in , ,

Παραισθητική Μηραλγία:Τι είναι;

Προκαλείται από συμπίεση του έξω μηροδερματικού νεύρου από το βουβωνικό σύνδεσμο συνήθως λόγω παχυσαρκίας ή εγκυμοσύνης ή από σφικτή ζώνη παντελονιού.ΑΝΑΤΟΜΙΑ….Το έξω μηροδερματικό νεύρο είναι κλάδος του οσφυϊκού πλέγματος και σχηματίζεται από κλάδους της 2ης και 3ης οσφυϊκής νωτιαίας ρίζας. Το νεύρο πορεύεται προς τα κάτω και διέρχεται κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο για να δώσει αμιγώς αισθητική νεύρωση στο δέρμα της προσθιοπλάγιας επιφάνειας του μηρού μέχρι το γόνατο. Στο σημείο που το νεύρο περνάει κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο, μπορεί να υποστεί πίεση από το σύνδεσμο……
ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα στα οποία ο σύνδεσμος είναι διογκωμένος. Ο βουβωνικός σύνδεσμος εκτείνεται από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα ως την ηβική σύμφυση και είναι ψηλαφητός.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο ασθενής παραπονείται για πόνο ενίοτε καυστικό, μούδιασμα και τσιμπήματα σαν από βελόνες στην προσθιοπλάγια επιφάνεια του μηρού ως το γόνατο. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπαραχθούν με την πίεση του βουβωνικού συνδέσμου περίπου 2 εκατοστά προς τα έσω της πρόσθιας άνω λαγόνιας άκανθας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συχνά παρατηρείται, είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων με το κάθισμα στην καρέκλα και η επιδείνωση με την κατάκλιση σε ύπτια θέση και την έκταση της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μηχανικά, γιατί με την έκταση της άρθρωσης του ισχίου σε ύπτια θέση αυξάνεται η πίεση του νεύρου, επειδή αυτό έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το βουβωνικό σύνδεσμο, σε αντίθεση με την καθιστή θέση στην οποία το νεύρο απομακρύνεται από το σύνδεσμο.
Συχνά η πάθηση η οποία προκαλεί δυσβάσταχτο πόνο, συγχέεται με την τροχαντηρίτιδα ή την ριζίτιδα από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, που πιθανόν να συνυπάρχει σε μαγνητική τομογραφία που ζητείται, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια μορφολογική ανωμαλία χωρίς πραγματική ισχιαλγία από φλεγμονή ρίζας νεύρου.
Η διαφοροδιάγνωση τίθεται με τη λήψη του καλού ιστορικού αφού χαρακτηριστικά η ισχιαλγία από κήλη δίσκου δεν ανακουφίζεται ποτέ με την καθιστική θέση και δεν επιδεινώνεται με την κατάκλιση. Επιπλέον ο ριζιτικός πόνος της μέσης σπανίως σταματά μέχρι το γόνατο. Επίσης η τροχαντηρίτιδα προκαλεί τοπικά πόνο στην περιοχή του μείζονα τροχαντήρα και όχι επιφανειακά στο δέρμα της προσθιοπλάγιας επιφάνειας του μηρού μέχρι το γόνατο, περιοχή νεύρωσης του έξω μηροδερματικού νεύρου.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
• Αποκλεισμός του έξω μηροδερματικού νεύρου με τοπικό αναισθητικό, επιφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο για τη χρονική διάρκεια δράσης του τοπικού αναισθητικού. Έτσι τίθεται η διάγνωση της παραισθητικής μηραλγίας
• Ηλεκτρομυογράφημα το οποίο καθορίζει το ύψος της βλάβης και της νευρική δυσλειτουργίας που στην περίπτωση της παραισθητικής μηραλγίας είναι περιφερικότερα της σπονδυλικής στήλης.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
• Αποκλεισμός του έξω μηροδερματικού νεύρου με τοπικό αναισθητικό και κορτικοστεροειδές. Ο αποκλεισμός μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές αν χρειαστεί περιορίζοντας μόνο την κορτιζόνη
• Εφαρμογή επιθέματος καψαϊκίνης 8% στην επώδυνη περιοχή.
• Αντιεπιληπτικά ή αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου
• Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στο νεύρο. Η τεχνική αυτή δρα νευροτροποποιητικά και όχι καταστρεπτικά. Αποφεύγεται η καταστροφή ( νευρόλυση) του νεύρου με κλασική ραδιοσυχνότητα ή αλκοόλη λόγω του κινδύνου πρόκλησης anesthesia dolorosa( ισχυρός νευροπαθητικός πόνος σε ήδη αναισθητοποιημένη περιοχή)
• Συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Απώλεια βάρους
• Αποφυγή σφικτής περίδεση (ζώνης) στη μέση στη γραμμή του παντελονιού
• Τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τους μηρούς σε ύπτια θέση
ΠΗΓΗ

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο nasos@koolnews.gr