Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Νοέ 9, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη – Που είναι πώς θα πας στο ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
news

Το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη – Που είναι πώς θα πας στο ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Νάσος Μπετούγιας
Last updated: 10 Φεβρουαρίου, 2024 11:55 μμ
Νάσος Μπετούγιας
Published: 10 Φεβρουαρίου, 2024
Share
SHARE

Ενότητες
    • Η ιστορία του Ησυχαστηρίου
    • Η ζωή στο Ησυχαστήριο
    • Το Ησυχαστήριο σήμερα
    • Τι μπορείτε να κάνετε στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου
    • Πώς να φτάσετε στο Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
  • Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Το Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστό και ως Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Πορφυρίου, είναι ένα γυναικείο μοναστήρι που βρίσκεται στο Μήλεσι Αττικής, στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1981 από τον Άγιο Πορφύριο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς πνευματικούς της Ελλάδας.

Η ιστορία του Ησυχαστηρίου

Ο Άγιος Πορφύριος ονειρευόταν να δημιουργήσει ένα γυναικείο μοναστήρι όπου οι μοναχές θα μπορούσαν να ζουν μια ήσυχη και ασκητική ζωή, αφιερωμένες στην προσευχή και στην υπηρεσία του Θεού. Το 1981, αγόρασε ένα οικόπεδο στο Μήλεσι και άρχισε την κατασκευή του μοναστηριού. Το μοναστήρι ολοκληρώθηκε το 1987 και αφιερώθηκε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Η ζωή στο Ησυχαστήριο

Σήμερα, στο Ησυχαστήριο ζουν περίπου 40 μοναχές. Ακολουθούν ένα αυστηρό μοναστικό τυπικό, το οποίο περιλαμβάνει συχνές προσευχές, νηστεία και χειρωνακτική εργασία. Οι μοναχές ασχολούνται επίσης με διάφορες αγιορείτικες τέχνες, όπως η αγιογραφία, η ξυλογλυπτική και η ραπτική.

Το Ησυχαστήριο σήμερα

Το Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το μοναστήρι.

Τι μπορείτε να κάνετε στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου

Εκτός από την περιήγηση στο μοναστήρι και την προσκύνηση των λειψάνων του Αγίου Πορφυρίου, οι επισκέπτες μπορούν να:

  • Παρακολουθήσουν την ακολουθία: Η ακολουθία τελείται κάθε Κυριακή στο ναό του μοναστηριού. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικό πρόγραμμα εδω
  • Αγοράσουν θρησκευτικά είδη: Στο μοναστήρι λειτουργεί πωλητήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν θρησκευτικά είδη, όπως εικόνες, βιβλία και κοσμήματα.
  • Περιηγηθούν στους κήπους: Το Ησυχαστήριο διαθέτει πανέμορφους κήπους όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ησυχία.
  • Φιλοξενηθούν: Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα για άνδρες και γυναίκες που θέλουν να φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες.

Πώς να φτάσετε στο Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Με αυτοκίνητο: Το Ησυχαστήριο βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας κάνετε δεξιά στον κόμβο και βγαίνετε προς Μαλακάσα ! Μετά απο 3 χιλιόμετρα θα βρείτε μία ταμπέλα δεξιά και το μοναστήρι βρίσκεται στα 700 μέτρα!
Με λεωφορείο: Υπάρχουν λεωφορεία που αναχωρούν από την Αθήνα και φτάνουν στο Μήλεσι.

Συμβουλές για τους επισκέπτες

  • Να ντυθείτε σεμνά και με σεβασμό.
  • Να σεβαστείτε την ησυχία του μοναστηριού.
  • Να μην τραβάτε φωτογραφίες χωρίς άδεια.
  • Να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο σιωπηλό.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με αυτές τις πληροφορίες. Σας ευχόμαστε μια όμορφη και πνευματική εμπειρία στο Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος!

Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό. Σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β’ Δημοτικού, μετέβη στη σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας. Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός. Τα επόμενα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο Πορφύριος εγκαταστάθηκε στη Μονή Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου στις 12 Οκτωβρίου διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών, στην Ομόνοια.

Στις 16 Μαρτίου 1970, έχοντας συμπληρώσει 35ετία, έλαβε μικρή σύνταξη από το Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος και αποχώρησε από τη θέση του εφημερίου, όπου όμως συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το 1973. Τη χρονιά εκείνη έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.

Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη συνεδρίασή της που διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2013.[2]

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Άγιος Πορφύριος
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΝάσος Μπετούγιας
Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο nassos@koolnews.gr
Weather
20°C
Athens
light rain
21° _ 18°
89%
3 km/h
Κυ
23 °C
Δε
21 °C
Τρ
21 °C
Τε
19 °C
Πε
17 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Σκούρτα Βοιωτίας: Το μυστήριο με τον καμένο άνδρα και το κλεμμένο αυτοκίνητο – Το σενάριο που εξετάζει η ΕΛΑΣ

Kool Team
3 Min Read

Βορίζια: Το φονικό που «μυρίζει» αρχαιοκαπηλία – Όχι άλλη μια κρητική βεντέτα

Kool Team
3 Min Read

Άγκυρα: Οικογενειακή τραγωδία στην άσφαλτο – Νεκροί πατέρας, μητέρα και το 1 έτους παιδί τους μετά από φρικτό τροχαίο

Kool Team
2 Min Read

Αχαΐα: 13χρονος κατέρρευσε μέσα στο σχολείο μετά τη χρήση ναρκωτικών – Συνελήφθησαν δύο 15χρονοι και οι γονείς τους

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

news

Ζέτα Μακρυπούλια: ΣΟΚ. Η νέα φωτογραφία με σουτιέν διέλυσε το instagram. Υπάρχει όμως λόγος

2 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Το viral της ημέρας έρχεται από την Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε ένα τεράστιο παγόβουνο σαν το αστικό συγκρότημα του Παρισιού!!!

2 Min Read
Showbiz

Μαίρη Συνατσάκη: “Δεν θα βαφτίσουμε την κόρη μας – θα την αφήσουμε να επιλέξει μόνη της θρησκεία”

3 Min Read
news

GNTM Παρασκευή Κερασιώτη: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, δεν θα έφευγα από το Survivor»

3 Min Read
koolgirlsLifestylenewsΓυναίκα

Jennifer Lopez: Εντυπωσιακή φωτογράφηση για τους New York Times

1 Min Read
Μπάσκετ

Λούκα Ντόντσιτς: μια βραδιά γεμάτη δάκρυα, χειροκροτήματα και… 45 πόντους στην επιστροφή του στο Ντάλας

7 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Pressing 90.1: Ακούστε τις ζωντανές εκπομπές της Παρασκευής 26/02 (ηχητικά)

0 Min Read
koolgirls

Κιάρα Φεράνι: Πώς μία απλή selfie φωτογραφία στο μπάνιο έγινε Viral μέσα σε λίγα λεπτά

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?