Η σύγχρονη διατροφική έρευνα έχει καταδείξει επανειλημμένα την άμεση σύνδεση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της ευεξίας μας, προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή των τροφών που καταναλώνουμε. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες φωτίζει με νέα δεδομένα τη σκοτεινή πλευρά της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, επιβεβαιώνοντας πως η συχνή και πλούσια κατανάλωση επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό) συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από εννέα διαφορετικές παθήσεις.
Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν καρκίνο, καρδιοπάθεια, αναπνευστική πάθηση, εγκεφαλικό, διαβήτη, λοιμώξεις, Αλτσχάιμερ, νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια. Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Δρα Αράς Ετεμαντί και την ομάδα του στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ανέλυσε στοιχεία από πάνω από 536.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή και την υγεία τους σε βάθος 16 ετών.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι αποκαλυπτικά: Όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από τις προαναφερθείσες αιτίες, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες. Αντίθετα, η συχνή κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως πουλερικά και ψάρια, φάνηκε να προσφέρει προστασία, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 25% σε σύγκριση με τους λιγότερο συχνούς καταναλωτές.