in

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τη θλιμμένη 15χρονη ανήλικη νύφη του Μπαγκλαντές


Η κουλτούρα, η φτώχεια, η σεξουαλική αγνότητα των ανύπαντρων κοριτσιών και η ελλιπής εκπαίδευση είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο να πείσουν τους γονείς να παντρέψουν τις κόρες τους σε πολύ μικρή ηλικία.

Ο γάμος εφήβων κοριτσιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Η σημασία που δίνουν οι συγκεκριμένες κουλτούρες στην παρθενιά της γυναίκας σε συνδυασμό με την ανισότητα των φύλων οδηγεί σε ανεπιθύμητους γάμους. Ενώ στην Ελλάδα ο γάμος είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή κάθε γυναίκας, αυτό όμως δεν ισχύει και στις δυτικές κοινωνίες.

Διαφήμιση

Στη χώρα μας ο νόμος προστατεύει τα ανήλικα παιδιά και δεν έχουν το δικαιώμα να παντρευτούν εαν δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στη φεουδαρχική Ευρώπη, ο γάμος των ανήλικων παιδιών θεωρείται ως ένα διπλωματικό μέσο μεταξύ των αριστοκρατών, ώστε να δημιουργούνται στενοί δεσμοί μεταξύ των ισχυρών οικογενειών.

Πριν χρόνια η 15χρονη Νασοίν Αχτέρπ παντρεύτηκε τον 32χρονο Μοχάμεντ Χασαμούρ Ραχμάν στο Μανικάντζ του Μπαγκλαντές. Η φωτογράφος Άλισον Τζόις η οποία απαθανάτισε το γάμο ανέφερε ότι η ανήλικη νύφη την ημέρα του γάμους της φαινόταν «μελαγχολική».

«Είναι παράδοση για τη νύφη να φαίνεται ντροπαλή και συνεσταλμένη κατά τη διάρκεια του γάμου. Παρατήρησα όμως ότι την διακατείχε μία σιωπηλή θλίψη, ο φόβος και η αβεβαιότητα, ακόμη και όταν ήταν στο δωμάτιό της με τις φίλες της πριν από την τελετή ή στο σαλόνι με την αδελφή της. Ηταν σιωπηλή και απόμακρη», πρόσθεσε η φωτογράφος στην Washington Post.

Αν και ο γάμος της Αχτερ θεωρείται παράνομος στο Μπαγκλαντές, δυστυχώς οι νόμοι ενάντια στους γάμους ανηλίκων σπάνια εφαρμόζονται. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η χώρα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό γάμου ανηλίκων στον κόσμο, με 29% των κοριτσιών του Μπαγκλαντές να έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 15, και 65% πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Όταν ένα ανήλικο κορίτσι μείνει έγκυος, οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του από τη γέννηση ενός παιδιού είναι μαγάλες. Πιο συγκεκριμένα, αν είναι κάτω των 15 ετών, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση μίας γυναίκας που είναι 20 χρονών. Επίσης, άλλος ένας σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν αυτά τα κορίτσια είναι οι σεξουαλικές μεταδιδόμενες ασθένειες που προέρχονται από τους συζύγους τους. Τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών έχουν δύο έως πέντε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό HIV, συγκριτικά με τα συνομήλικα αγόρια.

«Οι γάμοι παιδιών σε όλο τον κόσμο συνδέονται με πολλές βλαβερές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την υγεία κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι τα κορίτσια από τις φτωχότερες οικογένειες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παντρευτούν πριν από τα 18», αναφέρει η έκθεση.

Η κουλτούρα, η φτώχεια, η σεξουαλική αγνότητα των ανύπαντρων κοριτσιών και η ελλιπής εκπαίδευση είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο να πείσουν τους γονείς να παντρέψουν τις κόρες τους σε πολύ μικρή ηλικία. Στο προσωπικό προφίλ που διαθέτει η Τζόις στο Instagram, έγραψε για τη Νασοίν Αχτέρ: «Η πιο στεναχωρημένη νύφη που έχω δει ποτέ. Ηταν έκπληξη για μένα το γεγονός ότι η Νασοίν προέρχεται από μια πολύ πλούσια οικογένεια. Μία από τις αιτίες που οδηγούν στο γάμο ανηλίκων είναι η φτώχεια, αλλά ο πατέρας της είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας με πολλά διόροφα σπίτια. Περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν προσκληθεί στο γάμο, και έσφαξαν εκατοντάδες κοτόπουλα και μια ντουζίνα μεγάλες αγελάδες να ταΐσουν τους καλεσμένους».

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

ΕΡΕΥΝΑ: “Μπήκαμε” στα μυαλά των γυναικών: Δείτε τι φαντασιώνεται κατά της διάρκεια του σεξ

Λίντσεϊ Πέλας: Προσπαθεί να χωρέσει τα πλούσια προσόντα της σε ένα τοσοδούλι μαγιό