in

Κοσμάς Σφυρίου: “Η νέα μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”

Από προχθές, 25 Φλεβάρη, μέχρι την εθνική γιορτή της Δωδεκανήσου, στις 7 του Μάρτη, γίνεται στο Αιγαίο μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Σ’ αυτή την άσκηση η ηγεσία της γειτονικής χώρας έδωσε τον τίτλο «Γαλάζια πατρίδα». Δηλαδή, την ονομασία που έχει δώσει (αυθαίρετα και σωβινιστικά) η τουρκική ηγεσία στο μισό Αιγαίο – μέχρι τις δυτικές ακτές της Τουρκίας – διακηρύσσοντας, ότι μέχρι εκεί φθάνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

Διαφήμιση

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο ανατολικό Αιγαίο. Όμως, Ποιά ;

Βέβαια, αυτά που καθορίζονται από τις ρητές διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι αυτά – στο μισό Αιγαίο – που μονομερώς δηλώνει, ότι έχει η Τουρκία, χωρίς αυτά να εδράζονται σε καμιά νομική βάση.

Έτσι, ο χαρακτηρισμός «Γαλάζια πατρίδα» είναι μόνο ένας επεκτατικός στόχος, που επί πολλές δεκαετίας (το 1976, το 1987 και τώρα το 2021) προσπαθεί να επιβάλει η γειτονική μας χώρα, με την «στρατηγική των κανονιοφόρων».

Σ’ αυτή την στρατηγική είναι ενταγμένη και η νέα μεγάλη άσκηση των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, με την συμμετοχή :

87 πλοίων πολεμικού ναυτικού & ακτοφυλακής, με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, 27 πολεμικών αεροσκαφών και 12 επιθετικών ελικοπτέρων.

Και πριν απ’ αυτά, η «έρευνα» του τουρκικού υδρογραφικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, μεταξύ Λέσβου (ανατολικά), Λήμνου (βόρεια) και Σκύρου (δυτικά), για να καταγράφεται η δήθεν άσκηση, στην πράξη, κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και όλ’ αυτά διαπράττονται, τις ημέρες που η Ελλάδα έχει προτείνει στην Τουρκία την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, στις 5 Μαρτίου, στην Αθήνα. Πρόταση, που ακόμη μένει αναπάντητη …

Έτσι η ηγεσία της γειτονικής χώρας στέλλει – σε κάθε κατεύθυνση – ένα απόλυτα καθαρό μήνυμα : όταν θα συνομιλούμε – διερευνητικά – εμείς θα «πιέζουμε», με όλα τα μέσα και αν αντιδράσετε, θα σας κατηγορούμε, για …προκλητικότητα (!).

Απέναντι σ’ αυτή την τουρκική τακτική, η χώρα μας πρέπει ν’ ακολουθεί την στρατηγική : – «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», δηλ. στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με όλες τις άλλες γειτονικές χώρες

– και θα οικοδομούμε όλο και πιο ισχυρές δυνάμεις αποτροπής, στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο.

Αυτή η εθνική στρατηγική επιβάλλεται – τώρα περισσότερο από ποτέ – να «κτίζεται» με υπευθυνότητα απ’ όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, με ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης, ώστε να δημιουργείται στην κοινωνία εθνική ομοψυχία και όχι «στείρα» ψηφοθυρική πόλωση και διχασμός.

Ρόδος 27 / 2 / 2021

Κοσμάς Σφυρίου

vimatisko

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Στεφανία Καρρά

Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Τρομοκρατούν τους Έλληνες, προωθούν τις εθνικές υποχωρήσεις: «Η Τουρκία θα καταλάβει το Καστελλόριζο»!

Διαβάστε στη «Μακεδονία της Κυριακής»