in

Ελευθερία Σάλαρη – Θανάσης Αλαμάρας: Όταν η αγάπη για την κομμωτική περνάει από γενιά σε γενιά

«BARBERSHOP SHAVES & HAIRCUTS», στα Άνω Βριλήσσια

«BARBERSHOP SHAVES & HAIRCUTS», έτσι ονομάζεται η επιχείρηση του 28χρονου Θανάση Αλαμάρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες της τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για ένα σαλόνι ομορφιάς, με vintage διακόσμηση, αναπαυτικές καρέκλες και αριστοκρατικούς πίνακες. Αυτό, όμως, που θα σας κερδίσει είναι οι χαμογελαστοί και φιλικοί οικοδεσπότες του, ο Θανάσης και η μητέρα του, Ελευθερία Σάλαρη.

Διαφήμιση

Θα συναντήσετε το σύγχρονο μπαρμπέρικο στα Άνω Βριλήσσια, σε μία ήσυχη γειτονιά, όπου βρίσκει κανείς εύκολα parking. Εκτός από κούρεμα, παρέχει και άλλες υπηρεσίες, όπως περιποίηση γενειάδας και ξύρισμα με φαλτσέτα. «Χρησιμοποιώ ηλεκτρονική φαλτσέτα. Η κλασική φαλτσέτα δεν συνιστάται, επειδή κόβει πολύ βαθιά και εγκυμονεί μολύνσεις» εξηγεί ο Θανάσης.

Φωτογραφίες από το «BARBERSHOP SHAVES & HAIRCUTS»: Θανάσης Αλαμάρας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΛΑΡΗ

Ελευθερία Σάλαρη

Εργάζεται 45 χρόνια ως κομμώτρια, από 14 ετών. Αν και σε λίγο καιρό θα συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να μεταμορφώνει κεφάλια αντρών, γυναικών και παιδιών. «Έκανα πολλά πράγματα στη ζωή μου, δεν έγινα πλούσια, ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο έχω. Αλλά ζούσα αξιοπρεπώς».

Σε ποια σχολή σπούδασες κομμωτική;
Στου Πέτρου Αμάραντου. Η συγκεκριμένη σχολή δεν υπάρχει πλέον. Υπάρχει, όμως, η Σχολή Κομμωτικής & Επαγγελμάτων Ομορφιάς Νίκος Αμάραντος.

Πότε άνοιξες το πρώτο σου κομμωτήριο;
Όταν ήμουν 23, το 1985, άνοιξα το πρώτο μου κομμωτήριο στην περιοχή όπου κατοικούσα, στα Άνω Βριλήσσια. Πήγε πάρα πολύ καλά, λειτουργούσε 15 χρόνια και λεγόταν «Ελευθερία». Μετά άνοιξα κομμωτήριο στη Νέα Πεντέλη, το «Elle Coiffure», το οποίο κράτησα 17 χρόνια. Πολύ μεγαλύτερο μαγαζί, με μεγάλο πελατολόγιο και πολύ προσωπικό. Στο πρώτο μου κομμωτήριο είχα λιγότερο προσωπικό, ήταν το ξεκίνημά μου, ενώ στη Νέα Πεντέλη η κορύφωση.

Στεναχωρήθηκες, όταν έκλεισες το «Elle Coiffure»;
Όχι. Ήταν δική μου απόφαση, ήμουν πάρα πολύ κουρασμένη, το ευχαριστήθηκα που έφυγα. Όταν, όμως, έκλεισα το πρώτο, το «Ελευθερία», στεναχωρήθηκα. Ήμουν μικρότερη ηλιακά και έκλαψα πολύ, έκλαψαν και πελάτισσές μου. Χαίρομαι, ωστόσο, που διατηρώ επαφή με τις πολύ καλές μου φίλες-πελάτισσες από το «Elle Coiffure», καθώς έρχονται εδώ, στο κουρείο του Θανάση, και τις περιποιούμαι.

Ποια χρώματα σου ζητάνε περισσότερο;
Τα γήινα, καστανά και ξανθά. Το μαύρο σχεδόν καθόλου.

Παλαιότερα βασίλευε το ξανθό;
Βασίλευε το μεζ (meches), όχι το ξανθό. Το ξανθό πρωτοβγήκε το 1988, όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κομμωτήρια και οι κοπέλες ήθελαν ανταύγειες, αλλά πραγματικές ανταύγειες. Μέχρι τότε οι ανταύγειες δεν ήταν ωραίες. Εκείνη την περίοδο, είχα παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, όπου Ιταλοί, σπουδαίοι κομμωτές τόνιζαν ότι, επειδή η επιδερμίδα των Ελληνίδων τείνει να είναι άτονη, καλό είναι οι κομμωτές να κάνουμε διαφόρων χρωμάτων ανταύγειες, ώστε να πετυχαίνουμε ένα πολύ φυσικό ξανθό.

Στις μέρες μας οι περισσότερες γυναίκες στρέφονται προς το ξανθό;
Ναι. Αρέσει πάρα πολύ στη γυναίκα το ξανθό, επειδή το ξανθό τραβάει τα ανδρικά βλέμματα, ενώ το μαύρο όχι. Επίσης, το ξανθό βοηθάει μία κοπέλα να κρύβει τις άσπρες τρίχες. Πολλές κάνουν ανταύγειες, τις οποίες προτείνουμε όλοι οι κομμωτές. Υπάρχουν ξανθά χρώματα μαλλιών καταπληκτικά. Βέβαια, σε ορισμένες γυναίκες δεν ταιριάζει το ξανθό.

Τολμούν οι Ελληνίδες τα extreme κοντά κουρέματα;
Όχι. Κοριτσάκια, κοπέλες, μεγάλες, θέλουν όλες μακρύ μαλλί. Είναι στοιχείο θηλυκότητας. Οι περισσότεροι άντρες αγαπούν το μακρύ μαλλί στην γυναίκα.

Όσον αφορά τα έντονα, αφύσικα χρώματα, όπως ροζ, μπλε, πράσινο;
Τα επιλέγουν ελάχιστες κοπέλες. Επίσης, η πλειοψηφία των ανδρών δεν προτιμά τα περίεργα χρώματα μαλλιών στο αντίθετο φύλο.

Έχει τύχει να σου ζητήσει κάποια κοπέλα να βάψεις τα μαλλιά της ένα ασυνήθιστο χρώμα;
Ναι, και άντρας. Έχω βάψει μοβ, μπλε όλο το κεφάλι, τη μία πλευρά, μόνο το κάτω μέρος ή μόνο το πάνω. Βέβαια, οι κοπέλες αυτές δεν κρατάνε αυτά τα χρώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί πρώτον τα μαλλιά τους καταστρέφονται από το πολύ ντεκαπάζ, δεύτερον τα συγκεκριμένα χρώματα ξεθωριάζουν εύκολα και γρήγορα.

Προτιμάς να περιποιείσαι τα μαλλιά μίας γυναίκας ή ενός άνδρα;
Θα σου απαντήσω τελείως επαγγελματικά, χωρίς συναίσθημα. Προτιμώ των γυναικών, διότι οι κομμωτές βγάζουμε περισσότερα χρήματα από αυτές, τους κάνουμε περισσότερα πράγματα. Αντιθέτως, ο άνδρας κάνει ένα κούρεμα και είναι έτοιμος. Βέβαια όλους, άντρες-γυναίκες, τους περιποιούμαι με πολλή αγάπη.

Παλαιότερα ο άνδρας ήταν πιο χύμα όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση. Τώρα περιποιείται όλο και περισσότερο. Ενδιαφέρεται και για τα μαλλιά του όσο και η γυναίκα;
Ενδιαφέρεται πολύ γενικότερα για την εμφάνισή του, όχι μόνο για τα μαλλιά του. Τον νοιάζει να προσελκύει τα γυναικεία βλέμματα και ξεχνάει ότι αυτός είναι ο κυνηγός.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας κομμωτής για να επιτύχει επαγγελματικά;
Πρέπει να έχει ποιότητα στο κομμωτήριό του από όλες τις απόψεις. Συμπεριφορά, χέρι καλό, αγάπη προς τον πελάτη και όλα τα άλλα έρχονται.

Ποιες συμβουλές δίνεις στον γιο σου ως νέο κομμωτή;
Να γίνει καλός επαγγελματίας και να αγαπάει το μαλλί. Εγώ λατρεύω το κεφάλι. Όταν κάποιος κάθεται στην καρέκλα και κουρεύω τα μαλλιά του, τα χτενίζω ή τα βάφω, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, θέλω να φύγει ευχαριστημένος.

Για εσένα τι σημαίνει κομμωτική;
Τέχνη, ταλέντο, αγάπη, δημιουργία! Αισθάνομαι εσωτερική ηρεμία, όταν έχω κάνει κάτι ωραίο και ο άλλος το ευχαριστιέται. Σίγουρα υπάρχει ένταση στη δουλειά, αλλά παράλληλα γεμίζεις χαρά. Όταν φεύγει πελάτης και μου δίνει συγχαρητήρια, όπως η κυρία που έφυγε τώρα, εγώ είμαι ευτυχισμένη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΑΜΑΡΑΣ

Θανάσης Αλαμάρας

Μόλις 18 ετών άρχισε να ασχολείται με την κομμωτική. Λατρεύει την τέχνη στην οποία η μητέρα του έχει αφιερώσει τη ζωή της, με την διαφορά ότι εκείνος αναλαμβάνει μόνο ανδρικά κεφάλια.

Αν η μητέρα σου δεν ήταν κομμώτρια, θα επέλεγες να γίνεις κομμωτής;
Βεβαίως. Είναι μία τέχνη που αξίζει κανείς να ακολουθήσει. Επίσης, συναναστρέφεσαι με πολλούς ανθρώπους, συζητάς μαζί τους, γίνεσαι πιο κοινωνικός, μαθαίνεις να περιποιείσαι τον άλλον, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Είναι κάτι που αγαπώ πάρα πολύ, δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

Σε ποια σχολή σπούδασες κομμωτική;
Στη Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Σιβιτανίδειο. Εκεί έμαθα την κομμωτική ως επιστήμη και μετά ως τέχνη. Κάναμε χημεία, φυσική, λογιστικά θέματα, εργαστήρια κομμωτικής, αισθητικής, μακιγιάζ, διδαχτήκαμε ρεφλεξολογία, μασάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ. Πρόκειται για μία δυνατή σχολή. Μόλις αποφοιτήσεις, ανοίγεις κομμωτήριο.

Οι περισσότεροι πελάτες σου είναι κάτοικοι της περιοχής;
Ναι, είναι γειτονικό μαγαζί. Έρχονται από τα Βριλήσσια, τη Νέα Πεντέλη, τα Μελίσσια.

Λίγοι άνδρες βάφουν τα μαλλιά τους;
Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα gel. Έχουμε ειδικά gel μαύρου χρώματος, αφού αρκετοί από αυτούς των οποίων τα μαλλιά έχουν γκριζάρει, θέλουν να τα κάνουν μαύρα. Τα εν λόγω gel εφαρμόζονται πολύ εύκολα στα μαλλιά με τα χέρια. Με το λούσιμο φεύγουν. Τα αγοράζουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και νέοι κάτω των 30 ετών, διότι σε κάποιους γκριζάρει μόνο η μία πλευρά, όχι όλο το κεφάλι, οπότε δεν είναι ομοιόμορφο.

Μοιράζονται οι πελάτες σου προσωπικά τους θέματα μαζί σου όση ώρα εσύ ασχολείσαι με τα μαλλιά τους;
Οοοου, οι άνθρωποι λένε τα πάντα για τη προσωπική τους ζωή στον κομμωτή τους. Εμείς, οι κομμωτές, θα έπρεπε πρώτα να σπουδάζουμε ψυχολογία και μετά να πιάνουμε ψαλίδι στα χέρια μας.

Στο παρελθόν οι άντρες δεν ενδιαφερόντουσαν τόσο για την εμφάνισή τους. Παρατηρείς ότι σήμερα ο άνδρας προσέχει την εξωτερική του εικόνα -επομένως και τα μαλλιά του- όσο και η γυναίκα;
Τώρα οι άντρες έχουν γίνει πιο υπερβολικοί από τις γυναίκες. Έχω πελάτες που έρχονται δύο φορές την εβδομάδα για να κουρευτούν. Θα σου πω μία ιστορία, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ. Κάθε Τετάρτη απόγευμα το κουρείο είναι κλειστό. Με παίρνει, λοιπόν, τηλέφωνο το απόγευμα μίας Τετάρτης ένα παλικάρι-πελάτης και μου λέει «Έλα ρε Θάνο, πού είσαι; Φεύγω σήμερα για διακοπές, έχω κλείσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά πρέπει να κουρευτώ. Τι θα κάνω;». Του εξηγώ ότι δεν μπορώ να τον εξυπηρετήσω τώρα και μου λέει «Θα δω τι θα κάνω». Έρχομαι την επόμενη μέρα στο μπαρμπέρικο και τον βλέπω. Τον ρωτάω «Δεν έφυγες διακοπές;», μου απαντάει «Όχι, το ακύρωσα». Ακύρωσε τα εισιτήρια μόνο και μόνο για να κουρευτεί! Αφού τον κούρεψα, έβγαλε ξανά εισιτήρια. Έτσι είναι οι άντρες σήμερα!

Κάθε χρόνο κυριαρχούν νέες τάσεις στα μαλλιά. Πραγματοποιούνται σεμινάρια για τους κομμωτές, προκειμένου να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο επάγγελμά τους;
Ναι, πραγματοποιούνται συχνά τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά σεμινάρια και εκδηλώσεις, στα οποία έχουμε πρόσβαση όλοι οι επαγγελματίες κομμωτές. Έχω συμμετάσχει σε αρκετά. Τα διοργανώνουν διάφορες επιτυχημένες εταιρίες, όπως L’ Oréal, Schwarzkopf. Συνήθως στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας διεξάγονται μεγάλες εκδηλώσεις κομμωτικής.

Τα τελευταία χρόνια σε κάθε περιοχή συναντά κανείς πάρα πολλά κομμωτήρια. Φαντάζομαι ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Πώς βλέπεις αυτόν τον υπερπληθυσμό στο επάγγελμα; Πώς μπορεί να επιβιώσει κάθε κομμωτήριο;
Εκεί που ήταν 10 κομμωτήρια, ξαφνικά έγιναν 20, αύριο θα γίνουν 40. Είναι το ένα πάνω στο άλλο. Το να ανοίγεις κομμωτήριο, είναι πλέον μόδα. Τα κέντρα αισθητικής, επίσης, είναι άπειρα.

Το θέμα είναι ότι ανοίγουν κομμωτήρια και κοστολογούν το κούρεμα 5€. Υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα συγκεκριμένα και αυτό επηρεάζει πολύ εμάς. Δεν ξέρω πώς γίνεται να έχουν το κούρεμα μόνο 5€. Αυτά τα χύμα κομμωτήρια, στα οποία ένα κούρεμα κοστίζει τόσα λίγα χρήματα, πιθανότατα δεν θα είναι καθαρά.

Εμείς παλεύουμε για την ποιότητα, την ικανοποίηση του πελάτη, φροντίζουμε ο χώρος να είναι πεντακάθαρος. Κάποτε το κούρεμα κόστιζε 20€, 16€, 15€. Τώρα το έχουμε ρίξει στα 10€, ενώ το λούσιμο κοστίζει 3€. Επειδή αυξήθηκε πολύ ο ανταγωνισμός, αναγκαστήκαμε να ρίξουμε την τιμή, αλλά έχουμε κρατήσει την ποιότητα υψηλή.

H εποχή είναι δύσκολη. Οικονομική κρίση, πανδημία Covid-19, περάσαμε lockdown, ακρίβεια. Έχουν μειωθεί τα ραντεβού;
Όχι. Αντιθέτως, έχουν αυξηθεί τα ραντεβού, επειδή όσο διήρκεσε η καραντίνα, ο κόσμος δεν έβγαινε, αποταμίευε. Οπότε τώρα ξοδεύει αυτά τα χρήματα σε ρούχα ή περιποίηση, ώστε να νιώσει πιο όμορφα.

Ωστόσο, τα lockdown άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας του επαγγέλματος, καθώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί κομμωτές πραγματοποιούσαν κατ’ οίκον επισκέψεις για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, κάτι που ακόμα κάνουν. Πολλοί βολεύονται με αυτό. Παίρνουν ένα τηλέφωνο, έρχεται ο κομμωτής στο σπίτι τους, τους περιποιείται, κάνουν απευθείας το μπάνιο τους. Επίσης, μερικοί, που φοβούνται τον κορονοϊό, καλούν τον κομμωτή στην οικία τους και αποφεύγουν το κομμωτήριο, όπου ενδεχομένως θα βρίσκονται και άλλα άτομα.

Για να γίνει κάποιος κομμωτής, δεν χρειάζεται να έχει και το ταλέντο;
Ναι, αλλά πάνω από όλα πρέπει να είναι κοινωνικός, έξω καρδιά, να συμπεριφέρεται ωραία. Αν κάποιος ξέρει πώς να φερθεί, ακόμα και μέτριος κομμωτής να είναι, ο πελάτης θα έρθει.

Τι σου αρέσει περισσότερο στο επάγγελμά σου;
Η ικανοποίηση που νιώθω, όταν κουρεύω κάποιον και εκείνος είναι χαρούμενος για το αποτέλεσμα.
Φωτογραφία 9-ΛΕΖΑΝΤΑ Ο Θανάσης εν ώρα εργασίας.

«BARBERSHOP SHAVES & HAIRCUTS»
Ωράριο: Δευτέρα: Κλειστά, Τρίτη: 9:00-20:00, Τετάρτη: 9:00-16:00, Πέμπτη: 9:00-20:00, Παρασκευή: 9:00-20:00, Σάββατο 9:00-16:00, Κυριακή: Κλειστά
Διεύθυνση: Υψηλάντου 7, Άνω Βριλήσσια
Τηλέφωνα: 210 80 30 680, 6972 096 127
Email: [email protected]

Ευχαριστώ από καρδιάς την Ελευθερία και τον Θανάση για τον χρόνο τους και την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Εύχομαι καλές δουλειές και να έχετε πάντα τόση διάθεση για δημιουργία!

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Φαίη Αλεξοπούλου

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπώ το free camping, την ελευθερία, τις όμορφες συζητήσεις. Δεν αντέχω την αδικία και την προδοσία. Δεν λέω ποτέ "όχι" στο να βγω σε ένα κοκτέιλ μπαρ, αλλά και σε βόλτα στην πόλη.
Για επικοινωνία: [email protected]

Διαφήμιση

ΣΟΚ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Πέθανε ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ στη γέννα

Ρίτα Όρα: Παίζει με τον ήλιο, ανοίγει το στόμα και… παίζει με το σελφοκόνταρο. Φωτογραφία και Viral Βίντεο