in ,

120 δόσεις: Κατασχέσεις Τέλος για αυτούς που Κάνουν Ρύθμιση

Όλες οι αλλαγές σε 120 δόσεις.
Αναστέλλονται οι κατασχέσεις για όσους μπουν στη ρύθμιση.Πως μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση αν έχει… κι άλλη ρύθμιση.Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, εκτός από χαμηλότερη μηνιαία δόση, μείωση επιτοκίου και κίνητρα για γενναίο «τσεκούρι» σε προσαυξήσεις και τόκους, φέρνει και τέλος στις κατασχέσεις όσων ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η ρύθμιση εντάσσεται στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη, 1η Αυγούστου. ΕΝΦΙΑ: Που και πόσο μειώνεται – Παραδείγματα
«Προστατευμένοι και από τις κατασχέσεις είναι πλέον οι πολίτες που μπαίνουν στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων«, σχολιάζουν σχετικά κυβερνητικές πηγές, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποδείξουν ότι η ρύθμιση που φέρνει η νέα κυβέρνηση είναι καλύτερη από εκείνη της προηγούμενης.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «με το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας, ακόμη και όταν οι οφειλέτες ήταν συνεπείς και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.
Επίσης με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Τσίπρα, η εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κλπ), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου. Για το λόγο αυτό, μέσα στον περασμένο Ιούνιο, είχε εκδοθεί και διευκρινιστική εγκύκλιος από την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία τονίζονταν πως η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ρυθμίσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέστελλε το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων«.
Με τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις και για τους συνεπείς οφειλέτες. Για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση, αναστέλλεται πλέον η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που θα ψηφιστεί στη Βουλή, όσοι έχουν χρέη στην εφορία και έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, θα μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των χρεών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των φυσικών προσώπων, στη ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις μπορούν να ενταχθούν και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
Οι βασικές βελτιώσεις που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα είναι οι εξής:
1. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης πέφτει από τα 30 στα 20 ευρώ, ενώ το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
2. Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
Δίνονται κίνητρα για μικρότερο αριθμό δόσεων ώστε ο οφειλέτης να επιλέξει μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων ως εξής:100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 μηνιαίες δόσεις.
Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Ο οφειλέτης, θα μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση, ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, θα λαμβάνει ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Αυτό θα αποτελέσει και το κίνητρο για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους οι πολίτες, σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις.Στους οφειλέτες που έχουν ήδη κάνει ρύθμιση των οφειλών τους με το παλιό θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου.Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.
Πηγή: www.newsit.gr

Διαφήμιση
Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

ΣΟΚ: Νεκρή beauty blogger

Ζώδια: Τι θα συμβεί από 29/7 έως 4/8