Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Νοέ 2, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Τζίρος 11 δισ. ευρώ για τα e-shops το 2020
news

Τζίρος 11 δισ. ευρώ για τα e-shops το 2020

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 1 Μαρτίου, 2021 1:00 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 1 Μαρτίου, 2021
Share
SHARE

Στα 11 δισ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2020, καταγράφοντας αύξηση 35%, ενώ οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι ο τζίρος να ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ ετησίως. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) δείχνουν μεγάλη υστέρηση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων –που αποτελούν και την πλειονότητα– στο ζήτημα αυτό με μόνο το 29% των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας να πραγματοποιούν πωλήσεις την περίοδο των εκπτώσεων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ή διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως Facebook και Instagram).Αντιθέτως, 7 στις 10 επιχειρήσεις είτε δεν πραγματοποίησαν καθόλου πωλήσεις είτε στράφηκαν στις τηλεφωνικές παραγγελίες. Στα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ αποτυπώνεται και το χάσμα που βαθαίνει μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου λόγω κυρίως του χαμηλού βαθμού ψηφιακού μετασχηματισμού των πρώτων. Ετσι, λοιπόν, μόνο για μία στις δέκα επιχειρήσεις απέδωσε στη διάρκεια των εκπτώσεων το μοντέλο click away (προπαραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και παράδοση εκτός του καταστήματος).

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις περιπτώσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είχαν οργανωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα οι απώλειες στις εκπτώσεις περιορίστηκαν στο 10%-20%.

Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, το 2020 το 60% των χρηστών Διαδικτύου έκανε τουλάχιστον μία αγορά μέσω Internet, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 30%. Επιπλέον, το 2020 παρατηρήθηκε πολλαπλασιασμός πωλήσεων σε κάποιες κατηγορίες, ακόμη και 11 φορές πάνω, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των τροφίμων. Ο ίδιος τόνισε ακόμη την είσοδο στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου πολλών νέων επιχειρήσεων, ακόμη και από την επαρχία, οι οποίες κατάφεραν να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών πανελλαδικά, παρέχοντας ταυτόχρονα γρήγορη εξυπηρέτηση. Από την άλλη, όπως σημείωσε ο κ. Δουκίδης, μόνο το 40% των χρηστών που έκαναν αγορές μέσω Internet δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς υπήρχαν συχνά προβλήματα στη διαθεσιμότητα των προϊόντων και φυσικά καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτών.

Στους νέους «παίκτες» συγκαταλέγονται και 8 startups που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο της παράδοσης παραγγελιών (delivery) με 3 από αυτές να κάνουν, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, εξαιρετικά δουλειά και να αποσπούν σημαντικό μερίδιο από πολύ γνωστές εταιρείες ταχυμεταφορών.
Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, ο κ. Δουκίδης υποστήριξε ότι ο τζίρος μπορεί να ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων με οργανωμένο ψηφιακό κανάλι πώλησης μπορεί να φτάσει τις 25.000 που μπορεί να συνδυάζεται και με φυσικό κατάστημα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται σε 5 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση το 2020 σε σύγκριση με το 2019, κατά 25%, ελέω COVID-19. Στην Ευρώπη η σχετική αγορά υπολογίζεται σε 800 δισ. ευρώ.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Τζίρος 11 δισ. ευρώ για τα e-shops το 2020
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
19°C
Athens
broken clouds
20° _ 18°
82%
1 km/h
Κυ
21 °C
Δε
22 °C
Τρ
23 °C
Τε
19 °C
Πε
16 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Πατέρας πέντε παιδιών το θύμα της βεντέτας στα Βορίζια – Θα βαφτίσουν τα τρία αβάφτιστα παιδιά του πριν από την κηδεία

Kool Team
2 Min Read

Αίμα και δάκρυα στα Βορίζια: Θρήνος και φόβος μετά τη νέα βεντέτα στην Κρήτη

Kool Team
3 Min Read

Καλαμάτα: Ο φόβος πίσω από την επίθεση του Rottweiler – Τι εξηγούν οι ειδικοί για τη συμπεριφορά του σκύλου που δάγκωσε τον ιδιοκτήτη του

Kool Team
3 Min Read

Ασπρόπυργος: Τι προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατο της 10χρονης μαθήτριας στο σχολείο

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

news

Από τον καταυλισμό στα αμφιθέατρα: Η συγκλονιστική διαδρομή του Γιώργου Νικολάου, Ρομά που έγινε νοσηλευτής και πρότυπο επιμονής

4 Min Read
MediaShowbizvideoΓυναίκαΥγεία

Ζέτα Δούκα: Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα μιλά για το πρόβλημα υγείας της – video

1 Min Read
koolgirls

Χέιλι Κλόσον: Η Φωτογραφία σαν λολίτα στα 4 που της εκτόξευσε την καριέρα

1 Min Read
news

Σοφία Λεόνε: Αυτή είναι η 26 πορνοστάρ που έφυγε από τη ζωή

2 Min Read
kalokairi maria sinatsaki 2020
news

Ωδή στην 31η του Αυγούστου 2🧿2🧿. Η Μαρία Συνατσάκη για την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού

1 Min Read
Lifestyle

Μύρισε Πάσχα στο σπίτι της Βανδή: Έφτιαξε πασχαλινά τσουρέκια στην κουζίνα της με τα χεράκια της

1 Min Read
koolgirlsnewssexyΓυναίκα

Molly-Mae Hague: Κομψή εμφάνιση με λευκό crop top και καφέ σακάκι

1 Min Read
koolgirls

Elaine Gregory: Εντυπωσιακές φωτογραφίες. Επιμένει Ελλάδα, σβήνει τις local celebrities και περιμένει προτάσεις

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?