in

Σταν Σμιθ: Ο ζωντανός θρύλος του τένις μιλάει στο Koolnews.gr για τα διασημότερα αθλητικά παπούτσια του κόσμου

Τα Stan Smith, τα διασημότερα παπούτσια του κόσμου, κάνουν φέτος το re-launching τους. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει γι’ αυτά και για το πώς μπήκαν στην καθημερινότητα του κόσμου στις τέσσερις γωνιές της γης, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Σταν Σμιθ, τον τενίστα που σύνδεσε το όνομα του με το υπόδημα και το έκανε αθάνατο στο χρόνο.

Τον συναντήσαμε σε event της adidas, μιλήσαμε μαζί του και διαπιστώσαμε ότι ο φιλικός και ζεστός Σταν Σμιθ, είναι ακόμη δραστήριος και μάλιστα έχει και πολύ μοντέρνες απόψεις πάνω στο στυλ!

Είστε ο πρώτος αθλητής του τένις που φόρεσε το πρώτο δερμάτινο παπούτσι για τένις. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις σας όταν το αντικρίσατε για πρώτη φορά;

Διαφήμιση

Η ύπαρξη του βέβαια υπήρχε πριν το φορέσω εγώ. Ο Ρομπέρ Χαγιέρ το είχε φορέσει για πρώτη φορά, όταν του το παρουσίασε ο Χορστ Ντάσλερ, γιος του ιδρυτή της adidas, Άντολφ Ντάσλερ, το 1965. Εγώ το φόρεσα το 1971 και μάλιστα εκείνη την περίοδο, για περίπου 2-3 χρόνια έφερε τόσο το δικό μου όνομα όσο και του Χαγιέρ. Στη συνέχεια έβγαλε το όνομα του από το παπούτσι και έμεινε το δικό μου. Όπως είπες ήταν το πρώτο δερμάτινο παπούτσι φτιαγμένο για τένις και άρεσε πολύ στους αθλητές εκείνη την περίοδο, όλοι ήθελαν να το φορέσουν. Η adidas μάλιστα είχε επαφές με την ATP (σ.σ. Association of Tennis Professionals) και έτσι όσοι άνηκαν σε αυτή, μπορούσαν να προμηθευτούν το παπούτσι δωρεάν. Προφανώς πολλοί φόρεσαν το παπούτσι! Κάπως έτσι βγήκε στις αγορές της Αμερικής και για πολύ καιρό το γνώρισαν ως Haillet Shoe. Τελικά έμεινε γνωστό ως Stan Smith.

Πιστεύετε ότι σας ζήλεψαν οι άλλοι αθλητές στα χρόνια που πέρασαν;

(γέλια) Μπορεί ναι, αλλά η αλήθεια είναι πως τότε δεν υπήρχε καν η σκέψη ότι η σχέση μου με το παπούτσι θα διαρκέσει τόσο πολύ!

Για εκείνη την περίοδο, ο σχεδιασμός του παπουτσιού ήταν επαναστατικός. Είδατε διαφορά στα παιχνίδια σας όταν το φορέσατε;

Σίγουρα ήταν πολύ καλύτερα. Εκείνη την εποχή φορούσαμε και τα παπούτσια από καμβά και η διαφορά ήταν εμφανέστατη. Μας έδινε περισσότερη στήριξη, ήταν πάρα πολύ άνετο, κρατούσε περισσότερο σαν κατασκευή και γενικότερα σου έδινε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μέσα στο παιχνίδι.

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σας αρέσει στο design του παπουτσιού;

Το νέο σχέδιο βασικά είναι ίδιο με το παλιό. Η μεγαλύτερη αλλαγή έγινε βασικά πίσω στο κομμάτι που στηρίζει τον αχίλλειο τένοντα, αλλά και μπροστά στη γλώσσα που την κρατά ώστε να μην ‘‘πηγαίνει’’ στα πλάγια και προστατεύει το κουτουπιέ. Αυτό που βασικά μου αρέσει πολύ στο φετινό re-launching του παπουτσιού, είναι ότι απαρτίζεται από καλύτερο δέρμα και αυτό το κάνει και πολύ πιο άνετο! Οπότε στην ουσία μιλάμε για εξέλιξη πάνω στο σχέδιο.

Ο κόσμος θαυμάζει το παπούτσι μέχρι και σήμερα. Πώς σας κάνει αυτό να αισθάνεστε; Πιστεύατε ότι θα κρατούσε τόσο πολύ;

Όχι ειλικρινά δεν είχα ιδέα, αν μου το έλεγες πριν μερικά χρόνια, θα σου έλεγα ότι είσαι τρελός! Αλλά για κάποιους λόγους δοκιμάστηκε και άντεξε στο χρόνο. Σίγουρα πάντως δεν το προτείνω πλέον για τένις (γέλια).

Το παπούτσι έγινε μέσα στα χρόνια το απόλυτο σύμβολο του casual style. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το στοιχείο που το μετέτρεψε σε κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι είναι πολύ απλό σαν στυλ. Είναι κυρίως άσπρο, που σημαίνει ότι μπορείς να το φορέσεις με οτιδήποτε και αλήθεια, αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό. Έχω δει κόσμο να τα φοράει με jeans, με κοστούμι, τους έχω δει να τα φοράνε με τα πάντα. Ακόμα και πρακτικά λοιπόν, είναι μια καλή πρόταση αφού μπορείς να το συνδυάσεις με τα πάντα. Μερικά από τα πιο σπουδαία προϊόντα που φτιάχτηκαν ποτέ, είναι στην ουσία απλά. Και νομίζω ότι συμβαίνει το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση.

Διάβασα σε μια συνέντευξη ότι, πίσω στα 70s, φορούσατε το παπούτσι ακόμη και όταν βγαίνατε έξω. Αληθεύει;

(γέλια) Αλήθεια είναι, πράγματι το φορούσα. Ήταν πάρα πολύ άνετο και το προτιμούσα τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο του τένις.

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που έχουν κάνει διάφορα στο παπούτσι. Άλλοι το έχουν ζωγραφίσει, άλλοι έχουν γκράφιτι πάνω σε αυτό. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή του είδους την έκφραση;

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μόλις χθες γνώρισα τον άνθρωπο που έκανε το σχέδιο που φοράω τώρα και ξέρω ότι εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλά με το παπούτσι. Είναι άσπρο σαν ένα πίνακα οπότε μπορείς να κάνεις πολλά πάνω σε αυτό. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις τι έχουν κάνει. Γενικά έχω δει πολλά πράγματα. Στη Αυστραλία πριν ένα μήνα είδα ένα σχέδιο με το ένα παπούτσι να είναι η γυάλα και το άλλο το χρυσόψαρο. Ένα άλλο είχε ζωγραφισμένες κάτι μπανάνες να βγαίνουν και ακόμη ένας είχε τα μαλλιά μιας ξανθιάς κοπέλας στην περίμετρο του παπουτσιού. Έχω δει πολύ περίεργα πράγματα.

Θα θέλατε κάποια στιγμή να γίνει μια μεγάλη έκθεση από αυτά;

Η Κέιτ Μος είχε πραγματοποιήσει μια τέτοια έκθεση στο Λονδίνο και διέθεσε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Και εκεί, τα Stan Smith που βγήκαν σε δημοπρασία, ήταν κάποια πολύ περίεργα σχέδια…

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έχουν κάνει για το παπούτσι μέχρι σήμερα;

Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση! Μάλλον το καλύτερο σχόλιο έχει γίνει από τον γιο μου όταν ήταν 10 χρονών. Με ρώτησε: «Το παπούτσι πήρε το όνομα του από εσένα, ή εσύ πήρες το όνομα σου από το παπούτσι;» (γέλια). Νομίζω ότι είναι το καλύτερο που άκουσα ποτέ.
Βρες τα καλύτερα αθλητικά παππούτσια Stan Smith στο Athlitika.gr

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση

Βίκυ Μανώλη: Η κολλητή με τη Τζούλια Νόβα, ο Φουστάνος η μηχανολογία και το μόντελινγκ. Φωτογραφίες και Instagram

Γεννήθηκαν για να πεθάνουν – Στα άδυτα εργαστηρίου που κάνει πειράματα σε ζώα. Σκύλος και Γάτα