Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Ιαν 11, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Εντόπισαν την προέλευση νετρίνου – φαντάσματος
news

Εντόπισαν την προέλευση νετρίνου – φαντάσματος

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2021 8:42 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 27 Φεβρουαρίου, 2021
Share
SHARE

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν στη Γη την παρουσία ενός νετρίνου πολύ υψηλής ενέργειας, ενός σωματιδίου-φαντάσματος, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την καταστροφή ενός άστρου από την κολοσσιαία βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας με μάζα όσο 30 εκατομμύρια ήλιοι.

Το συμβάν, σε απόσταση 700 εκατομμυρίων ετών, λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα ζώα στη Γη, δημιούργησε ένα είδος γιγάντιου κοσμικού επιταχυντή σωματιδίων, εξαπολύοντας νετρίνα που πρόσφατα έφθασαν και διαπέρασαν τη Γη.

Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην προέλευση των κοσμικών ακτίνων υπερυψηλής ενέργειας, δηλαδή εκείνων των σωματιδίων στο σύμπαν που έχουν την μεγαλύτερη ενέργεια.

Στη Γη τα υποατομικά σωματίδια νετρίνα παράγονται μόνο σε ισχυρούς επιταχυντές. Στο σύμπαν τα νετρίνα και οι πηγές προέλευσης τους θεωρούνται από τα δυσκολότερα πράγματα να ανιχνευθούν, γι’ αυτό η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική.

Οι ερευνητές από δεκάδες ερευνητικούς φορείς πολλών χωρών έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”.

Όπως δήλωσε ο Σιόερτ βαν Βέλτσεν του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Λέιντεν, «η προέλευση των κοσμικών νετρίνων υψηλής ενέργειας είναι άγνωστη, πρωτίστως επειδή είναι άκρως δύσκολο να εντοπισθούν. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ανιχνεύθηκε η πηγή ενός τέτοιου νετρίνου υψηλής ενέργειας».

Τόσο η προηγούμενη όσο και η νέα ανίχνευση έγινε από το αμερικανικό Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube στο Νότιο Πόλο, το οποίο βρίσκεται στο σταθμό Αμούντσεν-Σκοτ των ΗΠΑ στην Ανταρκτική.

Το 2017 ο εν λόγω παγωμένος ανιχνευτής εντόπισε ένα νετρίνο, η πηγή του οποίου προσδιορίστηκε το 2018 ότι ήταν ένας ενεργός γαλαξίας (blazer). Η πρωτοτυπία αυτή τη φορά έγκειται στο ότι είναι το πρώτο ανιχνεύσιμο νετρίνο από ένα κατακλυσμικό συμβάν, συγκεκριμένα την καταστροφή ενός καταδικασμένου άστρου που πλησίασε πολύ μια μαύρη τρύπα. Αυτά τα γεγονότα, για τα οποία οι αστροφυσικοί δεν ξέρουν πολλά πράγματα, μπορούν να λειτουργήσουν ως πανίσχυροι φυσικοί επιταχυντές σωματιδίων.

Το νετρίνο υπερυψηλής ενέργειας, που έγινε αντιληπτό από το IceCube, «προσέκρουσε στον πάγο της Ανταρκτικής με την αξιοσημείωτη ενέργεια άνω των 100 τεραηλεκτρονιοβόλτ. Συγκριτικά, είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια ενέργεια από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί στον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, στο CERN», δήλωσε η καθηγήτρια του γερμανικού Πανεπιστημίου του Μπόχουμ ‘Ανα Φρανκόβιακ.

Παρά την τόσο μεγάλη ενέργειά τους, τα κοσμικά νετρίνα, που ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή στο σύμπαν, είναι τόσο ελαφριά που διαπερνούν απαρατήρητα τα πάντα, ακόμη και ολόκληρους πλανήτες ή άστρα, γι’ αυτό έχουν ονομαστεί σωματίδια-φαντάσματα. Η «σύλληψη» ακόμη κι ενός μόνο τέτοιου φευγαλέου σωματιδίου συνιστά επίτευγμα.

Την ανίχνευση του νετρίνου από το IceCube ακολούθησαν αστρονομικές παρατηρήσεις με πολλά όργανα σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από τα ραδιοκύματα έως τις ακτίνες-Χ, εωσότου εντοπισθεί η πηγή προέλευσης του.

Η νέα ανακάλυψη, όπως ανέφερε ο καθηγητής αστρονομίας Μάρεκ Κοβάλσκι του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, αναδεικνύει για μια άλλη φορά τη σημασία της αστρονομίας πολλαπλών μέσων (multi-messenger astronomy), η οποία δεν βασίζεται πια μόνο στα φωτόνια αλλά και σε άλλα μέσα, όπως τα νετρίνα και τα βαρυτικά κύματα, για να μελετήσει τα φαινόμενα στο σύμπαν.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση στις ακόλουθες διευθύνσεις:

https//dx.doi.org/10.1038/s41550-020-01295-8

και

https//dx.doi.org/10.1038/s41550-021-01305-3

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:YOUR KEYWORDS HERE
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
11°C
Athens
broken clouds
11° _ 9°
75%
3 km/h
Κυ
13 °C
Δε
5 °C
Τρ
9 °C
Τε
13 °C
Πε
13 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

«Πολική Φωτοβολίδα» προ των πυλών: Βουτιά του υδραργύρου και «λευκός» συναγερμός για την Αττική

Kool Team
4 Min Read

Σοκ στην τουρκική showbiz: Χειροπέδες στον «Φτερωτό Θεό» Τζαν Γιαμάν για υπόθεση ναρκωτικών

Kool Team
3 Min Read

Χάος στο Λιμάνι της Τήνου: Η θάλασσα «κατάπιε» αυτοκίνητα – Δεμένα τα πλοία και νέα επιδείνωση προ των πυλών

Kool Team
3 Min Read

Το «Nightwatch» στο Λος Άντζελες: Μήνυμα ετοιμότητας ή «προάγγελος» καταιγίδας η απογείωση του Doomsday Plane;

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

μάρκος σεφερλής
news

Μάρκος Σεφερλής: Έφαγε κέρατο μέσα στο ίδιο του το ΘΕΑΤΡΟ. Αδιανόητο αλλά συνέβη. Τον ΑΠΑΤΗΣΕ η ΓΥΝΑΙΚΑ του!

1 Min Read
news

Γιώργος Γιασεμής: Ένα τραγούδι που έγινε πανελλήνια επιτυχία επανέρχεται με ένα δυναμικό remix

0 Min Read
news

Συγκίνηση και πένθος στο Wenatchee για τις τρεις μικρές αδερφές – συνεχίζεται η καταδίωξη του πατέρα τους

3 Min Read
news

Τρύφωνας Σαμαράς: Χτίζει κορμί και ετοιμάζεται. Σε ποιο σόου θα τον δούμε του χρόνου

2 Min Read
news

Θρήνος στα Τρίκαλα: ο 30χρονος Στέφανος Κέμος πνίγηκε στο Κάθισμα Λευκάδας λίγο πριν τον γάμο του

3 Min Read
hotkoolgirlssexyΓυναίκα

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Φορώντας ψηλοτάκουνα, περπατάει σε γήπεδο τένις και προκαλεί τον ανδρικό πληθυσμό

1 Min Read
tiletheasi
Media

Τηλεθέαση πρωινών εκπομπών 11/11: Ποιοι κέρδισαν τη «μάχη» της τηλεόρασης;

2 Min Read
news

Συντριβή F-4 Ανδραβίδα: Δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος – Ανασύρθηκε νεκρός ο ένας πιλότος

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?