koolnews logo
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Δευτέρα, Μάι 11, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Έλον Μασκ vs Ευρωπαϊκή Ένωση: Η σύγκρουση για το πρόστιμο των 120 εκατ. ευρώ παίρνει γεωπολιτικές διαστάσεις
news

Έλον Μασκ vs Ευρωπαϊκή Ένωση: Η σύγκρουση για το πρόστιμο των 120 εκατ. ευρώ παίρνει γεωπολιτικές διαστάσεις

Kool Team
Last updated: 6 Δεκεμβρίου, 2025 7:18 μμ
Kool Team
Published: 6 Δεκεμβρίου, 2025
Share
SHARE

Ο Έλον Μασκ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και διπλωματικής σύγκρουσης. Μετά το πρόστιμο των 120 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλατφόρμα X για παραβιάσεις του Digital Services Act, ο δισεκατομμυριούχος πέρασε στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι η απόφαση στρέφεται όχι μόνο κατά της εταιρείας του αλλά και εναντίον του προσωπικά. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι η απάντησή του θα στοχεύσει τα άτομα που πήραν αυτή την απόφαση, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί το X για έλλειψη διαφάνειας, κυρίως σε σχέση με την αλλαγή του μπλε σήματος επαλήθευσης σε επί πληρωμή υπηρεσία, τη λειτουργία της διαφημιστικής βιβλιοθήκης και τη μη παροχή δεδομένων σε ερευνητές. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι η κύρωση αφορά το σύνολο της εταιρικής δομής του X, συμπεριλαμβανομένων των X Holdings, της xAI και του ίδιου του Μασκ. Ο επιχειρηματίας απάντησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαίους ρυθμιστές ως woke Στάζι της ΕΕ και προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα βιώσει το λεγόμενο Streisand Effect, όπου η προσπάθεια συγκάλυψης φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόστιμο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έκανε λόγο για επίθεση απέναντι σε όλες τις αμερικανικές πλατφόρμες και στον αμερικανικό λαό. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη και αντίθετη στην ελευθερία του λόγου. Ο απεσταλμένος στην ΕΕ Άντριου Πάζντερ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για υπερβολική ρυθμιστική παρέμβαση, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η ΕΕ ζητά την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι Βρυξέλλες πάντως επιμένουν ότι το ζήτημα δεν αφορά λογοκρισία αλλά αποκλειστικά την τήρηση των κανόνων διαφάνειας που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι το πρόστιμο αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον τρόπο λειτουργίας του X και τη διαχείριση περιεχομένου.

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει για νέους δασμούς εάν οι Βρυξέλλες συνεχίσουν να στοχοποιούν, όπως λέει, την αμερικανική τεχνολογία. Έτσι, το DSA έχει μετατραπεί σε σημείο αιχμηρής αντιπαράθεσης στις εμπορικές συζητήσεις των δύο πλευρών.

Το πρόστιμο των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι μόνο μια νομική ή οικονομική υπόθεση. Η σύγκρουση Μασκ και Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται σε ένα από τα πιο επικίνδυνα γεωπολιτικά μέτωπα της εποχής Τραμπ. Αγγίζει τον χώρο της τεχνολογίας, του διεθνούς εμπορίου αλλά και το ζήτημα της ψηφιακής κυριαρχίας. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δοκιμασία του κατά πόσο μπορεί να επιβάλει τους κανόνες της σε παγκόσμιες πλατφόρμες. Για τις ΗΠΑ είναι θέμα προστασίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Και για τον Έλον Μασκ είναι πλέον μια προσωπική μάχη που φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
19°C
Athens
overcast clouds
20° _ 18°
73%
1 km/h
Δε
25 °C
Τρ
26 °C
Τε
26 °C
Πε
25 °C
Πα
21 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Τρόμος στην Καλλιθέα: Πυροβόλησε τη σύζυγο του ιδιοκτήτη μπαρ με ούζι – Η στιγμή της σύλληψης

Kool Team
2 Min Read

Αντίστροφη μέτρηση για τις παλιές ταυτότητες: Η κρίσιμη ημερομηνία και τι θα συμβεί αν δεν τις αλλάξετε

Kool Team
3 Min Read

Άγριο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Εκτέλεσαν άνδρα στα Μάλγαρα και τον πέταξαν στο ποτάμι – Οι ομολογίες που «έκαψαν» τους δράστες

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

news

Δεν θέλω χρήματα, βοηθήστε τα αδέσποτα: Το συγκινητικό έργο ζωής του Μίμη Δομάζου

4 Min Read
covid μετάλλαξη λαμδα
newsΥγεία

Κορωνοϊός μετάλλαξη Λάμδα. Έρχεται από το Περού και είναι ακόμα χειρότερη.

2 Min Read
Sports

ΟΦΗ – Άρης live streaming: Ζωντανή μετάδοση του αγώνα

1 Min Read
news

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Αναλυτική πρόγνωση και οδηγίες προστασίας

3 Min Read
Media

Ιωάννα Μαλέσκου: «Θρίλερ» με την παραμονή της παρουσιάστριας στον ΣΚΑΪ

1 Min Read
Showbiz

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: «Τον άφησα να τελειώσει και μετά του είπα ότι είμαι η εγγονή του» — Το νοσταλγικό της ταξίδι στο Κατάκολο

2 Min Read
Showbiz

«Καρφιά» Μεσσαροπούλου για Βατίδου: «Ας μάθει πρώτα να παίρνει το 100 και μετά να κάνει κρίσεις»

2 Min Read
news

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εσκεμμένης ενέργειας από τον πιλότο της Air India

4 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?