in , ,

ΚΟΡΟΝΟΪΌΣ : Ποιοι και γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ;

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν άτομα με μία ή και περισσότερες υποκείμενες νόσους, και η λοίμωξη από τον κορονοϊό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία τους, μειώνοντας την ικανότητα απόκρισης του οργανισμού τους στην ασθένεια. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν πιο βαριά και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτούν, με σοβαρό κίνδυνο απώλειας της ζωής τους. Ποιες είναι όμως οι ομάδες αυτές και για ποιο λόγο θεωρούνται ευπαθείς;
Σε γενικές γραμμές οι επιβαρυντικοί για την υγεία παράγοντες είναι οι ίδιοι για τις όλες τις λοιμώξεις, και κυρίως αυτές του αναπνευστικού. Στην εκάστοτε περίπτωση όμως, ανάλογα με την νόσο και τον τρόπο που προσβάλλει….
τον ανθρώπινο οργανισμό, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να διαφοροποιούνται.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η ηλικία. Συνήθως, τα άτομα που ανήκουν στις μεγάλες και μικρές ηλικίες, λόγω του αδύναμου ή ανώριμου αντίστοιχα ανοσοποιητικού συστήματος τους, θεωρούνται ευπαθή άτομα. Βέβαια, στην περίπτωση του Covid-19, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν μόνο τα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά συνήθως παραμένουν ασυμπτωματικά. Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις υγειονομικές αρχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να απομονώνονται τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με παιδιά.
Άλλος ένας παράγοντας που καθιστά ένα άτομο ευάλωτο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι για παράδειγμα, η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια, και η αρτηριακή υπέρταση. Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός της γρίπης, εκτός από την αναπνευστική νόσο που προκαλεί, αυξάνει το κίνδυνο εμφράγματος κατά 6 φορές. Με λίγα λόγια, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η αυξημένη αρτηριακή πίεση επιβαρύνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα, καθιστώντας το άτομο αδύναμο σε μία πιθανή λοίμωξη και αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα εμφάνισης επικίνδυνων επιπλοκών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με αυτά τα προβλήματα υγείας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι και οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν ταχεία επιδείνωση σε περίπτωση λοίμωξης και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό είναι και οι καπνιστές καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται και η πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά.
Επιπλέον, τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα κάποιο είδος καρκίνου του αίματος κλπ., είτε σε φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Φαρμακευτικές αγωγές τέτοιου είδους λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς, άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα, οι μεταμοσχευμένοι κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η ανοσοκαταστολή κληρονομική ή επίκτητη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου καθώς οι άμυνες του οργανισμού είναι μειωμένες.
Τέλος ο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης, είτε είναι τύπου 1 είτε τύπου 2. Έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με αυξημένο ποσοστό θνητότητας μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊό, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος. Ο κίνδυνος για τους διαβητικούς παραμένει σχετικά χαμηλός, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άτομα που έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόλα αυτά και οι διαβητικοί ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Συνοψίζοντας, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – άνω των 60, άτομα με χρόνιες υποκείμενες νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή ανήκει κάποιος δικός σας άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες σας: α) να προστατευτείτε από τον ιό λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα (σχολαστική ατομική υγιεινή, απομόνωση κ.ά.) και β) να συνεχίσετε να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού σας ιατρού. Για οποιαδήποτε απορία τόσο για το νόσημα σας όσο και για το αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.
via