Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Παρασκευή, Φεβ 6, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > ΤΡΟΜΟΣ για δημοσιευμα: Le Monde – Πιθανός σεισμός-μαμούθ 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα
news

ΤΡΟΜΟΣ για δημοσιευμα: Le Monde – Πιθανός σεισμός-μαμούθ 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Άννα Μακρή
Last updated: 23 Δεκεμβρίου, 2022 10:37 μμ
Άννα Μακρή
Published: 23 Δεκεμβρίου, 2022
Share
SHARE

Τρόμο προκαλεί ένα λίγο παλαιότερο δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη».

Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Όπως αναφέρει στις περιοχές αυτές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες σεισμών της κλίμακας των 9 βαθμών Ρίχτερ.

Μεταξύ των επίφοβων χωρών ανήκουν και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι αυτές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Σχολιάζοντας τότε το δημοσίευμα ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Να σημειώσουμε βέβαια πως η πρόβλεψη είναι λίγο γενικότερη και μιλάει για το χρονικό διάστημα 2013-2063

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Ελλάδασεισμός
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
16°C
Athens
few clouds
17° _ 15°
67%
2 km/h
Πα
16 °C
Σα
18 °C
Κυ
17 °C
Δε
16 °C
Τρ
12 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Ελλάδα 2050: Μια χώρα γερόντων; Οι αμείλικτοι αριθμοί πίσω από τις 66.000 γεννήσεις και η «μαύρη τρύπα» του πληθυσμού

Kool Team
4 Min Read

Βία χωρίς όρια στα γερμανικά τρένα: Ανθρωποκτονία ο θάνατος ελεγκτή, σοκ στην κοινή γνώμη

Kool Team
3 Min Read

Γκάφα στον αέρα του OPEN: Ο Βελόπουλος παρουσίασε σκηνή από σειρά ως στοιχείο για τον Επστάιν

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

news

Γελάει ο κόσμος: Με κινέζικα λάστιχα στον πόλεμο στην Ουκρανία οι Ρώσοι. Viral Φωτογραφία

4 Min Read
koolgirls

Σύγχρονη Αφροδίτη – Η Εντίτα Βιλκεβιτσιούτε ξεβράστηκε στην αμμουδιά και φέρνει την άνοιξη

1 Min Read

Αλλαγή ώρας 2021: Ποια Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα

1 Min Read
news

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας λίγο πριν τα 100ά του γενέθλια

4 Min Read
news

Κρήτη: Πτώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση ήταν μέσα στο βαρέλι και όχι σκελετός. Σε σοκ ο εργάτης

1 Min Read
newsShowbizΑνδρας

Prada Menswear 2022: O Jeff Goldblum κλέβει την παράσταση

1 Min Read
Showbiz

Κατερίνα Στικούδη: Μετά την γυμvή φωτογραφία ποζάρει υγρή και τραβάει το μαγιό και αφήνει υποσχέσεις

1 Min Read
koolgirls

Φωτογραφία: Η Ολίβια Τζόρνταν βάζει το στριvγκ και λικνίζει αισθησιακά το κορμί της

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?