Τουρισμός: Ισπανοί και Ισραηλινοί σκανάρουν την Ελλάδα για επενδυτικές ευκαιρίες

Προμετωπίδα αναρρίχησης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας παραμένει ο τουρισμός.

Μολονότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποθαρρύνει την είσοδο σε νέους ή παλαιούς «παίκτες» -δεδομένου ότι οι φορολογικές απαλλαγές που προτάσσονται δεν αφορούν στη στήριξη ξενοδοχειακών προϊόντων- οι κεφαλαιούχοι διακρίνουν προοπτικές υψηλών αποδόσεων στην Ελλάδα στον τουριστικό κλάδο τα προσεχή έτη.

Στο μέτωπο των νέων projects σε επενδυτικό Ελντοράντο τείνουν να μετατραπούν τα Χανιά και ειδικότερα ο κόλπος της Κισσάμου, ο οποίος το 2024 πρόκειται να μετεξελιχθεί σε νέο προορισμό πολυτελείας για τη χώρα.

Την ίδια ώρα Ισπανοί επενδυτές διαβλέπουν προοπτικές καλών αποδόσεων στην Ελλάδα έχοντας στο μικροσκόπιο αρκετές περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα οι Ισραηλινοί κεφαλαιούχοι, παραδοσιακοί μετρ στο real estate, διατηρούν τις θέσεις τους ενισχύοντας τα επενδυτικά πλάνα που δεν φαίνεται να… ορρωδούν προ της πανδημίας.

5άστερο Mega Resort στον κόλπο της Κισσάμου

Η επένδυση που αναμένεται να αλλάξει τον ρου της υποδομής φιλοξενίας της Δυτικής Κρήτης είναι αυτή της Ikos Resorts, την οποία συνθέτουν με ισχυρή θέση η οικογένεια Ανδρεάδη και τα γνωστά funds Oaktree Capital Management LP, Goldman Sachs Asset Management και Hermes GPE.

Κατά πληροφορίες ο όμιλος που αναπτύσσει εμπορικά σήματα στην Ελλάδα μέσω της LBRI, εταιρίας που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Λουξεμβούργο, ολοκλήρωσε την απόκτηση παραθαλάσσιου οικοπέδου 140 στρ. για την ανέγερση 5άστερου Mega Resort στον μυχό του κόλπου της Κισσάμου, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που δεν απέχει ιδιαίτερα από τα Φαλάσαρνα και τον Μπάλο, δυο εκ των κορυφαίων παραλιών της Ανατολικής Μεσογείου.

H Ikos έχει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό της 9 πολυτελή resorts σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω, σκανάροντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπως τη Ζάκυνθο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έτεροι επενδυτές ακτινογραφούν την ίδια περιοχή με στόχο την ανέγερση 5άστερου ξενοδοχείου σε μικρότερη έκταση, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Costa Nopia του Ομίλου Λεπτού επίσης στον πολλά υποσχόμενο κόλπο της Κισσάμου.

Ασφαλείς πληροφορίες σημειώνουν ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον φάκελο του ΕΣΧΑΣΕ ούτως ώστε η εν λόγω επένδυση να οδεύσει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Υπογραμμίζεται ότι το «COSTA NOPIA» της εταιρίας Cretan Sun and Sea Developments Α.Ε., μέλους του Ομίλου Εταιριών Λεπτού, είναι συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1.130 στρ., στην περιοχή Νοπήγια.

Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που εμπεριέχει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδο golf.

Funds στα Ιόνια Νησιά

Εν τω μεταξύ, δυο ισπανικά funds αναζητούν ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα Ιόνια Νησιά, μονάδες οι οποίες επιθυμούν να βρίσκονται σε φάση ημιτελών κτιρίων ή συγκροτημάτων εν λειτουργία που είναι στην κατηγορία των ροζ και όχι των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα το ένα εκ των δυο funds δραστηριοποιείται στην Ιταλία ακολουθώντας την ίδια συνταγή.

Το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Μύκονο γίνεται αυτή την περίοδο από το ισπανικό Pacha Group. Ο όμιλος θα δραστηριοποιηθεί στο νησί με το Destino Pacha Mykonos Hotel στη θέση του παλαιού Oniro Mykonos και θα λειτουργήσει με 34 πολυτελή δωμάτια.

Το Destino Pacha Mykonos ξεκινά τη λειτουργία του στη Μύκονο την 1η Ιουνίου 2021.

Η άφιξη του ομίλου στην Ελλάδα σηματοδοτεί και την έναρξη της διεθνούς επέκτασής του, εγκαινιάζοντας, εκτός από το ξενοδοχείο της Μυκόνου, και τα παγκοσμίου φήμης cabaret-style εστιατόρια Lío στο νησί. Το άνοιγμα των Destino Pacha Mykonos και Lío Mykonos αποτελεί σημαντικό βήμα στην αποστολή του ομίλου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Το Pacha Group είναι εταιρία διεθνούς χαρτοφυλακίου που δημιουργήθηκε το 1966 και δραστηριοποιείται στους τομείς αναψυχής, ψυχαγωγίας, φιλοξενίας, εστίασης, μόδας κ.λπ. Ο όμιλος είναι γνωστός από το πρώτο super club της Ιμπιζα το 1973, προτού επεκταθεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με το El Hotel Pacha.

Το Esperia

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή των έργων στο πρώην Esperia που έχει εκμισθωθεί για 30+10 έτη στην ισραηλινή Fattal Hotels LTD.

Τα σχέδια του γραφείου που κέρδισε τον διαγωνισμό (Tsolakis Architects) θα αποτελέσουν τη βάση για την εκτέλεση των εργασιών με στόχο την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου πριν από το λυκόφως του 2021.

Οπως έχει γίνει γνωστό μέσω σχετικών ανακοινώσεων, η επένδυση θα εισφέρει στον ΕΦΚΑ ετησίως 1,150 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, με κατ’ ελάχιστον κόστος επένδυσης τα 10,5 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πλάνο των Ισραηλινών της Fattal -οι οποίοι παρεμπιπτόντως συνεχώς αξιολογούν νέες επενδυτικές προτάσεις στη χώρα μας, έχοντας ήδη επεκταθεί στη Ρόδο μέσω του brand Leonardo κι έχοντας παράλληλα «ανηφορίσει» προς τη συμπρωτεύουσα- το νέο Esperia θα φέρει τo brand ΝΥΧ του ομίλου, το οποίο έχει παρουσία τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ευρώπη σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Μαδρίτη, η Πράγα, το Μόναχο κ.α., ενώ επεκτείνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως το Αμβούργο, η Βαρσοβία, το Λονδίνο και η Λευκωσία.

Υπό το brand NYX θα λειτουργήσει και το νέο ξενοδοχείο που έχει δρομολογήσει ο όμιλος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ωστόσο είναι σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο. Η εκπόνηση της μελέτης πραγματοποιείται τώρα για τη δημιουργία στην οδό Τσιμισκή μονάδας 130 δωματίων.

Ο όμιλος Brown Hotels

Ο ισραηλινός όμιλος Brown Hotels, μετά το «άνοιγμα» των ξενοδοχείων Brown Acropol (4άστερο με 165 δωμάτια) και Dave Red Athens (τριών αστέρων με 87 δωμάτια) στην Ομόνοια, συνεχίζει το αναπτυξιακό πλάνο στην Ελλάδα και σχεδιάζει τη λειτουργία 5 νέων ξενοδοχείων το 2021.

Το πρώην La Mirage στην πλατεία Ομονοίας θα λειτουργήσει μετά από ριζική ανακατασκευή στα μέσα της επόμενης χρονιάς ως Lighthouse Athens με 220 δωμάτια. Παράλληλα προχωρούν τα επενδυτικά της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη, στο Σούνιο και στον Νομό Κορινθίας.

Ο όμιλος Brown στον Νομό Κορινθίας έχει εξαγοράσει τα ξενοδοχεία Hanikian στους Αγίους Θεοδώρους και το ιστορικό Loutraki Palace στο Λουτράκι.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη η μονάδα αναπτύσσεται στο κτίριο των καπναποθηκών Γαβριήλογλου στην οδό Δωδεκανήσου 6, κοντά στο λιμάνι της πόλης, που λειτούργησε έως τη δεκαετία του 1980, ενώ στη συνέχεια στέγασε υπηρεσίες του ΙΚΑ. Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, με τεχνοτροπία art deco.

Πλέον, το κτίριο, επιφάνειας 2.500 τ.μ., ανακαινίζεται και αναδιαμορφώνεται ώστε να δημιουργηθεί το νέο πολυτελές ξενοδοχείο της Brownfield, σε στιλ βιομηχανικό διατηρώντας τον art deco χαρακτήρα του. To νέο 6ώροφο ξενοδοχείο θα έχει 44 δωμάτια, εκ των οποίων 40 standard και 4 σουίτες, οι οποίες θα βρίσκονται στον τελευταίο όροφο.

Το Σαρόγλειο Μέγαρο αλλάζει την Ομόνοια

Στο τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο για τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια, όπου οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη για τη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχείου Moxy στην Αθήνα.

Την επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ έχουν αναλάβει από κοινού η Dimand, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μετά τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου από τους ιδιοκτήτες (Μετοχικό Ταμείο Στρατού και Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ποσοστά αντίστοιχα 62% και 38%).

Το ξενοδοχείο θα έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά, με βάση τη μελέτη αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας που προβλέπει την προσθήκη κύριας χρήσης στο υπόγειο αλλά και φυτεμένο δώμα. Το νέο Moxy θα έχει δυναμικότητα 200 δωματίων, αποτελώντας μία ακόμη σημαντική τονωτική ένεση στην πολύπαθη περιοχή της Ομόνοιας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

parapona-rodou.blogspot.com

Στεφανία Καρρά

Written by Στεφανία Καρρά

Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα

Βίασε την κόρη φίλου του που του ζήτησε να τη βοηθήσει

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Ενημέρωση μελών Ερ. ΑΕΛ: “Το Σωματείο ζήτησε από τον κ. Κούγια να πουλήσει τις μετοχές του…”