in

Μη σε “πιάσουν κώτσο”: Τι να προσέξεις κατά την αγορά αρνιού το Πάσχα

Η αγορά αμνοεριφίων αποτελεί μια « παραδοσιακή ιεροτελεστία», η οποία απαιτεί να είναι κανείς υποψιασμένος για να μην πέσει σε παγίδες παράνομων ελληνοποιήσεων ή δήθεν «βιολογικών» κρεάτων.

Τι πρέπει να ελέγχουμε στις σφραγίδες

Διαφήμιση

Το σύνηθες πρόβλημα κατά την αγορά αμνοεριφίων είναι η δυσκολία των καταναλωτών να ελέγξουν τη χώρα προέλευσης και άλλου είδους πιστοποιήσεις που μπορεί να φέρουν τα σφάγια. Tόσο τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ, ωστόσο τα ελληνικά σφάγια φέρουν επιπλέον και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ενώ τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης. Εκείνα που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν καφέ σφραγίδα.

Ακόμη, τα ζώα που εισάγονται στη χώρα μας ζωντανά και σφάζονται εδώ φέρουν επιπλέον μια πράσινη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης. Τα βιολογικά συνοδεύονται πάντα από ειδικές σφραγίδες πιστοποίησης της ΔΗΩ, του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, όπως και ειδικές σφραγίδες που πιστοποιούν την ελληνική ή ξένη καταγωγή του ζώου αλλά και τον τόπο σφαγής.

Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 οC.

Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης, ενώ από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

Πώς ξεχωρίζουμε το αρνί από το κατσίκι

Το διαφοροποιητικό στοιχείο των δύο ζώων εντοπίζεται στην ουρά, η οποια πρέπει να είναι στραμμένη προς τα πάνω, με την άκρη της να έχει μια φουντίτσα με ίσιες τρίχες.

Το αρνάκι γάλακτος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θεωρείται ένα ζώο ηλικίας μέχρι και 4 μηνών ή ως την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Έχει κρέας χρώματος ροζ, λεπτά κόκαλα και άσπρο λιπάκι.

Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας, όχι τόσο έντονη μυρωδιά και χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Περιέχει αισθητά λιγότερες θερμίδες, περίπου 100-110γρ., χαμηλότερα λιπαρά και μόλις το 10% από αυτά είναι κορεσμένα.

Τα κεφάλι των κατσικιών είναι πιο επίπεδο, ενώ των αρνιών σχηματίζει κάτι σαν καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια και φτάνει ως τη μύτη.

Και κάτι για το κοκορέτσι

Το παραδοσιακό κοκορέτσι παρασκευάζεται από εντόσθια αμνοεριφίων γάλακτος.
Καλό είναι να αποφεύγεται η σπλήνα, ακόμα και σε ζώα κάτω του ενός έτους, καθώς και τα όργανα και τα εντεράκια που μυρίζουν περίεργα.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση

Ψήσιμο αρνιού: Μικρά μυστικά για να γίνει το αρνί…λουκούμι!

Λουκούμι! Συνταγή για φούρνο – αρνάκι στη λαδόκολλα από το Βασίλη Καλλίδη