Τζιγεροσαρμάς – Συνταγή για Τζιγεροσαρμά

Τζιγεροσαρμάς - Συνταγή για Τζιγεροσαρμά

Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια (συκώτι, πλεμόνι, καρδιά κλπ)
2 σκέπες αρνιού
1 γλυκάδι αρνιού
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι (καρολίνα)
8 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 1/2 φλυτζάνι καφέ ανιθο ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι κατά το δοκούν

Εκτέλεση

(α) προετοιμασία συκωταριάς

Βράζουμε την συκωταριά και το γλυκάδι σε αφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Την βγάζουμε να στραγίξει και να κρυώσει. Αφού κρυώσει την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια (προσοχή με το μαχαίρι και όχι άλεσμα σε μηχανή κιμά)

(β) προετοιμασία ρυζιού

Βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια

(γ) Προετοιμασία γέμισης

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά. Ανακατεύουμε συνεχώς για τσιγαρισμα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο, το ρύζι το αλάτι και το πιπέρι. Τσιγαρίζουμε για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να υπάρχει ομοιγενής κατανομή των υλικών

(δ) Προετοιμασία σκέπης

Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε χλιαρό νερό και βάζουμε τις σκέπες μέσα έτσι ώστε να πλυθούν και να ανοίξουν. Τις πλυμένες σκέπες χωρίς να τις στργγίξουμε τις απλώνουμε σε ένα άλλο μπώλ (το οποίο θα χωρά περίπου μιάμιση φορά την γέμιση) έτσι ώστε να το σκεπάσουν όλο το μπώλ και να προεξέχουν στο πλάι.

(ε) Γέμισμα

Στο μπώλ με την απλωμένη σκέπη ρίχνουμε την γέμιση. Διπλώνουμε την περισσευούμενη σκέπη έτσι ώστε να καλύψει όλη την γέμιση. Προσοχή δεν πρέπει να αφεθούν κενά. Παίνουμε το ταψί και το ακουμπάμε πάνω στο μπώλ. Γυρίζουμε ανάποδα όλο το σύστημα έτσι ώστε το γεμιστό να καθήσει απαλά στο ταψί χωρίς να ανοίξει.

(στ) Ψήσιμο

Ψήνουμε τον σαρμά σε 180 βαθμούς για 1-1,25 ώρες. Κατά το ψήσιμο φροντίζουμε να αδειάσουμε το λίπος από το ταψί τουλάχιστον μία φορά.

Σερβίρεται ζεστό με κόκκινο κρασί (ξυνόμαυρο ή cabernet) Προυπόθεση η χαμηλή χοληστερίνη.

Καλή όρεξη

Διάβασε περισσότερα

Συνταγη για το καλύτερο παστίτσιο

Συνταγη για το καλύτερο παστίτσιο

Ο Κήπος διοργανώνει την δωρεάν εκδήλωση Υπάρχει ελεύθερη βούληση