Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Δευτέρα, Νοέ 24, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Έλληνες πρωτοπόροι στις ψηφιακές ξεναγήσεις
news

Έλληνες πρωτοπόροι στις ψηφιακές ξεναγήσεις

Στεφανία Καρρά
Last updated: 28 Φεβρουαρίου, 2021 8:21 πμ
Στεφανία Καρρά
Published: 28 Φεβρουαρίου, 2021
Share
SHARE

Η ιδέα τριών νέων οι οποίοι γνωρίστηκαν στο πλαίσιο του πανεπιστημίου βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Δημιούργημά τους, η νεοφυής τουριστική επιχείρηση Clio Muse Tours, με την οποία έλαβαν μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νεοφυών Επιχειρήσεων και διακρίθηκαν για τη μοναδική συνεισφορά τους στον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό και στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη καθώς οι αιτήσεις των start up από όλον τον κόσμο ξεπέρασαν τις δέκα χιλιάδες. Τι ήταν εκείνο που τους εξασφάλισε τη βράβευση και τους ανοίγει το δρόμο για νέες συνεργασίες; Οι τριακόσιες ψηφιακές ξεναγήσεις που δημιούργησαν.

«Μέχρι τώρα οι ψηφιακές ξεναγήσεις ήταν ένα μέρος της αγοράς αλλά δεν ήταν αρκετά ενισχυμένο» λέει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δάφνη Τσερβένη, συνιδρύτρια και εμπορική διευθύντρια της νεοφυούς επιχείρησης, που βραβεύθηκε για τον Στόχο 8 Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη. «Η πανδημία έφερε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Να γυρίσει δηλαδή ο κόσμος περισσότερο στα ψηφιακά μέσα που παρέχονται, για να μπορέσει να περιηγηθεί σε έναν νέο προορισμό», προσθέτει.

Η ψηφιοποίηση του πολιτισμού και του τουρισμού έγινε πολύ έντονη μέσα στο 2020. Και η Clio Muse εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη περιεχομένου για θεματικές ξεναγήσεις ιστορίας, γαστρονομίας και αρχιτεκτονικής. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε 11 χώρες με βασικότερες αγορές την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Τώρα, ετοιμάζουν ξεναγήσεις και για την Αμερική.

«Αυτή η αναγνώριση από το μεγαλύτερο οργανισμό τουρισμού στον κόσμο σημαίνει πάρα πολλά για εμάς» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης, Ανδρέας Φατούρος. «Είμαστε σίγουροι ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε χώρα και να βοηθήσει τους επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού να αναπτυχθούν αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις από το υπάρχον πελατολόγιο τους, μέσα από την απεριόριστη διαθεσιμότητα που προσφέρουν οι ψηφιακές ξεναγήσεις».

Πώς γίνεται η ψηφιοποίηση;

Επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού δημιουργούν ακουστικούς και εικονικούς περιπάτους για διάσημα αξιοθέατα, ιδιαίτερα σημεία των πόλεων και ταξίδια με το αυτοκίνητο. Με τον καιρό, προσθέτουν όλο και περισσότερες θεματικές. Βασική παράμετρο για τη βράβευση δεν αποτέλεσε μόνο η καινοτομία αλλά και η βιώσιμη επαγγελματική πρωτοβουλία. Τι σημαίνει αυτό;

«Μέσα από τις περιηγήσεις που προσφέρουμε προσπαθούμε να δίνουμε ξεναγήσεις σε περιοχές που δεν είναι τόσο τουριστικές, για να τις γνωρίσει ο κόσμος και ταυτόχρονα να αφήσει κι εκεί τα χρήματά του. Σε μικρότερες επιχειρήσεις και μικρότερα εστιατόρια. Αυτό λοιπόν είναι η διάχυση του τουριστικού κοινού σε πολλές περισσότερες περιοχές απ’ ο,τι πήγαινε μέχρι τώρα», εξηγεί η Δ. Τσερβένη.

Οι ξεναγήσεις αυτές διανέμονται στο διεθνές κοινό από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ιστότοπους όπως το TripAdvisor και η Booking.com. Μια ψηφιακή ξενάγηση -η οποία γίνεται μέσω κινητών και tablet- στοιχίζει κατά μέσο όρο 10 ευρώ το άτομο ενώ μια ομαδική ξενάγηση με φυσική παρουσία κοστολογείται στα 50 ευρώ το άτομο.

Στην παρούσα συγκυρία δεν κάνουν μόνο τα χρήματα πιο ελκυστικές τις ψηφιακές ξεναγήσεις, αλλά και η φυσική απόσταση που επιβάλλει η πανδημία. Οι παραδοσιακές ξεναγήσεις με τα είκοσι άτομα ίσως αργήσουν να επιστρέψουν όταν «ανοίξει» ο τουρισμός. Η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνει τους αρμόδιους να βλέπουν την τουριστική κίνηση στα επίπεδα του 20%-30% σε σχέση με το 2019, παρότι προσδοκούσαν αυτό το ποσοστό να ανέβαινε φέτος στο 50%. Η τουριστική αγορά δηλαδή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, συζητούν στα γραφεία της Clio Muse Tours στην Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, οι τρεις συνιδρυτές ο Ανδρέας Φατούρος, ο Γιάννης Νικολόπουλος και η Δάφνη Τσεβρένη δεν μπορούν παρά να αισιοδοξούν αφού η βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) τους εξασφαλίζει επαφές με αεροπορικές και τεχνολογικές εταιρείες, όπως επίσης και με επενδυτές του τουριστικού κλάδου. Από τις δέκα χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν, η Clio Muse Tours βρέθηκε ανάμεσα στις 25 που εντέλει διακρίθηκαν για την ιδέα τους και την εφαρμογή της.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΣτεφανία Καρρά
Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο stefania@koolnews.gr
Weather
14°C
Athens
few clouds
15° _ 12°
58%
1 km/h
Δε
18 °C
Τρ
17 °C
Τε
20 °C
Πε
19 °C
Πα
17 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Νέα τραγωδία στον Ισθμό της Κορίνθου: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας στο κανάλι – Δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες

Kool Team
2 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Ηλιοκαμένη και λαμπερή από τη Χαβάη βγάζει selfie με μαγιό και σου λεει χάι

2 Min Read
ΣΑΛΑΜΙΝΑ Όλα τα άρθρα από το Koolnews
Showbiz

Κατερίνα Καινούργιου: Το μήνυμα που έστειλε λίγο πριν την πρεμιέρα του σούπερ Κατερίνα

1 Min Read
MedianewsShowbiz

Ελένη Χατζίδου: Τα παπούτσια που πήρε δώρο για τα γενέθλιά της. ΤΟ ΠΟΣΑ ΕΚΛΕΙΣΕ;

2 Min Read
news

Ο καιρός αλλάζει: στα ύψη η θερμοκρασία, έρχεται και η σκόνη από Αφρική

3 Min Read
Sports

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ: Η πορεία στο Final-4 και η υπόσχεση για… “τρελά πράγματα” αν σηκώσει κούπα

3 Min Read
μενεγακη βηχος
MedianewsShowbiz

Eλένη Μενεγάκη: Ο άγννωστος αρραβωνιαστικός της και οι 3 γάμοι

5 Min Read
news

Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Μονόγραμμα με στέμμα. Το σύμβολο του ζευγαριού που εντυπωσιάζει

1 Min Read
Showbiz

Φωτιά στα κόκκινα: Η Τζέσικα Άλμπα με μαγιό και μας δείχνει την κορμάρα της – Φωτογραφία

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?