in

Κλάμα: Κάνουν καλό τα δάκρυα στην επιδερμίδα σας;

Το κλάμα είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που σας βοηθά να εκφράσετε και να επεξεργαστείτε τον πόνο και τα συναισθήματά σας. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά χύνετε δάκρυα, ίσως αναρωτιέστε αν το κλάμα κάνει καλό και στην επιδερμίδα σας.

Όπως αποδεικνύεται, ορισμένες συνήθειες που υιοθετούμε κατά τη διάρκεια και μετά το κλάμα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το δέρμα μας. Συζητήσαμε με αρκετούς γιατρούς για να αναλύσουμε πώς η καλή υγιεινή και η φροντίδα του δέρματος μπορούν να διατηρήσουν το δέρμα σας καθαρό και λαμπερό, ακόμα και μετά από ένα κλάμα.

Επιπτώσεις στο δέρμα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το κλάμα είναι αναπόφευκτο. Και ενώ ένα κουτί χαρτομάντηλα (ή το μανίκι του πουκαμίσου σας) μπορεί να σας βοηθήσει να σκουπίσετε μερικά από τα δάκρυα, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ήπιο ερεθισμό στο πρόσωπο μετά από ένα καλό κλάμα.

Διαφήμιση

Ένας λόγος για αυτόν τον ερεθισμό, σύμφωνα με τη Δερματολόγο Δρ. Μελάνι Παλμ, είναι ότι τα δάκρυα είναι ισοτονικά (παρόμοια με το φυσιολογικό ορό που χρησιμοποιείται σε ενδοφλέβιες [IV] διαλύσεις), αλλά το pH των δακρύων μας είναι υψηλότερο από αυτό του δέρματός μας.

“Τα δάκρυα είναι συνήθως κοντά στο 7, ενώ το δέρμα είναι πιο κοντά στο 5,5 ή 6”, λέει η δερματολόγος. Επομένως, ενώ η βραχυπρόθεσμη έκθεση στα δάκρυα δεν είναι επιβλαβής, η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ενυδάτωση του δέρματος ή ελαφρύ ερεθισμό λόγω της διαφοράς στο pH. Αλλά δεν είναι μόνο το pH που έχει σημασία. Αυτό που κάνετε κατά τη διάρκεια και μετά το κλάμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

“Το τρίψιμο των ματιών σας ή η χρήση ορισμένων χαρτομαντηλών για να σκουπίσετε το πρόσωπό σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας και να προκαλέσει φλεγμονή, να σκουρύνει το δέρμα και ακόμη και να επιδεινώσει την ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις”, προειδοποιεί δερματολόγος  της Advanced Dermatology PC.

Η παραγωγή δακρύων και η έκκριση τους επηρεάζει ολόκληρο το πρόσωπό σας.

“Όταν κλαίμε, τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια, το πρόσωπο και τη μύτη διαστέλλονται με αυξημένη ροή αίματος, οδηγώντας σε πρήξιμο, κοκκινίλες και οιδήματα”, εξηγεί πιστοποιημένη Οφθαλμίατρος.

Για να βοηθήσετε στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των συμπτωμάτων μετά το κλάμα, η οφθαλμίατρος  συνιστά να πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό ή να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες στα βλέφαρα.

Καθώς το κλάμα σας αφυδατώνει μέσω της απώλειας ηλεκτρολυτών, καλό είναι επίσης να πίνετε νερό και να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα.

Τι είναι φτιαγμένα τα δάκρυα;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας στα δάκρυα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από τι αποτελούνται. Όπως εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών, τα δάκρυα αποτελούνται κυρίως από νερό, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τρία στρώματα:

  • Βλεννογόνος
  • Υδατώδης
  • Λιπαρός

Το εξωτερικό λιπαρό στρώμα εμποδίζει τα δάκρυα να στεγνώσουν πολύ γρήγορα, ενώ το εσωτερικό βλεννώδες στρώμα επιτρέπει στο δακρυϊκό φιλμ να κολλάει στα μάτια σας. Το δακρυϊκό φιλμ είναι ένα λεπτό στρώμα δακρύων που καλύπτει πάντα τα μάτια μας γύρω από τον κερατοειδή (το διαφανές εξωτερικό στρώμα του βολβού του ματιού). Το μεσαίο υδατώδες στρώμα είναι το παχύτερο, διατηρώντας τα μάτια υγρά και θρέφοντας τους ιστούς τους.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες δακρύων, που ορίζονται από διαφορετικούς παράγοντες και συνθέσεις. Τα βασικά και αντανακλαστικά δάκρυα υπάρχουν για να προστατεύουν το μάτι από σκόνη ή ερεθιστικά, ενώ τα συναισθηματικά δάκρυα ανταποκρίνονται στα συναισθήματα. Οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα το μόνο είδος που παράγει συναισθηματικά δάκρυα.

Τα δάκρυα είναι επίσης γεμάτα με ηλεκτρολύτες, γεγονός που εξηγεί την αλμυρή τους γεύση.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα που έχουν ηλεκτρικό φορτίο και είναι απαραίτητα για πολλές σωματικές λειτουργίες. Βρίσκονται στο αίμα, τον ιδρώτα και τα ούρα σας.

Όταν χάνετε πολλούς ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα, του κλάματος ή της χρήσης της τουαλέτας, πρέπει να τους αναπληρώσετε πίνοντας νερό και τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες.

Οφέλη για την υγεία από το κλάμα

Δεν είναι μυστικό ότι ένα καλό κλάμα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα. Ενώ στην αρχή μπορεί να νιώθετε εξαντλημένοι αφού σταματήσουν να ρέουν τα δάκρυα, το κλάμα θεωρείται εδώ και καιρό ότι έχει πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ανακούφιση από το άγχος
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Απελευθέρωση ενδορφινών (“χημικών ουσιών ευεξίας”)

Το κλάμα είναι ο φυσικός τρόπος του οργανισμού για να αντιμετωπίσει τον πόνο και τα συναισθήματα. Ωστόσο, οι συνήθειες του κλάματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο και η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Φαίνεται ότι το κλάμα βοηθά ιδιαίτερα στην ανακούφιση ενός ατόμου όταν συνοδεύεται από εξωτερική υποστήριξη και παρηγοριά.

Το να κλαίτε πολύ ή ανεξέλεγκτα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής σωματικής ή ψυχικής πάθησης. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, μια αύξηση στο κλάμα μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη αυτή τη στιγμή.

 

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αλεξάνδρα Ευσταθίου

Η Αλεξάνδρα αγαπά τη μόδα, παρακολουθεί τα gossip και λατρευει την τηλεόραση. Έχει σπουδάσει διακόσμηση και είναι η επιτομή του ανήσυχου πνεύματος. Με λίγα λόγια Καλλιτεχνάρα. Στείλτε μου email στο [email protected]

Διαφήμιση

Πριν τον ύπνο: Αυτή η απλή μέθοδος θα σας κάνει να ξυπνάτε με τέλεια επιδερμίδα

Κέντρικ Ναν: Γουστάρει Ελλάδα – «Ήρθα με στόχο να επιστρέψω στο ΝΒΑ, τώρα πια δεν είμαι σίγουρος»!