Με το MV MAGIC SEAS να παίρνει κλίση και να βυθίζεται στα ανοιχτά της Υεμένης, ένα νέο επεισόδιο ένοπλης βίας στη διεθνή ναυσιπλοΐα αναδεικνύει την αυξανόμενη αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Το υπό Λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο, συμφερόντων ελληνικής εταιρείας, έγινε στόχος άγριας επίθεσης από ρουκέτες, drones και πυραύλους, σε μια περιοχή που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Μπαράζ επιθέσεων χωρίς προστασία
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 6 Ιουλίου, περίπου 95 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα. Σύμφωνα με τον βρετανικό φορέα UK Maritime Trade Operations (UKMTO), το MAGIC SEAS περικυκλώθηκε από οκτώ ταχύπλοα με ενόπλους, ενώ δέχθηκε ταυτόχρονα επίθεση από τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) και τουλάχιστον τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου ανταπέδωσε τα πυρά και κατόρθωσε να αναχαιτίσει μέρος της επίθεσης, όμως δύο από τα drones και δύο πύραυλοι έπληξαν το πλοίο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Το πλοίο άρχισε να βάζει νερά και πλέον βυθίζεται σταδιακά.
Σώοι οι ναυτικοί – Απουσία συνοδείας από ευρωπαϊκές δυνάμεις
Παρά τη σφοδρότητα της επίθεσης, κανένα από τα 22 μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε. Οι ναυτικοί – κυρίως υπήκοοι Φιλιππίνων και άλλων ασιατικών χωρών – διασώζονται από την Ακτοφυλακή της Υεμένης.
Αξιοσημείωτο είναι πως το πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία από την ευρωπαϊκή αποστολή EUNAVFOR ASPIDES, που δραστηριοποιείται στην περιοχή για την προστασία της ναυσιπλοΐας. Την ώρα της επίθεσης, κανένα πολεμικό πλοίο της αποστολής δεν βρισκόταν κοντά.
Ερυθρά Θάλασσα: Ζώνη υψηλού κινδύνου
Το περιστατικό καταγράφεται ως η πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της έντασης. Οι Χούθι, οι οποίοι κατηγορούνται για την επίθεση, συνεχίζουν να απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα ως μέρος της στρατηγικής πίεσης στη Δύση και τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή.
Τι σημαίνει για την ελληνική ναυτιλία
Η επίθεση στο MV MAGIC SEAS φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των ελληνικών συμφερόντων πλοίων, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς. Η έλλειψη αιτήματος για συνοδεία ενδέχεται να επηρεάσει τις πολιτικές ασφάλειας των ναυτιλιακών εταιρειών στο άμεσο μέλλον, με περισσότερες να στρέφονται σε ιδιωτικές ένοπλες ομάδες ή να αναθεωρούν τα δρομολόγια τους στην Ερυθρά Θάλασσα.