in , , , , , ,

Κορονοϊός: Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα σε Αρνητές μάσκας μετά τη…. Νιγηρία

Αρνητές μάσκας, συνωμοσιολόγοι και πολίτες που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο κορονοϊός, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην Ελλάδα. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «The Guardian», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και αφορά στις χώρες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι αρχές, πολύ πιθανόν, «επίτηδες υπερβάλλουν και μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορονοϊό», η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη…. Νιγηρία.Τι μπορεί να φταίει;…
Την πρώτη θέση -με τους περισσότερους δύσπιστους- κατέχει η Νιγηρία, με το ποσοστό των αρνητών της θνησιμότητας του ιού να φτάνει το 59%. Μετά τη Νιγηρία και την Ελλάδα, ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ, όπου οι ερωτηθέντες παρουσιάζονται σκεπτικοί για τα στοιχεία των θανάτων που δημοσιοποιούν οι αρχές.
Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η κακή πληροφόρηση των πολιτών αλλά και η διασπορά ψευδών ειδήσεων που καθημερινά παίρνει μορφή χιονοστιβάδας από τα social media. Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας εμπλέκουν από τον… Μπιλ Γκέιτς καθώς και άλλες πλούσιες και επιφανείς οικογένειες και αφορούν ιστορίες για το τσιπάκι που θα μας εμφυτεύουν με το εμβόλιο, μέχρι τις κεραίες 5G, όπου… στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού.
Μάλιστα, η διάδοση αυτών των συνωμοσιών εντείνει την ανησυχία και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που ωθεί αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα και να σπέρνουν τον κορονοϊό με αποτέλεσμα την αύξηση κρουσμάτων.
Γιατί παράλληλα με τον κορονοϊό, έχει αναπτυχθεί μια ακόμη πανδημία η οποία εξαπλώνεται αν όχι γρηγορότερα, σίγουρα με την ίδια ταχύτητα; Tι είναι η θεωρία του «ανάποδου U» και πώς αντιδρά η μάζα μετά την μετατροπή του φόβου σε… τρόμο;Η εφημερίδα «The Guardian» αποκαλύπτει πως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και αφορά στις χώρες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι αρχές, πολύ πιθανόν, «επίτηδες υπερβάλουν και μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορονοϊό», η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη… Νιγηρία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο κορονοϊός οφείλεται για τον θάνατο περισσότερων από 1,1 εκατ. ανθρώπων, ωστόσο μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας των τελευταίων μηνών υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι… φουσκωμένος. Αυτό ακριβώς πιστεύει, σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Ελλήνων.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα συνεχή μηνύματα φόβου δημιουργούν μια γραμμική καμπύλη η οποία έχει ανοδική πορεία μέχρι ο φόβος να γίνει τρόμος. Πρακτικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος που πυροδοτείται εξαιτίας ενός μεγάλου γεγονότος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίδρασή μας σε αυτόν. Εκεί ακριβώς είναι το «σημείο 0», το κρίσιμο… σημείο τρόμου.
Μετά από αυτό το ανώτατο σημείο, η ψυχολογία της μάζας αλλάζει και μαζί της αλλάζει και η καμπύλη. Τότε δηλαδή το κύκλωμα του τρόμου ενεργοποιείται μέσα μας με μια καμπύλη, που τη λέμε ανεστραμμένο U. Δηλαδή, κορυφώνεται και μετά πέφτει. Πώς; Μας επαναφέρει σε προηγούμενες καταστάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες όμως, δεν είναι προς το συμφέρον μας.
Κάτι σαν παθητική αδράνεια η οποία ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις της μάζας στα μηνύματα φόβου. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο σημείο το οποίο, ως ένα βαθμό εξηγεί συμπεριφορές που παρουσιάζουν οι αρνητές μάσκας και οι αρνητές ύπαρξης του κορονοϊού.

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]