Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τρίτη, Σεπ 16, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Ζούμε εις βάρος των επόμενων γενεών – Η Γη εξαντλεί τους πόρους της και ζει με «δανεικά»
news

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Ζούμε εις βάρος των επόμενων γενεών – Η Γη εξαντλεί τους πόρους της και ζει με «δανεικά»

Αρετή Λαούρτη
Last updated: 10 Μαΐου, 2023 1:38 μμ
Αρετή Λαούρτη
Published: 10 Μαΐου, 2023
Share
SHARE

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day) είναι η ημερομηνία κατά την οποία η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους που η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε ένα έτος.

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης υπολογίζεται από την οργάνωση Global Footprint Network και λαμβάνει υπόψη την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, την αλιεία, την κατανάλωση ξύλου, την εκμετάλλευση αγροτικών εκτάσεων για την παραγωγή τροφίμων και άλλων προϊόντων, καθώς και άλλους παράγοντες.

Κάθε χρόνο, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης συμβαίνει νωρίτερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανθρωπότητα καταναλώνει πόρους με αυξανόμενη ταχύτητα. Αυτό είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της ανάγκης για πιο βιώσιμες πρακτικές κατανάλωσης και παραγωγής.

Τρόμος αναμένεται σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς για το πότε θα έρθει για το 2023 η ημέρα όπου η γη εξαντλεί τους πόρους της και θα αρχίζουμε να ζούμε με δανεικά

Περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από το 2021 πέρυσι εξαντλήθηκαν τα παραγόμενα-προσφερόμενα αποθέματα φυσικών πόρων της Γης το 2022 με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να ζει με «δανεισμό».

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς που έγιναν από την WWF, η ανθρωπότητα καταναλώνει ποσότητες που αντιστοιχούν σε 1,6 φορές τα αποθέματα της Γης. Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day), η μέρα δηλαδή που η κατανάλωση αγαθών υπερβαίνει την ετήσια βιο-ικανότητα του πλανήτη, το 2022 ήταν η 28η Ιουλίου , ενώ Πριν μερικά χρόνιαι ήταν γύρω στις 10 με 19η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν την έρευνα, κάθε χρόνο η μέρα αυτή έρχεται ολοένα και νωρίτερα μέσα στο έτος και σύμφωνα με όσα αναφέρουν το 2000 η μέρα αυτή έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία που αναλύονται για τον καθορισμό της Ημέρας Υπέρβασης της Γης προέρχονται από μετρήσεις που γίνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και από διάφορα στατιστικά του ΟΗΕ που σχετίζονται με την αλιεία, την υλοτομία, τη χρήση καλλιεργήσιμης γης και την κτηνοτροφία.

Οι διάφοροι αρνητικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι οι εκπομπές αερίων του άνθρακα, η διάβρωση του εδάφους, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία και η ποιότητα των αποθεμάτων νερού του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της WWF International, Μάρκο Λαμπερτίνι: «Συνεχίζουμε να επιζητούμε την κατανόησή μας για το πόσο κρίσιμες είναι για τη δική μας ευημερία και ευτυχία και για τη δική μας επιβίωση οι υπηρεσίες της φύσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε και να μετατρεπόμαστε από ανεύθυνους εκμεταλλευτές σε προσεκτικούς φροντιστές των αξιών της φύσης και σε καλούς διαχειριστές των βασικών και πεπερασμένων αποθεμάτων της».

Όπως πάντως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του GFN για την Ημέρα Υπέρβασης της Γης, ίσως το πιο βασικό συμπέρασμα και το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα αέρια του διοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και δεν μπορούν να απορροφηθούν πλήρως.

Το think tank ελπίζει ότι στη Σύνοδο για το Κλίμα οι χώρες θα δεσμευθούν ώστε να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη στο πλαίσιο των 2 βαθμών πάνω από τη θερμοκρασία που είχε ο πλανήτης πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Για να γίνει αυτό, όμως, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, θα πρέπει όλες οι χώρες να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2070. Κάτι τέτοιο λένε οι άνθρωποι του GFN θα μεταφέρει την Ημέρα Υπέρβασης της Γης προς τα πίσω και μέχρι το 2030 αυτή θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση
TAGGED:γηέρευνα
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΑρετή Λαούρτη
Η Αρετή γράφει για αυτά που παρατηρεί από χόμπι. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών και υπήρξε φανατική αναγνώστρια! Επικοινωνία στο areti@koolnews.gr
Weather
30°C
Athens
few clouds
31° _ 29°
38%
5 km/h
Τρ
31 °C
Τε
32 °C
Πε
25 °C
Πα
25 °C
Σα
25 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Χαλκίδα: Αύριο το τελευταίο αντίο στον 32χρονο Δημήτρη Κολλάρα

Kool Team
1 Min Read

Χαλκίδα: Οργή μετά το θανατηφόρο τροχαίο στη Λιανή Άμμο – Βράζει η πόλη με τους ρομά

Kool Team
2 Min Read

Καλλιόπη Σεμερτζίδου για τη δέσμευση περιουσίας: «Δεν ήμασταν εμπλεκόμενοι – Με έμαθα από τους δημοσιογράφους»

Kool Team
3 Min Read

Ανησυχία στον Θερμαϊκό – Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Kool Team
2 Min Read

You Might Also Like

Media

Ευλαμπία Ρέβη: Γιατί παραιτήθηκε από το OPEN και ποια είναι τα επόμενα βήματά της

2 Min Read
news

Ζέτα Θεοδωροπούλου: Οι αποκαλύψεις για το διαζύγιο και την απιστία. Έτσι έμαθα το κέρατο

4 Min Read
Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ
news

Κλήρωση Τζοκερ 25/7. Τυχεροί αριθμοί

0 Min Read
Showbiz

Ρία Αντωνίου: Κόλλησε το μπραζίλιαν μαγιό και τα oπίσθια της σε μοντέλο και του ξεσηκώθηκε το… είναι του! Φωτογραφία

1 Min Read
video

Viral Βίντεο: Λιοντάρι μπήκε για χοντρό σε δημόσια τουαλέτα. ΜΗ το χάσεις

1 Min Read
news

Σχολεία: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές εκλογές

1 Min Read
Showbiz

Λάμπης Λιβιεράτος: Η απόπειρα αυτοκτονίας, η εντατική και η ζωή στο παρά πέντε

2 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που λεωφορείο «θερίζει» οδηγό μηχανής – Το αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?