Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Μάι 3, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Τζίρος 11 δισ. ευρώ για τα e-shops το 2020
news

Τζίρος 11 δισ. ευρώ για τα e-shops το 2020

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 1 Μαρτίου, 2021 1:00 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 1 Μαρτίου, 2021
Share
SHARE

Στα 11 δισ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2020, καταγράφοντας αύξηση 35%, ενώ οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι ο τζίρος να ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ ετησίως. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) δείχνουν μεγάλη υστέρηση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων –που αποτελούν και την πλειονότητα– στο ζήτημα αυτό με μόνο το 29% των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας να πραγματοποιούν πωλήσεις την περίοδο των εκπτώσεων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ή διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως Facebook και Instagram).Αντιθέτως, 7 στις 10 επιχειρήσεις είτε δεν πραγματοποίησαν καθόλου πωλήσεις είτε στράφηκαν στις τηλεφωνικές παραγγελίες. Στα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ αποτυπώνεται και το χάσμα που βαθαίνει μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου λόγω κυρίως του χαμηλού βαθμού ψηφιακού μετασχηματισμού των πρώτων. Ετσι, λοιπόν, μόνο για μία στις δέκα επιχειρήσεις απέδωσε στη διάρκεια των εκπτώσεων το μοντέλο click away (προπαραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και παράδοση εκτός του καταστήματος).

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις περιπτώσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είχαν οργανωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα οι απώλειες στις εκπτώσεις περιορίστηκαν στο 10%-20%.

Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, το 2020 το 60% των χρηστών Διαδικτύου έκανε τουλάχιστον μία αγορά μέσω Internet, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 30%. Επιπλέον, το 2020 παρατηρήθηκε πολλαπλασιασμός πωλήσεων σε κάποιες κατηγορίες, ακόμη και 11 φορές πάνω, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των τροφίμων. Ο ίδιος τόνισε ακόμη την είσοδο στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου πολλών νέων επιχειρήσεων, ακόμη και από την επαρχία, οι οποίες κατάφεραν να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών πανελλαδικά, παρέχοντας ταυτόχρονα γρήγορη εξυπηρέτηση. Από την άλλη, όπως σημείωσε ο κ. Δουκίδης, μόνο το 40% των χρηστών που έκαναν αγορές μέσω Internet δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς υπήρχαν συχνά προβλήματα στη διαθεσιμότητα των προϊόντων και φυσικά καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτών.

Στους νέους «παίκτες» συγκαταλέγονται και 8 startups που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο της παράδοσης παραγγελιών (delivery) με 3 από αυτές να κάνουν, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, εξαιρετικά δουλειά και να αποσπούν σημαντικό μερίδιο από πολύ γνωστές εταιρείες ταχυμεταφορών.
Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, ο κ. Δουκίδης υποστήριξε ότι ο τζίρος μπορεί να ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων με οργανωμένο ψηφιακό κανάλι πώλησης μπορεί να φτάσει τις 25.000 που μπορεί να συνδυάζεται και με φυσικό κατάστημα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται σε 5 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση το 2020 σε σύγκριση με το 2019, κατά 25%, ελέω COVID-19. Στην Ευρώπη η σχετική αγορά υπολογίζεται σε 800 δισ. ευρώ.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Τζίρος 11 δισ. ευρώ για τα e-shops το 2020
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
14°C
Athens
scattered clouds
15° _ 13°
45%
6 km/h
Κυ
14 °C
Δε
18 °C
Τρ
21 °C
Τε
22 °C
Πε
22 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη απέναντι στον Μπιν Λάντεν σπάει τη σιωπή του

Kool Team
4 Min Read

Ανήλικη βία στη Λαμία: Την πέταξαν στο δρόμο και την κλωτσούσαν – Στο νοσοκομείο 13χρονη μαθήτρια

Kool Team
3 Min Read

J2US – 10ο Live: Η αποχώρηση που δεν περίμενε κανείς και οι εξομολογήσεις που έκαναν τους κριτές να δακρύσουν

Kool Team
3 Min Read

Ιωάννα Μαλέσκου: Η εξομολόγηση που συγκλονίζει – «Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ, ένιωσα ότι την εγκατέλειψα»

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

newsvideo

GNTM: Πήγε για μοντέλο, την κόψανε αλλά κατάλαβε πως δουλευει το σύστημα και το έριξε στο Πορνο

3 Min Read
Γεωργια μπικα
news

Γεωργία Μπίκα: Αυτή είναι η 24χρονη που κατήγγειλε ότι βίασαν οι λεβέντες στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία

1 Min Read
Survivor spoiler 1/03/2021: Αυτή η ομάδα κερδίζει την πρώτη ασυλία; [ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ]
news

8 Λέξεις Σήμερα 04/03/21 Επεισόδια 178 Β Κύκλος – Ο Άκης προσπαθεί να τρίξει τα δόντια στην Ελισάβετ

1 Min Read
Media

Ανδρέας Μικρούτσικος: Αυτός είναι ο πιο γκαντέμης παίκτης που συνάντησε ποτέ σε τηλεπαιχνίδι. Viral Video

1 Min Read
news

Εκτός λειτουργίας ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου στις 6 και 7 Μαρτίου

1 Min Read
koolgirls

Η Λίλα Κουντουριώτη “έριξε” το Instagram με αυτό το look στο γυμναστήριο

2 Min Read
news

Κόνι Μεταξά: Είπε το ΝΑΙ στον Μάριο Καπότση

1 Min Read
SNIK INSTAGRAM Όλα τα άρθρα από το Koolnews
Showbiz

Αντώνης Ρέμος: Τραγούδησε ξανά μετά από δύο χρόνια και μίλησε για όλα

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?