Τέλος σταματά η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, το σκηνικό του καιρού αλλάζει δραματικά από αύριο, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις βοριάδες και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.
Τετραήμερο ψύχος και πτώση 10 βαθμών
Όπως αναφέρει ο κ. Τσατραφύλλιας, πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη για την καρδιά του χειμώνα. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ψυχρής εισβολής είναι:
- Διάρκεια: Το ψύχος αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
- Θερμοκρασία: Προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, η οποία θα είναι της τάξης των 10 βαθμών.
- Άνεμοι: Θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες εντάσεως 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο από το Σάββατο έως την Τρίτη, ενώ στο Ιόνιο αναμένονται ανατολικοί άνεμοι της ίδιας έντασης τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Πού θα χιονίσει
Αν και τα χιόνια γενικά δεν αναμένεται να είναι πολλά, θα επηρεάσουν συγκεκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα:
- Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Α-ΒΑ Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
- Στις κεντροβόρειες περιοχές, τα χιόνια θα κατέβουν παροδικά μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο.
Η πρόγνωση για την Αττική
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τον καιρό στην Αττική, όπου το κρύο θα είναι τσουχτερό:
- Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά.
- Φαινόμενα: Αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται προβλήματα χιονοστρώσεων.
- Άνεμοι: Από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, στα ανατολικά του νομού οι βοριάδες θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις.
Follow Koolnews.gr στο Google News