in

Κορωνοιός: Ανέλυσαν τα λυματα και εκτος απο 80.000 κρούσματα βρηκαν ΕΞΑΡΣΗ σε ΚΟΚΑ & ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
80.000 ενεργά κρούσματα κορωνοιου στην Αττική δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο που γίνεται παντού στον κόσμο και παρακολουθούν ιους, ναρκωτικά, και φάρμακα
Την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα…
μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.
«Αυτή την στιγμή βλέπουμε μια μετάδοση του κορονοιου περίπου 1,5 – 2%, δηλαδή περίπου 60.000 – 80.000 ενεργούς φορείς αυτή την στιγμή στην κοινότητα στα 4,2 εκατομμύρια πληθυσμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Θωμαίδης Καθηγητής αναλυτική χημείας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Όπως ο ίδιος ανέφερε «καθημερινά λαμβάνουμε δείγμα από την Ψυτάλλεια, αναλύουμε το οιικό φορτίο κορωνοιου και παραδίδουμε τα αποτελέσματα στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι που γίνονται δείχνουν πως είναι σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο του κορωνοιού και ότι βρισκόμαστε στην άνοδο του 2ου μεγάλου κύματος.
Παράλληλα υπογράμμισε πως έχει γίνει από την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας η αντιστοίχιση του ιικού φορτίου με τα κρούσματα στο πληθυσμό και έχουν δει την συσχέτιση.
«Δεν υπάρχει απευθείας αναλογία με τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ διότι εμείς παίρνουμε ένα δείγμα και βλέπουμε πόσους φορείς θα βρούμε περίπου από τον πληθυσμό ενώ εκείνοι (ο ΕΟΔΥ) στοχευμένα ελέγχουν ύποπτα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την διαδικασία των ελέγχων αυτών επιβεβαίωσε πως αν κάποιος νοσεί από τον ιό από τα απορρίμματα του τα οποία πηγαίνουν στην Ψυτάλλεια μπορούν να δουν το ιικό φορτίο.

Εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη

Την ανάλυση των αστικών λυμάτων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα του καθηγητή αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, με εντυπωσιακά κατά καιρούς ευρήματα.
«Μετράμε χιλιάδες χημικές ουσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από έντεκα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Έχουμε δει την εξέλιξη της κατανάλωσης π.χ. ψυχοφαρμάκων, ή παρανόμως διακινούμενων ουσιών, ή άλλων ουσιών, οι οποίες δείχνουν τη συμπεριφορά μας ή την κατάσταση της υγείας μας», αναφέρει ο καθηγητής.
«Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίοδο του πρώτου lockdown ήταν μία μεγάλη αύξηση σε κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Είχαμε φυσικά βρει και το κοκτέιλ των αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο στα νοσοκομεία. Είχαμε βρει και μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 300% περίπου, που παραμένει, στα απολυμαντικά.
Και φυσικά, ήταν εντυπωσιακό ότι είχαμε δει την αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βγήκε η ευρωπαϊκή αναφορά από το Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και παρουσιάζει τα δικά μας αποτελέσματα μαζί με τα υπόλοιπα της Ευρώπης και συμβαίνει αντίστοιχο φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Το συνολικό μικροβίωμα των λυμάτων
Δεν είναι όμως μόνο ο κορωνοϊός που ανιχνεύεται στα λύματα. «Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, κάνουμε επίσης μετρήσεις μιας πλειάδας από άλλους λοιμογόνους παράγοντες, άλλους ιούς, μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αυτό το συνολικό μικροβίωμα των λυμάτων μας δίνει πραγματικά μια συνολικότερη εικόνα του μικροβιακού φορτίου», επισημαίνει ο δρ. Σαρηγιάννης.

Written by Ασημίνα Φρατζέσκου

Fashion expert με σπουδές στη μόδα αλλά και τη δημοσιογραφία. Πως ταιριάζουν αυτά; Όταν γράφεις για ό,τι αγαπάς. Είμαι η Ασημίνα και φέρνω τη μόδα για εσάς. Email επικοινωνια στο asimina@koolnews.gr