koolnews logo
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Μάι 24, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Έρευνα: Βγάζεις σέλφι; Όσο περισσότερες φωτογραφίες βγάζεις, τόσα λιγότερα θυμάσαι
news

Έρευνα: Βγάζεις σέλφι; Όσο περισσότερες φωτογραφίες βγάζεις, τόσα λιγότερα θυμάσαι

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 20 Δεκεμβρίου, 2021 4:50 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 20 Δεκεμβρίου, 2021
Share
SHARE

Αν το είχατε υποψιαστεί, φαίνεται πως δεν πέσατε έξω: όσες περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες τραβάει κανείς από ένα γεγονός, όπως γενέθλια, γάμο ή μια συναυλία, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται μετά να θυμηθεί το ίδιο το συμβάν, σύμφωνα με Αμερικανούς ψυχολόγους.

Με δεδομένο ότι, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, ιδίως από τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων, έχει γίνει συχνότατο φαινόμενο, μπορεί να υποθέσει κανείς εύλογα πως η νεότερη γενιά θα έχει λιγότερες πραγματικές αναμνήσεις από τα γεγονότα που ζει και καταγράφει γύρω της.

Διαφήμιση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντα Χένκελ του πανεπιστημίου Fairfield του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, έκαναν πειράματα σε ένα μουσείο για να διαπιστώσουν σε ποιό βαθμό η φωτογράφηση των εκθεμάτων μειώνει την ικανότητα των επισκεπτών να θυμούνται τι είδαν γύρω τους.

Δύο ομάδες εθελοντών κλήθηκαν να περιηγηθούν στο μουσείο και είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε, είτε απλώς να κοιτάζουν τα εκθέματα. Την επόμενη μέρα, τα σχετικά τεστ μνήμης έδειξαν ότι όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες, θυμούνταν και αναγνώριζαν πολύ λιγότερο τα εκτεθειμένα στις προθήκες αντικείμενα, σε σχέση με όσους είχαν περιοριστεί να τα κοιτάζουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μανία φωτογράφησης που έχει καταλάβει τους πάντες χάρη στις νέες τεχνολογικές ευκολίες, εμποδίζει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί στα γεγονότα και να σχηματίσει ακριβείς και διαρκείς μνήμες γι’ αυτά.

Όπως είπε η Χένκελ, «οι άνθρωποι τόσο συχνά, με το παραμικρό, βγάζουν την κάμερά τους και σχεδόν ασυναίσθητα “συλλαμβάνουν” τη στιγμή, σε σημείο που τελικά χάνουν αυτό που συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. Όταν οι άνθρωποι εξαρτιούνται από την τεχνολογία, προκειμένου να θυμάται αυτή για λογαριασμό τους, βασιζόμενοι στην κάμερά τους για να καταγράψει ένα συμβάν, τότε δεν έχουν ανάγκη να δώσουν την πλήρη προσοχή τους στο γεγονός, πράγμα όμως που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο πόσο καλά θυμούνται τις ίδιες τις εμπειρίες τους».

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος μελετά ήδη κατά πόσο το περιεχόμενο μιας φωτογραφίας -για παράδειγμα, αν κάποιος βρίσκεται μέσα στο «κάδρο»- επηρεάζει την μνήμη του. Επίσης, ερευνά σε ποιο βαθμό επιδρά στη μνήμη το αν κανείς επιλέγει ενεργητικά τι θα φωτογραφήσει.

Ένα δεύτερο πείραμα από τους ίδιους ερευνητές έδειξε ότι αν κάνει κάποιος «ζουμ» σε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια του αντικειμένου που φωτογραφίζει, τότε θυμάται καλύτερα όχι μόνο αυτό το συγκεκριμένο τμήμα όπου εστίασε το φακό του, αλλά όλο το αντικείμενο, ακόμα κι αν δεν το περιέλαβε στο πλάνο του. «Αυτό δείχνει ότι το «μάτι» του νου και το “μάτι” της κάμερας είναι διαφορετικά πράγματα» είπε η Χένκελ.

Διαφήμιση

Ακόμα, όπως επισήμανε, ο τεράστιος όγκος ψηφιακών φωτογραφιών που συσσωρεύονται, συνήθως σε κάποιο σκληρό δίσκο υπολογιστή και μάλιστα σε ανοργάνωτη μορφή, αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους να ανατρέξουν στις φωτογραφίες που τράβηξαν στο παρελθόν, με συνέπεια και αυτό να δυσκολεύει την πραγματική ανάμνηση ενός γεγονότος. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή μέθοδος ταξινόμησης των (πολύ λιγότερων και μη ψηφιακών) φωτογραφιών σε κάποιο άλμπουμ διευκόλυνε τις αναμνήσεις. «Για να θυμόμαστε, πρέπει να έχουμε εύκολη πρόσβαση στις φωτογραφίες και να αλληλεπιδρούμε μαζί τους και όχι απλώς να τις μαζεύουμε» τόνισε η Αμερικανίδα ερευνήτρια.

Author

Ασημίνα Φρατζέσκου

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:έρευνασελφι φωτογραφιαφωτογραφία
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
23°C
Athens
broken clouds
25° _ 22°
64%
6 km/h
Κυ
25 °C
Δε
26 °C
Τρ
27 °C
Τε
27 °C
Πε
28 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Φρίκη στη Φλόριντα: Πίτμπουλ κατασπάραξαν 50χρονη που κρατούσε αγκαλιά το σκυλάκι της – Το βίντεο-ντοκουμέντο λίγο πριν την επίθεση

Kool Team
4 Min Read

Μικρολίμανο: Ποιος είναι ο διαβόητος «Τίτι» που έπεσε αιμόφυρτος από τα πυρά της ΕΛ.ΑΣ. – Το σκοτεινό παρελθόν και το κρησφύγετο-έκπληξη

Kool Team
5 Min Read

Καιρός: Μπόρες και χαλάζι προηγούνται των 34 βαθμών Κελσίου

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

koolgirls

Laura MICCUCI: Η Βασίλισσα της καλλιτεχνικής κολύμβησης που ξεχωρίζει και εκτός πισίνας. Φωτογραφίες με μαγιό

1 Min Read
hotkoolgirlsΓυναίκα

Κατερίνα Παπουτσάκη: Αποπνέει θηλυκότητα, φορώντας oversized blazer και σουτιέν

2 Min Read
news

Δολοφονία 43χρονης στο Αγρίνιο: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις – «Σκότωσέ με ή θα σε σκοτώσω»

2 Min Read
Showbiz

Μπριγκίτε Νίλσεν: Η φωτογραφία με μαγιό στα 59 που καθήλωσε 25άρες. Απο το Rocky είχαμε να τη δούμε

1 Min Read
news

Απόλλων Λεμεσού Ολυμπιακός 1-1 το γκολ του Ολυμπιακου

1 Min Read
news

Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ: Οκτώ νεκροί και επτά τραυματίες σε στάση τραμ στη συνοικία Τζάφα

2 Min Read
musicShowbiz

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Σε εστιατόριο με τον πατέρα της, Γιάννη Ζουγανέλη, και τον Σταμάτη Κραουνάκη – Τι ετοιμάζουν;

2 Min Read
koolgirls

Ιωάννα Τούνη: Να δεις τι πάει να πει γυμναστική. Με μωβ sporty σύνολο γυμνάζει τους κοιλιακούς της

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?