in

Εσύ ξέρεις που χρησιμεύουν οι μικρές τρύπες στα παράθυρα των αεροπλάνων;

Στην καθημερινότητα βλέπουμε πολλά πράγματα που θεωρούμε ότι τα γνωρίζουμε, αλλά όταν πρέπει να τα εξηγήσουμε κολλάμε. Όπως οι τρύπες στα αεροπλάνα.

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ταξιδέψει τουλάχιστον μία φορά με αεροπλάνο. Άλλοι πολλές περισσότερες. Ακόμα κι όσοι έχουν υψοφοβία αναγκάστηκαν να το κάνουν. Αυτοί όμως από το τρέμουλο τους δεν έχουν παρατηρητικότητα. Εσείς οι υπόλοιποι θα έχετε δει σίγουρα ότι σε κάθε παράθυρο υπάρχει μια μικρή τρύπα που είναι λες και κάποιος πυροβολούσε το αεροπλάνο το προηγούμενο βράδυ. Γνωρίζετε που χρησιμεύουν όλες αυτές οι τρύπες;

Πολλοί από εσάς σίγουρα θα το ξέρετε. Υπάρχουν όμως και αυτοί που νομίζουν ότι το ξέρουν, αλλά αν έρθει η στιγμή να το εξηγήσουν θα κολλήσει το στόμα τους. Όλα λοιπόν περιστρέφονται γύρω από την πίεση του αέρα. Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται η πίεση του αέρα πέφτει διαρκώς. Τα αεροπλάνα όμως είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν την πίεση του αέρα σε συγκεκριμένα επίπεδα εντός της καμπίνας. Ούτε χαμηλότερα από το όριο, ούτε ψηλότερα.

Διαφήμιση

Έτσι, υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία στην εξωτερική και την εσωτερική πίεση του αέρα, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στα τζάμια των παραθύρων. Κάθε παράθυρο διαθέτει τριπλό τζάμι. Ένα εξωτερικό υαλοπίνακα, έναν μεσαίο και έναν εσωτερικό. Ο εξωτερικός είναι αυτό που βοηθάει στην εξισορρόπηση εξωτερικού και εσωτερικού αέρα, χάρις στην bullet hole που έχει ο μεσαίος υαλοπίνακας. Οι τρύπες αυτές είναι στην ουσία ένα κενό μεταξύ των δύο όπου φιλτράρεται τρόπον τινά η πίεση του αέρα που περνάει απ΄έξω προς τα μέσα και ανάποδα.

Όσο για το εσωτερικό μέρος, αυτό είναι σαν εφεδρικό ή το «αλεξίφθορο», μιας και μπορεί να γρατζουνίσουν τα παράθυρα οι επιβάτες ή να γίνει κάποια ζημιά.

Κι επειδή σε κάθε περίσταση κολλάνε τα Φιλαράκια, πάρτε κι ένα There is no left phalange.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Στεφανία Καρρά

Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Ανείπωτος θρήνος στον Βόλο: Έφυγε από την ζωή ο 51χρονος Ευάγγελος Μαχαίρας

Ποιά μικρή Φίφη; Ποιό «Ευτυχισμένοι Μαζί;» Η Phiphi είναι ένα άγριο κορίτσι με καυτά οπίσθια