in ,

Αγορά υπολογιστή και λαπτοπ: Πώς να διαλέξεις υπολογιστή. Τι υπολογιστή να αγοράσω

Τι υπολογιστη να αγορασω

Οι υπολογιστές διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, με διαφορετικούς επεξεργαστές και μνήμες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να διαλέξεις τον ιδανικό υπολογιστή.
Πέρα από τη λειτουργικότητα, την απόδοση και το κόστος ενός υπολογιστή, υπάρχουν σημαντικά βοηθητικά ζητήματα, όπως το ιστορικό του προμηθευτή, ο χάρτης πορείας του προϊόντος, οι διατάξεις εγγύησης, οι σχέσεις με τους πελάτες, η κοινότητα χρηστών, η εγγύηση, το σέρβις και η δέσμευση για χρηστικότητα.

Τι θέλεις να κάνεις με τον υπολογιστή;

Ο υπολογιστής που χρησιμοποιείται από έναν παραδοσιακό «εργαζόμενο» σε ένα γραφείο θα έχει άλλες δυνατότητες από αυτόν που χρησιμοποιεί ένας gamer ή ένας φοιτητής.
Οι συσκευές που εξυπηρετούν τις κατηγορίες χρηστών χρειάζονται επίσης διαφορετικά επίπεδα φορητότητας, ανθεκτικότητας και ασφάλειας, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου τομέα.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται προφανή, αλλά χωρίς μια σαφή εικόνα των φόρτων εργασίας που θα εκτελεί ο υπολογιστής σου και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα εκτελούνται, οι πιθανότητές σου να κάνεις τη βέλτιστη επιλογή είναι μικρές.
Σε γενικές γραμμές, οι κορυφαίοι προμηθευτές Η/Υ παρέχουν ένα ευρύ φάσμα προσφορών Η/Υ σε μια μεγάλη ποικιλία τιμών και είναι πιθανό να είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε απρόσμενα οικονομικά προβλήματα, όπως κρίσεις και πανδημίες.
Διαλέξαμε για εσας κορυφαια μοντελα και θα τα δειτε εδω

Ποια είναι η προτιμώμενη πλατφόρμα σου;

Τα Windows κυριαρχούν στην αγορά του λειτουργικού συστήματος υπολογιστών χάρη στη μακροχρόνια διαθεσιμότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα υλικού OEM (και πιο πρόσφατα, της Microsoft), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια ποικιλία λογισμικού που γράφτηκε για την πλατφόρμα.
Οι προσωπικές προτιμήσεις και η εμπειρία υπαγορεύουν το λειτουργικό σύστημα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ποιο είναι ιδανικό για σένα είναι να δοκιμάσεις και τα δύο για να δεις με ποιο αισθάνεσαι πιο άνετα και ποιο θα λειτουργήσει με τα αγαπημένα σου προγράμματα. Οι υπολογιστές Mac είναι γενικά πιο ακριβοί από τους υπολογιστές που βασίζονται σε Windows, αν και τείνουν να είναι πιο ασφαλείς. Με λιγότερους υπολογιστές MacOS, οι χάκερ ενδιαφέρονται λιγότερο να δημιουργήσουν ιούς για αυτούς. Η προσέγγιση του κλειστού οικοσυστήματος που χρησιμοποιεί η Apple για τα προϊόντα της καθιστά επίσης πιο δύσκολη τη διανομή κακόβουλου λογισμικού – αν και δεν είναι αδύνατο.Οι υπολογιστές με Windows έχουν ένα πολύ πιο ισχυρό οικοσύστημα παιχνιδιών και είναι σίγουρα καλύτερα για τους gamers.
Εκτός από αυτό, το οικοσύστημα εφαρμογών για MacOS και Windows είναι πολύ καλό – υπάρχουν πολλές εφαρμογές και για τις δύο πλατφόρμες, οπότε ανεξάρτητα από αυτό που θα επιλέξεις, πιθανότατα θα μπορέσεις να βρεις μια εφαρμογή για την ολοκλήρωση της εργασίας. Σίγουρα πρέπει να έχεις υπόψη ότι οι σημερινοί υπολογιστές Mac μπορούν επίσης να εκτελέσουν το λειτουργικό σύστημα Windows μέσω προγραμμάτων όπως το Boot Camp, Parallels ή το VMWare Fusion.

Ποιος παράγοντας μορφής είναι πιο κατάλληλος;

Οι παράγοντες μορφής υπολογιστή κυμαίνονται από tablet και φορητούς υπολογιστές έως μεγάλους, ισχυρούς σταθμούς εργασίας πολλαπλών οθονών. Η επιλογή σου είναι πάλι «τι θέλεις να κάνεις με αυτό;», και περιλαμβάνει αντισταθμίσεις μεταξύ υπολογιστικής ισχύος, φορητότητας, μεγέθους οθόνης, μεθόδων εισαγωγής και αναβαθμίσεων.

Θέλεις φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή;

Εάν χρειάζεσαι φορητότητα, τότε ένας φορητός υπολογιστής είναι η τέλεια επιλογή. Αλλά αν θέλεις την ευελιξία της προσθήκης μεγαλύτερης οθόνης ή της αναβάθμισης άλλων στοιχείων (όπως η προσθήκη μεγαλύτερου σκληρού δίσκου ή καλύτερης κάρτας γραφικών), τότε ίσως να σου ταιριάζει ένας επιτραπέζιος υπολογιστής.
Εάν αγοράσεις έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, θα χρειαστείς επίσης μια οθόνη, εκτός εάν αγοράσεις έναν υπολογιστή all-in-one, όπως τον Dell All-in-One ή ένα Apple iMac, οι οποίοι έχουν ενσωματωμένη οθόνη απευθείας στη μονάδα. Εάν έχεις αποφασίσει για φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τη φορητότητα, όπως το βάρος και το μέγεθος. Μια μεγαλύτερη οθόνη είναι ωραία, αλλά έχεις να αντιμετωπίσεις το πρόσθετο μέγεθος και βάρος. Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη (π.χ. 17 ίντσες αντί για 12 ίντσες), τόσο μεγαλύτερος και βαρύτερος θα είναι ο φορητός υπολογιστής.
αγορα υολογιστη, αγορα laptop
Ενώ οι φορητοί υπολογιστές γίνονται πιο ισχυροί, ένας επιτραπέζιος υπολογιστής είναι πιο κατάλληλος για εφαρμογές που απαιτούν γραφικά, όπως υπολογιστές gaming ή επεξεργασίας βίντεο. Αλλά αν η φορητότητα είναι η προτεραιότητα σου, τότε ο φορητός υπολογιστής είναι για σένα.Άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν αποφασίζεις μεταξύ ενός φορητού υπολογιστή και ενός επιτραπέζιου υπολογιστή περιλαμβάνουν το κόστος εκ των προτέρων, τον θόρυβο, την ψύξη και τα περιφερειακά. Θα πρέπει να αναμένεις ότι ένας φορητός υπολογιστής θα κοστίσει λίγο περισσότερο από έναν επιτραπέζιο με παρόμοιες προδιαγραφές, καθώς αγοράζεις ταυτόχρονα τους μηχανισμούς οθόνης και εισόδου, καθώς και την μπαταρία.
Οι φορητοί υπολογιστές είναι επίσης συχνά πολύ συμπαγείς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να είναι πιο θορυβώδεις όταν οι ανεμιστήρες ξεκινούν για να διατηρήσουν τον υπολογιστή σε καλή θερμοκρασία. Ενώ οι επιτραπέζιοι υπολογιστές μπορούν επίσης να κάνουν θόρυβο όταν βρίσκονται υπό βαρύ φορτίο (π.χ. να εκτελούν βαριές εργασίες υπολογιστών, όπως παιχνίδια ή επεξεργασία βίντεο), τείνουν να είναι πιο ήσυχοι από τους φορητούς υπολογιστές με το ίδιο φορτίο λόγω της βελτιωμένης ροής αέρα στη μονάδα – και μπορείς πάντα να τροποποιήσεις και να βελτιώσεις τη ψύξη. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο με φορητούς υπολογιστές.
Όσον αφορά τα περιφερειακά, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές τείνουν να έχουν περισσότερες θύρες από τους φορητούς υπολογιστές, πράγμα που σημαίνει ότι εάν πρέπει να συνδέσεις πολλά περιφερειακά (π.χ. εκτυπωτές, εξωτερικό σκληρό, ηχεία, μικρόφωνο κ.λπ.), τότε ένας επιτραπέζιος υπολογιστής είναι καλύτερη επιλογή.

Τι δυνατότητες θέλεις να έχει;
Μόλις κατασταλάξεις στα παραπάνω, πρέπει να εξετάσεις τις δυνατότητες. Τα βασικά είναι ο CPU, η RAM, ο σκληρός δίσκος, η GPU και η συνδεσιμότητα.

1. Επεξεργαστής

Οι επεξεργαστές διατίθενται σε παραλλαγές «επιτραπέζιων υπολογιστών» και «φορητών», οι πρώτοι γενικά είναι πιο ισχυροί αλλά λιγότερο αποδοτικοί από ό,τι οι τελευταίοι. Αν θέλεις ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας και δυνατότητες διαχείρισης σε επίπεδο εταιρείας, αναζήτησε μοντέλα, όπως vPro (Intel) και PRO (AMD).

2. Μνήμη και χωρητικότητα

Για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, όσο περισσότερη μνήμη RAM και περισσότερο χώρο αποθήκευση – ιδιαίτερα γρήγορο χώρο αποθήκευση SSD – μπορείς να αγοράσεις, τόσο το καλύτερο. Αλλά εάν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ της δαπάνης σε μνήμη RAM και χωρητικότητα, τότε διάλεξε τη μνήμη RAM. Μπορείς πάντοτε να αποθηκεύεις δεδομένα σε εξωτερικά μέσα ή στο διαδίκτυο, εάν χρειάζεται, αλλά περισσότερη μνήμη RAM θα ​​κάνει τον υπολογιστή πιο ανταποκρίσιμο και γρήγορο. Εάν δεις τη μνήμη Optane στις προδιαγραφές ενός υπολογιστή, αυτή δεν είναι RAM, αλλά μη πτητική μνήμη που χρησιμοποιείται σε γρήγορους SSD ή για «έξυπνη επιτάχυνση συστήματος» – επιτάχυνση της πρόσβασης σε δεδομένα σε σκληρούς δίσκους παλαιού τύπου (HDD), για παράδειγμα.


3. GPU

Όσον αφορά τα γραφικά, οι ενσωματωμένες GPU σε επεξεργαστές της Intel και σε ορισμένους από τους επεξεργαστές της AMD χειρίζονται τον περισσότερο φόρτο εργασίας. Οι επεξεργαστές Intel διαθέτουν ενσωματωμένα γραφικά HD ή UHD, καθώς και γραφικά Iris, Iris Pro ή Iris Plus, ενώ οι επεξεργαστές AMD διαθέτουν ενσωματωμένα γραφικά Radeon ή Radeon Vega.
Οι ενσωματωμένες GPU μοιράζονται μνήμη RAM με τον κύριο επεξεργαστή, ο οποίος είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι πάντα καλύτερο να αγοράσεις την περισσότερη δυνατή μνήμη RAM.
Για απαιτητικές εργασίες, θα χρειαστείς ένα σύστημα με ξεχωριστή GPU για επιτραπέζιους υπολογιστές ή κινητές συσκευές, με τη δική της ειδική βίντεο RAM (η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2 GB και 16 GB) Οι κύριοι διακεκριμένοι προμηθευτές GPU είναι οι Nvidia (GeForce, Quadro, Titan, Tesla) και AMD (Radeon, Radeon Pro).
Η επόμενη κίνηση της Intel στον χώρο της GPU θα είναι με την αρχιτεκτονική Xe, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί από τα κινητά μέχρι τα συστήματα υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC).

4. Wi-Fi και Bluetooth

Αν αγοράσεις φορητό υπολογιστή, είναι πιθανό να διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να συνδεθείς στο διαδίκτυο με ταχύτητες ευρείας ζώνης, όταν βρίσκεσαι σε ένα δίκτυο Wi-Fi, είτε στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο ή σε ένα από τα πολλά χιλιάδες “hotspots” σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων καφέ, ξενοδοχεία, αεροδρόμια και ούτω καθεξής. Οι τελευταίοι φορητοί υπολογιστές έχουν τεχνολογία 802.11ax (Wi-Fi 6) – η οποία προσφέρει ώθηση ταχύτητας 30% έως 60% σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία 802.11ac (Wi-Fi 5).Το Bluetooth είναι μια άλλη καλή ασύρματη δυνατότητα αναζήτησης, η οποία μπορεί να διευκολύνει τον συγχρονισμό του τηλεφώνου και ακόμη και να προσθέσεις υποστήριξη για ακουστικά, επιτρέποντάς σου να σερφάρεις ελεύθερα ενώ βρίσκεσαι σε φωνητική κλήση ή ακούς μουσική. Ότι κι αν επιλέξεις, θα πρέπει επίσης να προσφέρει δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi 5 ή 6 ή έστω μια ενσωματωμένη κάρτα ethernet, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω καλωδίου Ethernet.

5. Άλλοι βασικοί παράγοντες

Εάν επιλέξεις φορητό υπολογιστή, και ειδικά έναν που προορίζεται για χρήση μακριά από πηγή τροφοδοσίας για σημαντικά χρονικά διαστήματα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να αγοράσεις μια συσκευή που προσφέρει ολοήμερη διάρκεια ζωής μπαταρίας (> 8 ώρες), αλλά να γνωρίζεις ότι οι κατασκευαστές είναι συχνά αισιόδοξες. Αναζήτησε κριτικές με ρεαλιστικό φόρτο εργασίας και μοτίβα χρήσης. Μια αποσπώμενη μπαταρία είναι προτιμότερη, αλλά ολοένα και πιο σπάνια.
Πρέπει επίσης να λάβεις υπόψιν την ασφάλεια. Οι βασικές δυνατότητες ασφάλειας/διαχείρισης περιλαμβάνουν το vPro της Intel, το Trusted Platform Module (TPM), το πρόγραμμα UEFI και το Secure Boot, καθώς και τον βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώρισης προσώπου.
Εάν πρόκειται να εκτελέσεις απαιτητικό λογισμικό σε ακριβούς υπολογιστές υψηλού επιπέδου ή σταθμούς εργασίας, βεβαιώσου ότι ο προμηθευτής διαθέτει πιστοποιήσεις από ISV (Independent Software Vendors). Αυτό διασφαλίζει ότι οι κρίσιμες εφαρμογές θα εκτελούνται αξιόπιστα στην επιλεγμένη πλατφόρμα υλικού.
Άλλος χρήσιμος οδηγός: Θέλεις μπασκετικά παπούτσια; Αυτα πρέπει να ξέρεις

Written by Αντώνης Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook