Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τετάρτη, Δεκ 10, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Όταν πανηγύρισαν οι… άπιστοι – Η ημέρα που αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία στην Ελλάδα
extras

Όταν πανηγύρισαν οι… άπιστοι – Η ημέρα που αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία στην Ελλάδα

Νάσος Μπετούγιας
Last updated: 4 Αυγούστου, 2022 11:51 πμ
Νάσος Μπετούγιας
Published: 4 Αυγούστου, 2022
Share
SHARE

Είναι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου όταν μέσα από μια σειρά κινήσεων και νομοθετικών πράξεων παίρνει την απόφαση και αποποινικοποιεί την μοιχεία 24 Ιουλίου το 1982.

Η οργή της εκκλησίας είναι αναμενόμενη, όμως το νέο Οικογενειακό Δίκαιο είναι στόχος του πρωθυπουργού της χώρας, Ανδρέα Παπανδρέου, και το υποστηρίζει ως το τέλος.

H «Βίλα των Οργίων» ήταν μια ταινία του 1964, με ήρωες, καταστάσεις, ντεκόρ και φυσικά ενδυμασία απόλυτα συνυφασμένη με την πραγματικότητα της εποχής!

Παράνομοι εραστές τυλιγμένοι σε σεντόνια να οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα, έχουν σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή για την Ελλάδα, που από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους έως το 1982 ζούσε στα «μαύρα» χρόνια της μοιχείας.

Ποιο είναι τελικά το …αδίκημα;

Σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως το τέλος του 1950 η διάπραξη μοιχείας ήταν πλημμέλημα.

Στο νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 1951, και συγκεκριμένα στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, μόνο αν είχε ζητήσει η απατημένη ή ο απαντημένος σύζυγος να ασκηθεί δίωξη. Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία γεγονός που οδηγούσε σε απίστευτες σκηνές σαν κι αυτές που αποτύπωσε ο σκηνοθέτης Ντίνος Διαμαντόπουλος το 1964 στην ταινία «Η βίλα των Οργίων» με πρωταγωνιστή «μοιχό» τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Τελικά η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε με το νέο Οικογενειακό Δίκαιο τον Ιούλιο του 1982, παρά τις προειδοποιήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι «η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου». Επιπλέον με το Νόμο 1329/1983 η μοιχεία έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου. Μπορεί, όμως, να επιφέρει τη λύση του γάμου μόνο αν κριθεί ότι από αυτή έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα (άρθρο 1439 Α.Κ).

Οι… ρίζες του!

Η πράξη της μοιχείας εμπεριείχε το στοιχείο της ποινικοποίησης από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα ήταν βαρύτατο έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στο δικαστήριο.

Ωστόσο, ο παλαιότερος νόμος του Δράκοντα άφηνε το περιθώριο σε αυτόν που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίσει για την τύχη τους.

Αργότερα οι νόμοι του Σόλωνα πρόσφεραν στο σύζυγο τρεις εναλλακτικές. Είτε να σκοτώσει και τους δυο μοιχούς, είτε να ευνουχίσει το μοιχό, είτε να τον εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του. Το παράδοξο ήταν ότι στην περίπτωση που είχε χρησιμοποιηθεί βία για τη συνεύρεση, ο σύζυγος δεν μπορούσε να απαιτήσει παρά μόνο μια αποζημίωση που οριζόταν από το δικαστήριο.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Ανδρέας Παπανδρέου
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΝάσος Μπετούγιας
Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο nassos@koolnews.gr
Weather
13°C
Athens
few clouds
15° _ 12°
74%
3 km/h
Τε
14 °C
Πε
17 °C
Πα
17 °C
Σα
15 °C
Κυ
15 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Βόλος: Αποχώρησαν οι αγρότες από το λιμάνι – Απεγκλωβίστηκαν οι νταλίκες μετά την εισαγγελική παρέμβαση

Kool Team
3 Min Read

Φοινικούντα: Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και επιχειρηματίας από την Αθήνα για το διπλό φονικό

Kool Team
1 Min Read

Το σκοτεινό προφίλ του Κρητικού που συνελήφθη στα Καλύβια – Ετοιμαζόταν για δολοφονία

Kool Team
3 Min Read

Τελεσίγραφο έως τις 13:00 στους αγρότες του Βόλου – Εισαγγελική παρέμβαση για τον αποκλεισμό του λιμανιού από στεριά και θάλασσα

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

viral video Λιονταρι
extrasviral

Viral Video: Σε απόσταση αναπνοής από δύο λιοντάρια – Κι όμως τα χαϊδεύει!

1 Min Read
Γυναίκα

Κατερίνα Καινούργιου: Σικάτη με πράσινο κοστούμι

2 Min Read
Γυναίκα

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Υιοθέτησε τα λαμπερά μαλλιά και τα τονισμένα της φρύδια

2 Min Read
koolgirlsΓυναίκα

Κατερίνα Ζαρίφη: Με χιουμοριστική διάθεση, ρωτά τους followers της ποιο χρώμα της ταιριάζει περισσότερο

3 Min Read
lifeΓυναίκα

Γυναίκα: Μακριά μαλλιά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητα σου

2 Min Read
koolgirlsnewssexyΓυναίκα

Molly-Mae Hague: Κομψή εμφάνιση με λευκό crop top και καφέ σακάκι

1 Min Read
Γυναίκα

ΚΟΡΙΤΣΙΑ Πάπαλα: Οριστικό τέλος. Σημείο G δεν υπάρχει, λέει έρευνα Ιταλικού Πανεπιστημίου

1 Min Read
Γυναίκα

Νύχια: Θες γαλλικό μανικιούρ; Σε πάμε ένα βήμα παραπέρα με Δομικό γαλλικό μανικιούρ βήμα βήμα

4 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?