in

«Έρχεται ισχυρός σεισμός, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»: Συναγερμός από σεισμολόγους μετά τα ρίχτερ στην Τουρκία

Σεισμός: Ανησυχία για την Κύπρο, μετά τα φονικά Ρίχτερ της Τουρκίας

Μετά τα φονικά ρίχτερ που «χτύπησαν» την Τουρκία, σεισμολόγοι κάνουν λόγο για ισχυρό σεισμό στην Κύπρο. Tο κυπριακό τόξο κατευθύνεται προς τον νομό της Αλεξανδρέττας και ενώνεται με το ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας και το ρήγμα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Halkin Sesi, επικαλούμενη προειδοποιήσεις Τουρκοκυπρίων ειδικών.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΓΤΠ, υπάρχουν δηλώσεις του προέδρου του επιμελητηρίου γεωλόγων, Ογούζ Βαντιλιλί, ο οποίος προειδοποιεί ότι το νησί βρίσκεται σε πολύ σοβαρή σεισμική ζώνη και γι’ αυτό υπάρχει πιθανότητα να γίνει ένας ισχυρός σεισμός ανά πάσα στιγμή.

Ο Βαντιλιλί υπογράμμισε επίσης μετά από εξέταση του υποστρώματος τους εδάφους που διενεργείται από τα επιμελητήρια εδώ και χρόνια, ότι έχουν εντοπιστεί προβληματικά πεδία εδάφους στις ακτογραμμές της κατεχόμενης Έγκωμης, της παραλίας Long Beach και των Γκαζιβερών.

Επιπροσθέτως, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής της Ακαδημίας Επιστημών, Νατζί Γκιορούρ, επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο ενός σεισμού 7 Ρίχτερ και άνω».

«Έρχεται ισχυρός σεισμός, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»: Συναγερμός από σεισμολόγους μετά τα ρίχτερ στην Τουρκία

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για σεισμό στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για σεισμό στην Ελλάδα, αντίστοιχο με αυτόν της Τουρκίας και εκτίμησε ότι οι επιστήμονες περιμένουν πάνω από 100.000 νεκρούς.

«Όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη, η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει. Είναι στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδος. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια και μόνο ότι βάζουμε στην κουβέντα ότι πρέπει να φοβόμαστε να ανησυχούμε είναι κάτι το οποίο απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Αλλά ότι έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο πολύ μεγάλοι σεισμοί έχουν γίνει. Σας θυμίζω ότι το 1956 ήταν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό που δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι. Πάλι υποθαλάσσιος σεισμός. Δεν γνωρίζουμε τόσο μεγάλους σεισμούς που να είναι μέσα στην ηπειρωτική χώρα», τόνισε ο κ. Συνολάκης.

Και συμπληρώνει «ήταν ένα τεστ για την πολιτική προστασία. Η γεωλογική ιστορία είναι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς σχετικά μικρούς σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά το χρόνο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά, για το τοπικό ρήγμα και είναι και μια άσκηση της πολιτικής προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός ερευνητής που κάνει προβλέψεις για σεισμούς με βάση την ευθυγράμμιση των πλανητών και είχε προβλέψει τα φονικά Ρίχτερ στην Τουρκία, επανήλθε με νέα πρόβλεψη ακόμη και για την Ελλάδα.

Αναλύοντας το μοντέλο με την ευθυγράμμιση των πλανητών του ηλιακού συστήματος, ο Ολλανδός έβαλε στο «στόχαστρο» το Μεξικό, την Ονδούρα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, μέρος της δυτικής Κίνας, αλλά και τη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ανέφερε πως στο επίκεντρο για ένα πιθανό μεγάλο σεισμό είναι η κεντρική Μεσόγειος γύρω από την Ιταλία, αλλά όπως διευκρίνισε αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να εκδηλωθεί και στην Ελλάδα.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στις 12 Φεβρουαρίου, ο Frank Hoogerbeets, από το ολλανδικό ινστιτούτο «Solar System Geometry Survey», προειδοποίησε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, σήμερα, ενδέχεται να έχουν σεισμό έως και 7 Ρίχτερ.

Ωστόσο, ο ερευνητής ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να προκαλέσει πανικό, καθώς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές οι περιοχές θα χτυπηθούν σίγουρα από έναν ισχυρό σεισμό.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Ευτυχία Κορδόνη

Την ευτυχία τη βρίσκει ο κάθε ένας εκεί όπου την αναζητά. Την Ευτυχία Κορδόνη όμως θα τη βρεις μόνο στο Koolnews. Αγαπά να περνά όμορφα και όχι πάντα μπροστά στα φώτα. Και Μύκονος και ελεύθερο camping. και κοσμικό ποτό και υποβρύχιο στο ζαχαροπλαστείο. Δίδυμος, τι άλλο. contact [email protected]

Διαφήμιση

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Κολούμπος, το πιο αλλόκοτο ηφαίστειο της Γης: Βγάζει ΧΡΥΣΟ. Αν δε μας καταστρέψει με τσουνάμι θα μας κάνει πλούσιους

Χαρές στο σπίτι των Σεφερλή – Τσαβαλιά: Η τρυφερή ανάρτηση για τον γιο τους Χάρη και οι δημόσιες ευχές