in

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, γιορτάζει…Και περιμένει ευχές!

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου; Το εορτολόγιο του pressing.gr σου τους θυμίζει. Μην ξεχάσεις να τους δώσεις τις καλύτερες ευχές σου!

Εορτολόγιο ημέρας, για να ξέρεις ποια ελληνικά ονόματα γιορτάζουν και σε ποιους να ευχηθείς. Σήμερα 28 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Κυράννας και της Οσίας Μαράνας και Κύρας, άρα δεν ξεχνάμε να ευχηθούμε στην Κύρα (Κυράτσα ή Κυράννα) και τη Μαριάννα. Λίγες οι λέξεις, πολλές οι ευχές!

Διαφήμιση

Ορθόδοξος Συναξαριστής: Κυριακή του Ασώτου, Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος, Αγία Κυράννα η Νεομάρτυς, Άγιος Προτέριος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, Όσιος Βάρσος Επίσκοπος Δαμασκού, Άγιος Αβρίκιος ο Μάρτυρας, Άγιος Νέστωρ ο Μάρτυρας, Οσίες Μαράνα και Κύρα, Άγιοι Έξι Μάρτυρες εξ Αιγύπτου, Άγιος Ιωνάς ο Λέριος, Άγιος Γεώργιος ο Ομολογητής Επίσκοπος Δεφέλτου, Άγιοι Νυμφάς και Εύβουλος οι Απόστολοι, Άγιοι Μακάριος, Ρουφίνος, Ιούστος και Θεόφιλος οι Μάρτυρες, Άγιοι Καιράλιος, Πουπούλιος, Γάιος και Σεραπίων οι Μάρτυρες, Όσιος Γερμανός εκ Ρουμανίας, Άγιοι Τεσσαράκοντα Χιλιάδες Μάρτυρες, Άγιος Νικόλαος του Πσκωφ, Όσιος Μελέτιος Επίσκοπος Χαρκώβ, Μνήμη Μεγάλου Σεισμού, Άγιος Αρσένιος Μητροπολίτης Ροστώβ

Η Αγία Κυράννα είναι νεομάρτυρας. Μαρτύρησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1751. Στην Όσσα, ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, όμως η αγία εορτάζεται στις 8 Ιανουαρίου. Αιτία αυτής της εορτολογικής μετατοπίσεως ίσως είναι το ότι ο εορτασμός της κατά τις 28 Φεβρουαρίου συχνά συνέπιπτε με την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, περίοδο χαρμολύπης, ενώ στις 8 Ιανουαρίου επιπλέον οι κάτοικοι της Όσσας ήταν όλοι συγκεντρωμένοι στο χωριό τους εξαιτίας των εορτών των Χριστουγέννων.

Το 2011 ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης άρχισε την έρευνα στις πηγές και τα κείμενα που έδιναν πληροφορίες για τον βίο και το μαρτύριό της. Έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 με τη βοήθεια Αγιορείτου μοναχού και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων και ιατροδικαστών, προχώρησαν για να επιβεβαιώσουν την ελπίδα και να βρουν μέσα στο ιερό βήμα του ναού των αρχαγγέλων της Όσσης, κάτω από τις πλάκες του δαπέδου, μεγάλο μέρος των αγίων λειψάνων. Η αμφιβολία που γεννά πάντα η έρευνα, αν πρόκειται για λείψανα αγίου, επιβεβαιώθηκε από την ευωδία που πλημμύρισε τον ναό, και σε λίγο ένα ακόμη στοιχείο ήρθε να στηρίξει την ελπίδα ότι είναι τα λείψανα της αγίας Κυράννας, διότι βρέθηκαν τα δερμάτινα υποδήματα της αγίας και η ιατροδικαστική έρευνα μπόρεσε έτσι να υπολογίσει ακόμη και το σωματικό ύψος της αγίας, τα δε αποτμήματα των λειψάνων, ήταν αρκετά για να βεβαιώσουν οι ιατροδικαστές το φύλο, την ηλικία της αγίας, αλλά και τη χρονολόγηση της ταφής.

🌅  Ανατολή ήλιου: 06:57 – Δύση ήλιου: 18:17 – Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 20 λεπτά
🌕  Σελήνη 15.9 ημερών

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Κορωνοϊός: 1.630 νέα κρούσματα, 14 στη Ρόδο, 379 διασωληνωμένοι και 29 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο

Γυναικολόγος στην Ρόδο: Νέες μηνύσεις σε γυναίκες που τον καταμήνυσαν