ερωτήσεων και η διαχείριση των εντάσεων.
Οι κανόνες αυτοί σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους καλλιτέχνες από εμπλοκές σε πολιτικές συζητήσεις και να αποφευχθούν σκηνικά παρόμοια με του 2024.
Τι απαντά η EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ
Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η συμμετοχή του Ισραήλ, θέμα που έχει λάβει και διαστάσεις σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για την ασφάλεια της διοργάνωσης το 2025, όμως η EBU ήταν ξεκάθαρη:
«Η Eurovision είναι διαγωνισμός μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων, όχι κυβερνήσεων. Ο ισραηλινός φορέας KAN είναι ενεργό μέλος της EBU και δικαιούται τη συμμετοχή.»
Η διοργανώτρια χώρα, Ελβετία, υπογραμμίζει τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης, ενώ η EBU προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες, αποφεύγοντας τον αποκλεισμό αλλά και τον πολιτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού.
Μια νέα σελίδα για τη Eurovision ή απλώς φίμωση;
Οι νέοι κανονισμοί έχουν ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων, Eurofans και καλλιτεχνών. Πολλοί κάνουν λόγο για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες για να διατηρηθεί η ουσία της Eurovision ως μουσικό γεγονός.
Το σίγουρο είναι πως το 2025 θα είναι ένα σημείο καμπής για τον θεσμό – μια χρονιά που είτε θα αναγεννήσει την Eurovision, είτε θα τη βάλει σε μια πιο ελεγχόμενη, λιγότερο αυθόρμητη εποχή.